ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αντιθεσμικές πρακτικές στις εκλογές των συμβολαιογράφων

Αντιθεσμικές πρακτικές που οδήγησαν ήδη σε ακύρωση των εκλογών λόγω παρατυπιών με δικαστική απόφαση, σημειώνονται στον μεγαλύτερο συμβολαιογραφικό σύλλογο της χώρας

Αντιθεσμικές πρακτικές στις εκλογές των συμβολαιογράφων

Αντιθεσμικές πρακτικές που οδήγησαν ήδη σε ακύρωση των εκλογών λόγω παρατυπιών με δικαστική απόφαση, σημειώνονται στον μεγαλύτερο συμβολαιογραφικό σύλλογο της χώρας, Αθήνα και Πειραιά, όπου η εκλογική διαδικασία επαναλαμβάνεται για τρίτη φορά μέσα σε πέντε μήνες. Οι νέες εκλογές διενεργούνται την επόμενη εβδομάδα.

Όλα ξεκίνησαν με τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης σε ένα επιστημονικό σύλλογο, που είναι επίσημα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και τα μέλη του είναι δημόσιοι λειτουργοί που πραγματοποιήθηκαν στα τέλη Μαΐου.

Μετά από μία επεισοδιακή εκλογική διαδικασία Πρόεδρος αναδείχθηκε ο Γ. Ρούσκας, ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος τα τελευταία χρόνια. Η εκλογή του με τρείς ψήφους διαφορά από τον συνυποψήφιό του Θεόδωρο Αναγνωστόπουλο, προσβλήθηκε δικαστικά με ένσταση στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών. Η ένσταση βασίστηκε σε παρατυπίες, που σημειώθηκαν κατά την εκλογική διαδικασία και έγινε δεκτή με την 1872 απόφαση που εκδόθηκε στις 22 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τον Κώδικα των Συμβολαιογράφων και τη νομοθεσία που ισχύει, μετά την ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος, η Αντιπρόεδρος εκπροσωπεί τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο, καθώς η εκλογή του προέδρου είχε δικαστικά ακυρωθεί και πρόεδρος δεν υπάρχει.

Όμως ο κ. Γ. Ρούσκας ερμηνεύοντας άρθρα και διατάξεις, κατά την κρίση του, αποφάσισε να είναι Πρόεδρος παρά τις αντιδράσεις μελών της διοίκησης του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου που εκδηλώθηκαν και θεσμικά με την αποστολή εξωδίκων, αγνοώντας τη δικαστική απόφαση, τελικά προκήρυξε εκλογές για τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Οι εκλογές, δεύτερες κατά σειρά από τον Μάιο, διενεργήθηκαν με μοναδικό υποψήφιο τον ίδιο (!) καθώς απέκλεισε οποιαδήποτε άλλη υποψηφιότητα, όπως εκείνη του Κωνσταντίνου Βλαχάκη ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος στο παρελθόν και μάλιστα για δύο θητείες.

Οι εκλογές αυτές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά χωρίς σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και η συντριπτική πλειοψηφία των συμβολαιογράφων Αθήνας, Πειραιά, Κυκλάδων και Δωδεκανήσου (αυτούς περιλαμβάνει ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος, – πάνω από το 65%) απείχε, εκδηλώνοντας έτσι την απόφαση να μην επικυρώσει τις αντιθεσμικές πρακτικές.

Μετά ταύτα ο Γ.Ρούσκας, ο οποίος επιμένει να είναι πρόεδρος των συμβολαιογράφων, δεν μπόρεσε να εκλεγεί, παρά το γεγονός ότι ήταν ο μοναδικός υποψήφιος.

Έτσι βρήκε έρεισμα σε άλλη διάταξη και προκήρυξε για άλλη μια φορά εκλογές για τις 26 Σεπτεμβρίου. Και πάλι με μοναδικό υποψήφιο τον εαυτό του!

Στο μεταξύ οι εκλογές στις αρχές Σεπτεμβρίου (δεύτερες κατά σειρά) έχουν προσβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας από μέλη της διοίκησης του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου και το ανώτατο δικαστήριο αναμένεται να κρίνει την νομιμότητά τους.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε το γεγονός, ότι μετά από όλα αυτά και με την δικαστική κρίση να εκκρεμεί, ο εμφανιζόμενος ως πρόεδρος των συμβολαιογράφων της Αθήνας και του Πειραιά είχε συνάντηση προχθές με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα στο υπουργείο, αναρτώντας τις σχετικές φωτογραφίες προς εκμετάλλευση της συνάντησης.

Ωστόσο οι αλλεπάλληλες εκλογές, οι πρώτες ακυρώθηκαν δικαστικά και οι επόμενες διενεργούνται με έναν υποψήφιο (!) θέτουν θέματα δημοκρατίας για ένα επιστημονικό σύλλογο, που τα μέλη του, άμισθοι δημόσιοι λειτουργοί, οι συμβολαιογράφοι, είναι επιφορτισμένοι να διασφαλίζουν την εγκυρότητα των συναλλαγών και το δημόσιο συμφέρον, να ελέγχουν την καταβολή φόρων και την τήρηση σωρείας διατάξεων που σχετίζονται με την πολεοδομική, φορολογική και νομική κατάσταση των ακινήτων. Θέματα θεσμικής βαρύτητας που ξεπερνούν τα όρια ενός επιστημονικού συλλόγου και αφορούν τη διασφάλιση βασικών δημοκρατικών διαδικασιών.