«Πεδίο μάχης» το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: «Στο σχολείο επικρατεί ο φόβος» – Με μαχαίρια και σιδερογροθιές οι συλληφθέντες

«Πεδίο μάχης» το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: «Στο σχολείο επικρατεί ο φόβος» – Με μαχαίρια και σιδερογροθιές οι συλληφθέντες

4' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συνολικά έξι συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία μετά τα πρωινά επεισόδια στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, στη Θεσσαλονίκη. Συνολικά προσήχθησαν από την ευρύτερη περιοχή 40 άτομα, από τα οποία αφέθηκαν ελεύθερα τα 34.

Οι συλληφθέντες είναι όλοι ανήλικοι, 15 έως 17,5 ετών, ενώ εις βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για οπλοκατοχή και, κατά περίπτωση, για απείθεια. Σύμφωνα με την αστυνομία, πάνω τους βρέθηκαν μαχαίρια, σιδερογροθιές κι ένας κόφτης.

«Πεδίο μάχης» το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: «Στο σχολείο επικρατεί ο φόβος» – Με μαχαίρια και σιδερογροθιές οι συλληφθέντες-1

Διαβάστε επίσης

Θεσσαλονίκη: Οσμή ακροδεξιών πίσω από τα επεισόδια στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης (βίντεο)

Ήδη, οι πρώτοι τρεις ανήλικοι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα που άσκησε εις βάρος τους ποινική δίωξη για παράβαση του νόμου περί όπλων.

«Πεδίο μάχης» το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: «Στο σχολείο επικρατεί ο φόβος» – Με μαχαίρια και σιδερογροθιές οι συλληφθέντες-2

Αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού ορίστηκε δικάσιμος για τον Φεβρουάριο ενώπιον του Δικαστηρίου Ανηλίκων Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, κατείχαν μαχαίρια, ενώ φέρονται να κατευθύνονταν προς το σχολείο, όταν ξέσπασαν τα επεισόδια προς συνδρομή των ατόμων που βρίσκονταν εντός του συγκροτήματος.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αστυνομία λόγω της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας από φοιτητικές οργανώσεις και συλλογικότητες, με αφορμή γεγονότα που έλαβαν χώρα την προηγούμενη ημέρα στο ίδιο σημείο, είχαν αναπτυχθεί εξ’αρχής στον χώρο αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες πραγματοποιούσαν προληπτικούς ελέγχους στην ευρύτερη περιοχή. Οι διατιθέμενες δυνάμεις εντόπισαν και προσήγαγαν πέντε άτομα, τα οποία κατευθύνονταν προς το ανωτέρω σχολείο, εκ των οποίων τρία συνελήφθησαν, για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, άτομα τα οποία βρίσκονταν σε προαύλιο χώρο του ανωτέρω σχολικού συγκροτήματος, ομοιόμορφα σχεδόν ενδεδυμένα (με μαύρα ρούχα) και έχοντας καλυμμένα χαρακτηριστικά προσώπου, έριξαν εξωτερικά του σχολείου αντικείμενα, μεταξύ των οποίων τέσσερις αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς.

Αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες είχαν διατεθεί στο σημείο, επενέβησαν άμεσα και απέτρεψαν περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν σαράντα προσαγωγές ατόμων. Έξι άτομα συνελήφθησαν και σε βάρος τους σχηματίσθηκαν δικογραφίες για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.

Στο μεταξύ συγκλονίζει μαθήτρια της πρώτης Λυκείου του ΕΠΑΛ με τη μαρτυρία της στο voria.gr για όσα διαδραματίζονται εντός του σχολικού συγκροτήματος.

Η ίδια μίλησε για τραυματισμό δύο παιδιών, μιας κοπέλας και ενός αγοριού, τους οποίους -όπως αναφέρει- τους χτύπησαν με τα χέρια. Σημείωσε ακόμη ότι τα άτομα είχαν τσεκούρια και μαχαίρια, ξύλα, σίδερα και άλλα αντικείμενα.

Σύμφωνα με τη μαθήτρια, οι συγκεκριμένοι είχαν όλα αυτά τα αντικείμενα μαζί τους καθώς περίμεναν τη συγκέντρωση των φοιτητών.

Όπως λέει, πρώτα χτύπησαν την κοπέλα και στη συνέχεια επιτέθηκαν και στο αγόρι που προσπάθησε να την προστατέψει.

Σύμφωνα με την ίδια, στα παιδιά επιτέθηκε ομάδα ακροδεξιών, κυρίως ατόμων εκτός του σχολείου.

Η μαθήτρια αναφέρει ότι στο σχολείο επικρατεί ο φόβος καθώς όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει «δεν ξέρουμε τι θα γίνει αύριο, τι μας ξημερώνει, είμαστε τρομοκρατημένοι. Φοβόμαστε να σχολάσουμε και να βγούμε έξω».

Όπως είπε, οι καθηγητές προσπαθούσαν να διώξουν τους εξωσχολικούς, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι εύκολο.

Εισαγγελική παρέμβαση για τα επεισόδια ζητά το υπουργείο Παιδείας

Νωρίτερα, με ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας έκανε γνωστό ότι ζητά εισαγγελική παρέμβαση για τα επεισόδια στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, κάνοντας λόγο για «μεμονωμένες ομάδες που αμαυρώνουν τα σχολεία μας, χώρους γνώσης, δημιουργίας, ελεύθερης σκέψης».

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση:

Βίαιες συμπεριφορές σαν αυτές που σημειώθηκαν στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης είναι απολύτως καταδικαστέες και δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές.

Μεμονωμένες ομάδες δεν μπορούν να στέκονται εμπόδιο στην πρόοδο των παιδιών μας και να αμαυρώνουν τα σχολεία μας, χώρους γνώσης, δημιουργίας, ελεύθερης σκέψης.

Με αναφορά της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως προς τον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ζητείται η παρέμβασή του για τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης.

«Κανονικά θα λειτουργήσει αύριο το ΕΠΑΛ»

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Θωμάς Μπαχαράκης, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, το μεσημέρι, στο σχολείο, με τη συμμετοχή και του δημάρχου Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη, το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης θα λειτουργήσει αύριο κανονικά.

«Κανονικά θα λειτουργήσει, ελπίζουμε να μην έχουμε επεισόδια. Είναι κάτι που εξελίσσεται δυναμικά, δεν μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει αύριο. Είμαστε εδώ για να το παρακολουθήσουμε και να δράσουμε, αν χρειαστεί, άμεσα», τόνισε ο κ. Μπαχαράκης, σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ενώ σε ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο να λειτουργήσει το σχολείο με τηλεκπαίδευση τις επόμενες ημέρες, απάντησε πως «δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή».

«Προσπαθούμε να δώσουμε λύση. Έχουμε εικόνα, έχουμε άποψη, όλα εξαρτώνται από την εξέλιξη των γεγονότων», σημείωσε ο αν. περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, διαβεβαιώνοντας ότι γίνεται προσπάθεια για να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία. «Εμεινα μέσα ώσπου να φύγει μέχρι και το τελευταίο παιδί. Ήθελα εγώ ο ίδιος να διαβεβαιώσω ότι φεύγουν τα παιδιά ομαλά από το σχολείο», σημείωσε ο κ. Μπαχαράκης.

«Απαράδεκτοι οι ναζιστικοί χαιρετισμοί»

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι κάποιοι από τους αποχωρούντες χαιρετούσαν ναζιστικά, ο κ. Μπαχαράκης χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός και πρόσθεσε: «Η βία, απ’ όπου κι αν προέρχεται, την καταδικάζουμε και δεν τη θέλουμε και στα σχολεία. Δεν υπάρχει η λέξη βία μέσα στα σχολεία. Δεν τη θέλουμε και προς την κατεύθυνση αυτή προσπαθούμε να κινηθούμε».

Σε ερώτηση αν υπάρχουν και εξωσχολικοί, ανέφερε πως η διερεύνηση που γίνεται υπηρεσιακά λέει πως «υπάρχουν και εξωσχολικοί και μαθητές», υπογράμμισε ότι ήδη από χθες υπάρχει επικοινωνία με την αστυνομία και τον αρμόδιο εισαγγελέα, ενώ σε ό,τι αφορά τους σημερινούς τραυματισμούς μαθητών ανέφερε πως «δεν ήταν οι οι πρωτεργάτες των επεισοδίων, ήταν μέσα από το άλλο σχολείο, μεταξύ τους».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή