ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συγκεντρώσεις υγειονομικών κατά της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών

Συγκεντρώσεις υγειονομικών κατά της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών

Σε εξέλιξη βρίσκονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από μέλη της ΠΟΕΔΗΝ με αίτημα να μην προχωρήσει η αναστολή εργασίας από 1η Σεπτεμβρίου των ανεμβολίαστων υγειονομικών.

Στην Αθήνα μέλη της ΠΟΕΔΗΝ πραγματοποιούν πορεία κατά μήος της Σταδίου με πρόθεση να φτάσουν μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου.

Κλειστοί είναι δρόμοι στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Συγκεντρώσεις υγειονομικών κατά της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών-1

Παρόμοια διαδήλωση διεξάγεται και στην Θεσσαλονίκη.

Το βασικό σύνθημα των συνδικαλιστών είναι: Ναι στον εμβολιασμό, όχι στην υποχρεωτικότητα.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων κατέθεσε χθες Τετάρτη αίτημα ακύρωσης και αίτηση αναστολής του νόμου υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), υποστηρίζοντας πως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, με απειλή κυρώσεων εις βάρος εργαζομένων, έρχεται σε αντίθεση με συνταγματικές διατάξεις που προστατεύουν το δικαίωμα της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας του ατόμου και το δικαίωμα στην εργασία. Η επιδίωξη της ομοσπονδίας, σαφής: να σταματήσει στο «παρά πέντε» την αναστολή συμβάσεων. 

Συγκεντρώσεις υγειονομικών κατά της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών-2

Παρ’ όλα αυτά, οι συνδικαλιστές επιμένουν πως είναι υπέρ του εμβολιασμού.

«Υπενθυμίζουμε ότι η ΠΟΕΔΗΝ ουδέποτε υπήρξε αρνητική στο ζήτημα του εμβολιασμού, καθώς από την πρώτη στιγμή προτρέψαμε τα μέλη μας να εμβολιαστούν, αποτέλεσμα δε της στάσης μας είναι και το γεγονός ότι σήμερα στον χώρο των εργαζομένων στη δημόσια υγεία πάνω από το 82% έχουν εμβολιαστεί», σημειώνει η ομοσπονδία σε σχετική ανακοίνωση.

Συγκεντρώσεις υγειονομικών κατά της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών-3

Δηλώσεις του επικεφαλής της ΠΟΕΔΗΝ

Β. Κικίλιας

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους υγειονομικούς, είπε ότι «η συντριπτική πλειονότητα γιατρών, πάνω από 95%, έχει εμβολιαστεί και θα συνεχίσουν εμβολιάζονται και οι νοσηλευτές». Επεσήμανε, δε, ότι «κάποιοι συνδικαλιστές αντιδρούν», κάνοντας λόγο για ισχνή μειοψηφία.

Συμπλήρωσε επιπλέον ότι και στον ιδιωτικό τομέα είναι πολύ υψηλό το ποσοστό των γιατρών, καθώς και των νοσηλευτών που έχουν εμβολιαστεί.

Ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε ότι η πολιτεία μπορεί να εντοπίσει όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και να τους επιβάλει πρόστιμα, καθώς και κυρώσεις που θα ανακοινωθούν σε προσεχή ΚΥΑ.

Διαβάστε: Κρας τεστ για την υποχρεωτικότητα

Τον Ιούλιο, μία ημέρα αφότου η Βουλή ψήφισε την τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέπεμψε στην παράγραφο 4 του άρθρου 25 του Συντάγματος, σύμφωνα με την οποία «το κράτος δικαιούται να αξιώνει από όλους τους πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης». 

Αντίστοιχα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου τόνισε πως «το Σύνταγμα δεν αναγνωρίζει σε κανέναν το δικαίωμα, στο πλαίσιο της δικής του ελευθερίας, να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των συνανθρώπων του».

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Φίλιππος Σπυρόπουλος αναφέρει στην «Κ» πως οι νόμοι υποχρεωτικού εμβολιασμού είναι «κατεξοχήν συνταγματικοί».

«Είναι μολυσματικός ιός», λέει, «τέλος». 

Υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Υγείας δεν θέλησε να σχολιάσει εκτενώς την προσφυγή της ΠΟΕΔΗΝ στο ΣτΕ, λέγοντας μόνο πως «θα αποφασίσει το Συμβούλιο της Επικρατείας», αλλά και πως η ΠΟΕΔΗΝ δεν στηρίζει τις προσπάθειες του υπουργείου – τουναντίον.

Σχετικά με την αναστολή των αδειών των υγειονομικών από 1η Σεπτεμβρίου, η οποία ανακοινώθηκε την Τετάρτη, η ίδια πηγή αναφέρει στην «Κ» ότι το υπουργείο πήρε αυτή την απόφαση λόγω των αναγκών που δημιουργεί η πανδημία και λόγω των ελλείψεων που θα προκύψουν από την αναστολή συμβάσεων εργαζομένων. 

«Καμία παράταση»

Ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, δήλωσε στην «Κ» την Τρίτη πως ζητούν περισσότερο χρόνο για να πείσουν και άλλους υγειονομικούς να εμβολιαστούν – ο χρόνος όμως τελειώνει.

«Μετά από 18 μήνες που δίνουμε αυτή τη μάχη, δεν μπορεί να πει κάποιος “δεν ξέρω, δεν μου είπαν, δεν γνώριζα”», δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. 

«Δεν θα υπάρξει παράταση, ο νόμος θα εφαρμοστεί την 1η Σεπτεμβρίου», τόνισε, συμπληρώνοντας πως οι αναπληρώσεις των μη εμβολιασμένων θα γίνουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και υπογραμμίζοντας πως όσοι δεν εμβολιαστούν και βγουν σε αναστολή δεν θα πληρώνονται.