Θωμαΐδης: Τέλη Οκτωβρίου θα χτυπήσει το «κύμα των ανεμβολίαστων»

Θωμαΐδης: Τέλη Οκτωβρίου θα χτυπήσει το «κύμα των ανεμβολίαστων»

Καμπανάκι από τον καθηγητή - Πώς θα επηρεαστεί και μέρος των εμβολιασμένων

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης υπογράμμισε μέσω του kathimerini.gr ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, σημειώνοντας ότι αν δεν φτάσουμε σε ένα ποσοστό της τάξεως του 80%, θα υψωθεί ένα «κύμα των ανεμβολίαστων», το οποίο «θα επηρεάσει και ένα μέρος των εμβολιασμένων, ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων και των ηλικιωμένων που κινδυνεύουν». 

Ο ίδιος θεωρεί ως χρονικό ορόσημο τα τέλη του Οκτωβρίου με αρχές του Νοεμβρίου, ώστε να έχουμε μια εικόνα για την κατάσταση. Και εκτιμά ότι το 60%, που είναι το τρέχον ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης, είναι μεν ικανοποιητικό, ωστόσο «δεν προστατεύει το σύνολο του πληθυσμού από ένα επόμενο κύμα», ως εκ τούτου «θα συμπιεστεί και το σύστημα υγείας».

Ο κ. Θωμαΐδης εντοπίζει το πρόβλημα στο ότι ο ιός βρίσκει ξενιστές για να αναπαράγεται, άρα σημειώνει ότι είναι αναγκαία η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης.

Ιικό φορτίο 

«Σταδιακά το φορτίο μεταφέρεται στα μεγάλα αστικά κέντρα», σημειώνει, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των στοιχείων που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ. Τονίζει ότι «περιοχές όπως το Ρέθυμνο και ο Άγιος Νικόλαος, που είναι περισσότερο τουριστικές, δείχνουν σταδιακά αποκλιμάκωση». 

Ο ίδιος υπογραμμίζει την ανάγκη να αυξηθεί η ιχνηλάτηση στις περιοχές που εντοπίζεται αύξηση του ιικού φορτίου, «ιδίως μετά τη Δευτέρα που ανοίγουν τα σχολεία», ενώ επισημαίνει ότι «σε όλες τις πόλεις που έχουμε αύξηση υπάρχουν και πανεπιστημιακά ιδρύματα, άρα και εκεί από το τέλος του Σεπτεμβρίου θα ήταν χρήσιμο να αυξηθεί η δυνατότητα ιχνηλάτησης και στις πανεπιστημιουπόλεις για τους φοιτητές». 

Διαβάστε: Κορωνοϊός: Γιατί πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι;

Τι προκύπτει από τα στοιχεία 

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, καθαρά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στην Ξάνθη (+31%), στην Αλεξανδρούπολη (+36%), στη Λάρισα (+37%), στο Ηράκλειο (+74%) και στα Ιωάννινα (+200%), ενώ οριακές ήταν οι αυξήσεις στο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην Περιφέρεια Αττικής (+19%) και στον Βόλο (+25%).

Σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στη Θεσσαλονίκη (+4%). Πτωτικές τάσεις στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκαν σε τέσσερις από τις δώδεκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ. Καθαρά πτωτικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στο Ρέθυμνο (-64%) και στον Άγιο Νικόλαο (-63%), ενώ οριακές ήταν οι μειώσεις που παρατηρήθηκαν στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στα Χανιά (-15%) και στην Πάτρα (-27%).

Διαβάστε: Κορωνοϊός: 2.807 νέα κρούσματα, 38 θάνατοι, 388 διασωληνωμένοι

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή