Η Covid-19 «πιέζει» τη Βόρεια Ελλάδα

Η Covid-19 «πιέζει» τη Βόρεια Ελλάδα

Καστοριά, Δράμα, Ημαθία, Πιερία και Ξάνθη είχαν χθες τα περισσότερα νέα κρούσματα σε αναλογία πληθυσμού

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχία επικρατεί στις υγειονομικές αρχές για την κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα, την οποία «δικαιώνουν» και τα χθεσινά στοιχεία για τις νέες διαγνώσεις Covid-19 σε αναλογία πληθυσμού.

Χθες, οι περιοχές με τα περισσότερα νέα κρούσματα σε αναλογία πληθυσμού ήταν οι Καστοριά (33 περιστατικά ή 65,6 ανά 100.000 κατοίκους), Δράμα (51 ή 51,9 ανά 100.000 κατοίκους), Ημαθία (67 ή 47,65 ανά 100.000 κατοίκους), Πιερία (60 ή 47,36 ανά 100.000 κατοίκους) και Ξάνθη (48 ή 43,16 ανά 100.000 κατοίκους). Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν χθες 331 ασθενείς. 

«Στο 100% η πληρότητα στις ΜΕΘ»

Στο 100% φτάνει σχεδόν η πληρότητα στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας και η πλειοψηφία των νοσηλευομένων είναι ανεμβολίαστοι, δήλωσε από την πλευρά του ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος. 

«Η Βόρεια Ελλάδα πιέζεται πολύ με ασθενείς που αρνούνται να εμβολιαστούν. Είναι οι πιο ευάλωτοι», τόνισε ο ίδιος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.  

«Όλες οι ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα έχουν φτάσει σε πληρότητα σχεδόν 100%. Αυτοί που έρχονται είναι ανεμβολίαστοι. Η πανδημία έχει εντοπιστεί εκεί, έχει εντοπίσει τους ευάλωτους και τους μολύνει και τους καταστρέφει. Στο νοσοκομείο μας αυτοί που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ είναι όλοι ανεμβολίαστοι», πρόσθεσε. [Διαβάστε περισσότερα].

Εκτίμηση

Την εκτίμηση ότι και τις επόμενες εβδομάδες ο αριθμός των νέων διαγνώσεων θα κυμανθεί στα ίδια με τα τωρινά επίπεδα, έκανε χθες μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας. «Για τις επόμενες εβδομάδες θα μείνουμε στα ίδια επίπεδα των 2.000 με 2.500 κρουσμάτων», ανέφερε. Στην ερώτηση για το εάν υπάρχει κάποιο αριθμητικό όριο το οποίο εάν ξεπεραστεί θα επιφέρει την επιβολή οριζόντιων μέτρων περιορισμού της διασποράς, ο κ. Αρκουμανέας σημείωσε ότι δεν υφίσταται κάτι τέτοιο και τόνισε ότι η τακτική των τοπικών μίνι lockdowns θα συνεχιστεί. Οπως γίνεται και τώρα, θα βλέπουμε περιοχές να βγαίνουν και να μπαίνουν στο κόκκινο».

ΚΥΑ για τα ΑΕΙ

Εν τω μεταξύ, δημοσιεύθηκε χθες η Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά τη διεξαγωγή κάθε μορφής εκπαιδευτικής διαδικασίας στα ΑΕΙ το χειμερινό εξάμηνο 2021-22 που θα πραγματοποιηθεί υποχρεωτικά διά ζώσης. Η ΚΥΑ επαναλαμβάνει ότι το διδακτικό προσωπικό και οι φοιτητές, προκειμένου να συμμετέχουν στη διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία των ΑΕΙ, οφείλουν να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης ή να επιδεικνύουν βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος σε εργαστηριακό έλεγχο (rapid ή PCR) για κορωνοϊό δύο φορές την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη, έως 48 ώρες πριν από την προσέλευσή τους στα ΑΕΙ κάθε Τρίτη και Παρασκευή. Η εκπαιδευτική διαδικασία στα ΑΕΙ που αφορά τη διδασκαλία μαθημάτων υποχρεωτικών, υποχρεωτικής επιλογής ή ελεύθερης επιλογής, σεμιναρίων εργαστηρίων και κλινικών ή πρακτικών ασκήσεων στο πλαίσιο προγραμμάτων σπουδών κάθε κύκλου πραγματοποιείται με διά ζώσης εκπαίδευση των φοιτητών και στη μέγιστη πληρότητα των αιθουσών και σύμφωνα με τα οριζόμενα στον εγκεκριμένο κανονισμό του κάθε προγράμματος σπουδών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή