Εμβολιασμός: Η δύσκολη εξίσωση για αστέγους και Ρομά

Εμβολιασμός: Η δύσκολη εξίσωση για αστέγους και Ρομά

Το πρόγραμμα εμβολιασμού σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετικά δύσκολο στοίχημα είναι ο εμβολιασμός εναντίον του κορωνοϊού ειδικών ομάδων πληθυσμού που διαβιούν υπό ειδικές συνθήκες, όπως οι Ρομά που διαμένουν σε καταυλισμούς ή οι άνθρωποι που είναι άστεγοι – ανεξαρτήτως εθνικότητας. Η προσπάθεια έχει ξεκινήσει από τα μέσα καλοκαιριού και εκτιμάται ότι, παρά το γεγονός ότι προχωράει με αργά βήματα, ήδη έχει αποδώσει καρπούς. Το ποσοστό των Ρομά που έχουν εμβολιαστεί παραμένει χαμηλό σε σχέση με το σύνολο του πληθυσμού τους, που στην τελευταία απογραφή (2017) ήταν 110.000 σε όλη τη χώρα, ωστόσο μέσα σε δύο μήνες έχει σημειωθεί αύξηση της τάξης του 20% όσων αποφασίζουν να κάνουν «το μεγάλο βήμα». Οσον αφορά τους αστέγους υπολογίζεται ότι έχει εμβολιαστεί το 70%-72% του πληθυσμού. Διευκρινίζεται πάντως ότι τα δεδομένα αφορούν τους αστέγους που διαμένουν έστω ευκαιριακά σε κρατικές δομές, καθώς οι υπόλοιποι είναι δύσκολο να εντοπιστούν και σχεδόν αδύνατον να πεισθούν. 

«Οταν ξεκινήσαμε το πρόγραμμα τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου στους επτά δήμους της χώρας που έχουν τον μεγαλύτερο πληθυσμό Ρομά –σε καταυλισμούς– εμβολιάστηκαν 84 άτομα. Τότε πάθαμε σοκ και καταλάβαμε πόσο δύσκολα θα είναι τα πράγματα», λέει στην «Κ» ο κ. Γεώργιος Σταμάτης, γεν. γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας στο υπουργείο Εργασίας. Ηδη είχε πραγματοποιηθεί εκστρατεία ενημέρωσης όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα για τα μέτρα προφύλαξης, ωστόσο το εμβόλιο είναι άλλο… επίπεδο. «Οι Ρομά είναι ενημερωμένοι για όλο τον διάλογο που γίνεται σε σχέση με τα εμβόλια και άρα δεν μπορείς να τους προσεγγίσεις σαν να μην έχουν ιδέα. Πρόκειται για ανθρώπους που δεν έχουν συνήθως καμία σχέση με το σύστημα υγείας, πολύ περισσότερο με εξετάσεις πρόληψης. Επιπλέον, η αλήθεια είναι ότι όσες φορές πραγματοποιήθηκαν rapid tests τα ποσοστά των κρουσμάτων ήταν πολύ χαμηλά, εκτός βέβαια από τους οικισμούς που χρειάστηκε να κλείσουν», σημειώνει. 

Επίσης, η τακτική των ραντεβού δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε αυτόν τον πληθυσμό. Το πρόγραμμα που σχεδιάστηκε και υλοποιείται αφορά τον εμβολιασμό, συνήθως με το μονοδοσικό, εκτός αν οι ίδιοι ζητήσουν άλλο εμβόλιο, μέσα στους καταυλισμούς ή στο πλησιέστερο εμβολιαστικό κέντρο, στο οποίο μεταφέρονται. «Είναι πολύ σημαντικό να εμβολιαστούν οι αρχηγοί στους οποίους στοχεύουμε για να πεισθεί και ο υπόλοιπος πληθυσμός», συμπληρώνει ο κ. Σταμάτης. Εως τώρα, πάντως, έχουν ήδη εμβολιαστεί μερικές χιλιάδες, γεγονός που είναι σημαντικό αν συνυπολογίσουμε ότι πρόκειται για πληθυσμό με μεγάλο ποσοστό παιδιών κάτω των 18 και νέων. Το κίνητρο ότι ο εμβολιασμός θα τους επιτρέψει να κινούνται χωρίς περιορισμούς αποτελεί βασικό εργαλείο πειθούς καθώς θέλουν να πωλούν τα προϊόντα τους. 

Παράλληλα, από τους 630 αστέγους που διαμένουν σε δομές (σύμφωνα με τα δεδομένα του Ιουνίου), το μεγαλύτερο ποσοστό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη υπολογίζεται ότι έχει εμβολιαστεί, το 72% επίσης με μονοδοσικό. Οπως αναφέρει στην «Κ» ο κ. Γρηγόρης Λέων, πρόεδρος του ΚΥΑΔΑ (Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων) έχουν εμβολιαστεί περίπου 200 άτομα που μένουν στις δομές του δήμου σε σύνολο 300.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή