Γιατί συνεχίζει να καίει η φωτιά στα Βίλια;

Γιατί συνεχίζει να καίει η φωτιά στα Βίλια;

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, στελέχη της Πυροσβεστικής και της Αυτοδιοίκησης απαντούν σε κρίσιμα ερωτήματα της «Κ»

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πυρκαγιά στα Βίλια εκδηλώθηκε νωρίς το μεσημέρι της 16ης Αυγούστου και μέχρι αργά χθες παρέμενε σε εξέλιξη, έχοντας κάψει χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους. Καθώς δεν υπήρχε άλλο μεγάλο ενεργό μέτωπο στην επικράτεια (όπως στο διάστημα από 3 έως 11 Αυγούστου) όλα τα διαθέσιμα μέσα συμμετείχαν στην επιχείρηση κατάσβεσης στην περιοχή: 10 αεροσκάφη, 19 ελικόπτερα, 420 πυροσβέστες και 149 οχήματα.

Διαβάστε επίσης

Αδιάκοπη μάχη με τις φλόγες για πέμπτη ημέρα – Κατευθύνεται προς το Καντήλι Μεγάρων η πυρκαγιά

Γιατί λοιπόν τέσσερα εικοσιτετράωρα μετά την έναρξή της, η φωτιά παρέμενε εκτός ελέγχου; Απευθύναμε το ερώτημα σε στελέχη της Πυροσβεστικής, κυβερνητικούς αξιωματούχους και στελέχη της Αυτοδιοίκησης. Από τις απαντήσεις τους προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

1. Το πευκοδάσος στο οποίο εκδηλώθηκε η πυρκαγιά είναι ιδιαίτερα πυκνό (σ.σ. «συμπαγές» στη γλώσσα των στελεχών της Π.Υ.), δίχως αντιπυρικές ζώνες και αγροτικούς δρόμους, που σε περίπτωση πυρκαγιάς να επιτρέπουν στα οχήματα της Πυροσβεστικής να προσεγγίσουν το μέτωπο. Χθες, κατά μήκος των δρόμων που οδηγούν από τη Μάνδρα στις Ερυθρές και από τον οικισμό Παλαιοχώρι στην Ψάθα, υπήρχαν διάσπαρτες υδροφόρες. Τα πληρώματά τους ωστόσο παρακολουθούσαν την εξέλιξη της φωτιάς, δίχως δυνατότητα να επιχειρήσουν κοντά στο μέτωπο. Σε κάποιες περιπτώσεις είχαν σταθμεύσει τα οχήματα κοντά σε οικισμούς, προκειμένου να προστατέψουν τα σπίτια σε περίπτωση που απειλούνταν από τη φωτιά. «Η πυρκαγιά πρέπει να δουλευτεί από το έδαφος για να σβήσει», δήλωσε στην «Κ» πυροσβέστης κοντά στη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων «Παναγία Φανερωμένη», υπό τον ήχο των ελικοπτέρων και αεροπλάνων που επιχειρούσαν στην περιοχή.

2. Οι συνεχείς ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα δεν ήταν αρκετές για να κατασβέσουν τη φωτιά. Και ήταν πράγματι συνεχείς, όπως άλλωστε καταμαρτυρούσε η ουρά που σχημάτιζαν τα πυροσβεστικά ελικόπτερα περιμένοντας το ένα πίσω από το άλλο να φορτώσουν νερό από δεξαμενή στο χωριό Θέα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, περιγράφει στην «Κ» αξιωματούχος που είχε την ευθύνη συντονισμού της επιχείρησης, ο υπόροφος του δάσους (το πούσι, τα σπασμένα κλαδιά κ.ο.κ.) ήταν τόσο πυκνός που το νερό από τα εναέρια μέσα δεν έφτανε στην εστία της πυρκαγιάς. «Επί τρεις ημέρες 4 Canadair και το ρωσικό Beriev έκαναν ρίψεις στο ίδιο σημείο δίχως να μπορούν να περιορίσουν τη φωτιά», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Από μακριά δεν σβήνει η πυρκαγιά. Οι ρίψεις από τα εναέρια καταλαγιάζουν τη φωτιά αλλά μετά πρέπει να έρθουν οι επίγειες δυνάμεις να την τελειώσουν», είπε χθες στην «Κ» ο πρόεδρος της κοινότητας Βιλίων, Κώστας Μακρυνόρης.

3. Κατά τις βραδινές ώρες η πυρκαγιά αντί να εξασθενεί –όπως συμβαίνει συνήθως– λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας και της αύξησης της υγρασίας, φούντωνε. Το ίδιο επαναλήφθηκε και χθες τα ξημερώματα, με τους αστυνομικούς στις 4 π.μ. να εκκενώνουν τους οικισμούς Αγία Παρασκευή, Θέα, Καραούλι, Πανόραμα και Τιτάν. Τα στελέχη της Πυροσβεστικής μιλούν για ένα τοπικό φαινόμενο, «έναν νυχτερινό, δυτικό άνεμο έντασης 3-4 μποφόρ, προερχόμενο από τον Κορινθιακό Κόλπο», που είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της φωτιάς στη διάρκεια της νύχτας.

4. Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, η παρατεταμένη ανομβρία στην Αττική και ο πρωτοφανής καύσωνας που προηγήθηκε έχουν οδηγήσει σε αύξηση της ξηρότητας της καύσιμης ύλης. Γι’ αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, οι πυρκαγιές εξαπλώνονται ταχύτερα και σβήνουν δυσκολότερα. Το φαινόμενο συσχετίζεται με την κλιματική αλλαγή. 

5. Φορείς της Αυτοδιοίκησης καταγγέλλουν έλλειψη συντονισμού μεταξύ των στελεχών της Πυροσβεστικής, πολλά από τα οποία εξάλλου είχαν εκτάκτως μετακινηθεί από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπως οι Σέρρες και η Νάουσα και επομένως δεν είχαν γνώση της περιοχής όπου καλούνταν να επιχειρήσουν. «Εάν στο ξεκίνημα της φωτιάς, κοντά στον Αγιο Γεώργιο (σ.σ. στα Βίλια), είχαν έρθει δύο – τρία πυροσβεστικά, όπως ζητήσαμε, η πυρκαγιά δεν θα είχε περάσει απέναντι προκαλώντας όλη αυτή την καταστροφή. Οι πυροσβέστες ωστόσο δεν πήγαιναν εκεί όπου τους λέγαμε να πάνε, λέγοντάς μας ότι πρέπει να πάρουν εντολή από τους επικεφαλής τους», σχολίασε στην «Κ» ο πρόεδρος της κοινότητας Βιλίων, Κώστας Μακρυνόρης.

6. Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι το διοικητικό συμβούλιο της κοινότητας Αγίου Νεκταρίου (σ.σ. βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τα Βίλια) είχε εγγράφως προειδοποιήσει για τον κίνδυνο καταστροφής σε περίπτωση πυρκαγιάς ελλείψει μέτρων πυροπροστασίας. Φέρεται να υπήρξε αρχικά σχέδιο ενίσχυσης της περιοχής με τρία πυροσβεστικά οχήματα, που πάντως δεν υλοποιήθηκε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή