Εμβολιασμός: Η προτροπή καθηγητή του ΕΚΠΑ προς τους φοιτητές

Εμβολιασμός: Η προτροπή καθηγητή του ΕΚΠΑ προς τους φοιτητές

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 21 Σεπτεμβρίου 2021 ο Γιώργος Διαλλινάς, καθηγητής Μοριακής Μικροβιολογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενημέρωνε τους φοιτητές που θα επέλεγαν το μάθημά του για τα μέτρα που θα τηρηθούν με την έναρξη των παραδόσεων στις αρχές Οκτωβρίου. Αναφερόταν στην υποχρεωτική παρακολούθηση, στην απαγόρευση κατανάλωσης ποτών και τροφίμων μέσα στο αμφιθέατρο και προέτρεπε τους φοιτητές να είναι εμβολιασμένοι κατά της COVID-19. Σημείωνε ότι δεν έχει νόημα να επιλέξουν το μάθημά του τριτοετείς που αγνοούν ή δεν αποδέχονται τη σημασία των εμβολίων. 

Η ανακοίνωσή του αναπαράχθηκε ευρέως από χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ακολούθησαν αντιδράσεις. Οπως αναφέρει ο καθηγητής, αρχικά δέχθηκε ανώνυμο τηλεφώνημα από μια μητέρα φοιτητή η οποία διαμαρτυρόταν σε έντονο ύφος, τηλεφωνήματα έγιναν και στη γραμματεία του τμήματος, ενώ έλαβε και στο email του μήνυμα από δικηγορικό γραφείο. «Θα κινηθούμε νομικά εναντίον σας», του έγραψαν ζητώντας εντός τριών ημερών να αποσύρει την ανάρτησή του. 

«Είναι αδιανόητο να σπουδάζεις Βιολογία, να έχεις φτάσει στο τρίτο έτος, να έχεις περάσει μαθήματα Μοριακής Βιολογίας και Ανοσολογίας, να βγεις στο μέλλον να διδάξεις σε σχολεία και να μην πιστεύεις στα εμβόλια», λέει στην «Κ» ο κ. Διαλλινάς. «Είναι σαν να λες: είμαι βιολόγος και δεν πιστεύω καθόλου στην εξέλιξη των ειδών». 

«Καθώς το μάθημα είναι επιλογής και εξαιρετικά διαδραστικό, παρακαλώ όσοι το επιλέξουν να έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον 10 ημέρες πριν από την έναρξή του», έγραφε ο καθηγητής στην ανακοίνωση προς τους φοιτητές, σημειώνοντας ότι, καθώς ο εμβολιασμός δεν είναι βάσει νόμου υποχρεωτικός, όλα όσα ανέφερε συνιστούσαν προτροπή. «Ωστόσο, τριτοετής φοιτητής/τρια Βιολογίας που αγνοεί ή δεν αποδέχεται τη σημασία των εμβολίων έχει ήδη αποτύχει στο μάθημά μου. Συνεπώς δεν έχει νόημα να το επιλέξουν», συμπλήρωνε στην ανακοίνωσή του. «Oταν αμφισβητείς τα εμβόλια στον τρίτο χρόνο της Βιολογίας, κάτι δεν πάει καλά. Δεν έχεις πάρει τίποτα από τα μαθήματα του βασικού κορμού», λέει στην «Κ».

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, πάνω από 73% των εγγεγραμμένων φοιτητών έχουν εμβολιαστεί με μία δόση ή έχουν νοσήσει, άνω του 87% του διοικητικού προσωπικού έχει πλήρως εμβολιαστεί, ενώ για τα μέλη ΔΕΠ το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνάει το 91%. 

Μεταξύ των μέτρων που είχαν ανακοινωθεί για τη διά ζώσης παρακολούθηση των μαθημάτων στα ΑΕΙ, ζητείται από τους φοιτητές να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις: 1) Να έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον πριν από 14 ημέρες τον εμβολιασμό τους κατά της COVID-19 και να επιδεικνύουν το σχετικό πιστοποιητικό. 2) Να επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης του τελευταίου εξαμήνου. 3) Εφόσον δεν συγκαταλέγονται στις παραπάνω κατηγορίες, να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο με rapid ή μοριακό τεστ, δύο φορές την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή