Το ΕΚΠΑ στα 400 κορυφαία ΑΕΙ παγκοσμίως

Το ΕΚΠΑ στα 400 κορυφαία ΑΕΙ παγκοσμίως

Μεταξύ των 1.000 καλύτερων ιδρυμάτων είναι και το ΑΠΘ, το Παν. Κρήτης και το Παν. Θεσσαλίας

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα τετρακόσια κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο βρίσκεται για άλλη μία χρονιά το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ συνολικά τέσσερα ελληνικά πανεπιστήμια βρίσκονται μεταξύ των 1.000 καλύτερων του κόσμου, σύμφωνα με την Παγκόσμια Ακαδημαϊκή Αξιολόγηση Πανεπιστημίων (ARWU), γνωστή και ως «Κατάταξη της Σαγκάης» και η οποία θεωρείται μία από τις τρεις σημαντικότερες παγκοσμίως.

Με βάση τα αποτελέσματα της κατάταξης, κορυφαίο ελληνικό πανεπιστήμιο αναδεικνύεται άλλη μία χρονιά το ΕΚΠΑ (θέσεις 301-400) και ακολουθούν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στις θέσεις 501-600, το Πανεπιστήμιο Κρήτης στις θέσεις 601-700 και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στις θέσεις 801-900. Αποτελεί ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία για τα ελληνικά πανεπιστήμια να συμπεριλαμβάνονται στην κατάταξη της Σαγκάης, με δεδομένο ότι το 30% της συνολικής βαθμολογίας της συγκεκριμένης αξιολόγησης προκύπτει από αποφοίτους και καθηγητές που έχουν κερδίσει βραβείο Νομπέλ ή και Field Metal στο πεδίο των μαθηματικών (χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν άλλα σημαντικά βραβεία), κριτήριο στο οποίο δεν έχουν επιδόσεις τα πανεπιστήμια στη χώρα μας.

Η θετική εκτίμηση για τη θέση των ελληνικών πανεπιστημίων και ειδικότερα του ΕΚΠΑ στη συγκεκριμένη κατάταξη, ενισχύεται από τα εξής δεδομένα: σύμφωνα με τον δρα Isidro Aguillo, o οποίος είναι επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας της Webometrics, δραστηριοποιούνται παγκοσμίως 31.097 εκπαιδευτικά ιδρύματα. Οι περισσότερες κατατάξεις συγκεντρώνουν και επεξεργάζονται στοιχεία για αυτό τον αριθμό πανεπιστημίων. Με βάση προκαθορισμένα κριτήρια υπολογίζουν δείκτες και τη συνολική βαθμολογία κάθε ιδρύματος. Εν συνεχεία θα επιλέξουν τα 500 ή τα 1.000 πρώτα και θα δημιουργήσουν τον πίνακα της κατάταξης. Με βάση τα ανωτέρω αδιαμφισβήτητα δεδομένα, το ΕΚΠΑ βρίσκεται περίπου στο 1,3% των καλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως, το ΑΠΘ στο 1,9%, το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο 2,25% και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο 2,9%.

Στην κατάταξη του 2021 συμπεριλαμβάνονται πανεπιστήμια από 63 χώρες.

Τα πανεπιστήμια από τις ΗΠΑ κυριαρχούν, με 8 από αυτά μεταξύ των κορυφαίων 10. Πρώτο βρίσκεται το Χάρβαρντ και ακολουθούν το Στάνφορντ, το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), το Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας, το Πρίνστον, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το Κολούμπια, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας και το Πανεπιστήμιο του Σικάγου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή