Επιδόθηκαν σε υγειονομικούς τα πρώτα φύλλα αναστολής καθηκόντων – Έκκληση της ΠΟΕΔΗΝ για εμβολιασμό

Επιδόθηκαν σε υγειονομικούς τα πρώτα φύλλα αναστολής καθηκόντων – Έκκληση της ΠΟΕΔΗΝ για εμβολιασμό

Μιλώντας στην «Κ» η Μ. Παγώνη ανέφερε πως στο «Γ. Γεννηματάς» από τους 2.345 υγειονομικούς, οι 121 παραμένουν ανεμβολίαστοι

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ήδη επιδόθηκαν σε εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία τα πρώτα φύλλα αναστολής καθηκόντων, σε πολλά νοσοκομεία είναι υπογεγραμμένα προς επίδοση και σε άλλα έβγαλαν εκτός προγραμμάτων υπηρεσίας τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία.

Η Ομοσπονδία προγραμματίζει νέες κινητοποιήσεις με αίτημα κανένας εργαζόμενος «να μη χάσει τη δουλειά του» και να αναδείξει «τα δυσαναπλήρωτα κενά που δημιουργούνται ήδη από σήμερα στη Δημόσια Υγεία». Αύριο, Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου προκηρύσσει στάση εργασίας 10.00 – 15.00 και συγκεντρώσεις στις 11.00 π.μ., για την Αττική στο υπουργείο Υγείας, για τη Θεσσαλονίκη στο υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης και για την περιφέρεια στις κατά τόπους ΥΠΕ και στις πύλες των νοσοκομείων.

Καλεί τους επαγγελματίες υγείας «έστω και τις τελευταίες ημέρες να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό», ξεκαθαρίζοντας όμως ότι «δεν πρόκειται να επιτρέψει συνάδελφοι να χάσουν τη δουλειά τους. Δεν πρόκειται να δεχθούμε την πλήρη αποδιοργάνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με το μέτρο της υποχρεωτικότητας που επιβλήθηκε χωρίς λόγο. Δεν πρόκειται να δεχθούμε συγχωνεύσεις, καταργήσεις, ιδιωτικοποιήσεις του ΕΣΥ. Από 1η Σεπτέμβρη το ΕΣΥ θα βρίσκεται σε τραγικό αδιέξοδο», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Η Ομοσπονδία, εκτιμά ότι στα επιχειρησιακά σχέδια αναπλήρωσης των ανεμβολίαστων που θα τεθούν σε αναστολή καθηκόντων, που καταρτίζουν τα Νοσοκομεία περιλαμβάνεται «η συγχώνευση κλινικών, η νέα αναστολή χειρουργείων, οι μετακινήσεις προσωπικού από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Ετοιμάζεται η είσοδος ιδιωτών και εργολάβων».

Σημειώνει ότι «ο εξαναγκασμός, η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στέλνει αρνητικά μηνύματα στην κοινωνία» και προσθέτει ότι οι υγειονομικοί είναι παράδειγμα προς μίμηση, καθώς έχουν εμβολιαστεί σε υψηλότατα ποσοστά του 90% (συνυπολογίζοντας το ποσοστό που διαθέτουν φυσική ανοσία). «Τηρούμε τα μέτρα προστασίας εμβολιασμένοι και μη και δεν υπάρχει καμία εστία διασποράς του ιού στα νοσοκομεία που να ευθύνεται το υγειονομικό προσωπικό για το τελευταίο μεγάλο χρονικό διάστημα».

Υπενθυμίζεται ότι από αύριο τίθενται σε αναστολή καθηκόντων οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, καθώς σήμερα είναι η τελευταία ημέρα κατά την οποία το προσωπικό των μονάδων Υγείας μπορεί να κάνει έστω και την πρώτη δόση εμβολίου έναντι της COVID-19, όπως προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών και η οποία, όπως διαμηνύουν στελέχη του υπουργείου Υγείας, θα εφαρμοστεί στο ακέραιο.

Από σήμερα ενεργοποιείται επίσης και η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, εκτός των γιατρών, ώστε να καλυφθούν τα κενά τα οποία θα δημιουργηθούν. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για λίγες ημέρες.

Παγώνη στην «Κ»: Να εμβολιαστούμε για να ηρεμήσουμε

Αναφερόμενη στις αναστολές των ανεμβολίαστων η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, τόνισε πως πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα είναι υπό κατάληψη και δεν έχουν φθάσει επιστολές αναστολών.

Μιλώντας στο kathimerini.gr, ανέφερε πως στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» από τους 2.345 υγειονομικούς, οι 121 παραμένουν ανεμβολίαστοι και σημείωσε πως μόλις 5 προσήλθαν σήμερα να εμβολιαστούν. Σύμφωνα με την ίδια δεν πρόκεται για κομβικές θέσεις ιατρών, ωστόσο -όπως είπε- υπάρχουν ανεμβολίαστοι νοσηλευτές στις κλινικές Covid.

Η κ. Παγώνη απήθυνε έκκληση για τον εμβολιασμό «προκειμένου να ηρεμήσουμε και πάνω από όλα να είμαστε όλοι ασφαλείς».

Διαβάστε περισσότερα για το πώς θα καλυφθούν τα κενά στο ΕΣΥ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή