ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σεισμός στην Κρήτη: Eδαφική παραμόρφωση 14 εκατ. κατέγραψε ο δορυφόρος Sentinel-1

Η εδαφική παραμόρφωση στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το επίκεντρο του σεισμού -με βάση τη δορυφορική συμβολομετρική απεικόνιση του πεδίου- εκτιμάται αρχικά σε 14 εκατοστά στην κατεύθυνση του δορυφόρου.

Σεισμός στην Κρήτη: Eδαφική παραμόρφωση 14 εκατ. κατέγραψε ο δορυφόρος Sentinel-1

Την εδαφική παραμόρφωση που προκλήθηκε μετά τον ισχυρό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου στην Κρήτη, μεγέθους 5,8 βαθμών, με εστιακό βάθος 10,4 χλμ. και επίκεντρο ένα χιλιόμετρο νοτιοανατολικά από το Αρκαλοχώρι, κατέγραψε η υπηρεσία geObservatory του Κέντρου Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), με χρήση εικόνων του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-1.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Τρεις περιοχές ανησυχούν τους σεισμολόγους

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η εδαφική παραμόρφωση στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το επίκεντρο του σεισμού -με βάση τη δορυφορική συμβολομετρική απεικόνιση του πεδίου- εκτιμάται αρχικά σε 14 εκατοστά στην κατεύθυνση του δορυφόρου.

Νέοι υπολογισμοί θα πραγματοποιηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες προς επιβεβαίωση των μετρήσεων του πεδίου της παραμόρφωσης.

Τσελέντης για σεισμό στην Κρήτη: Το Αρκαλοχώρι βυθίστηκε κατά 15 εκατοστά

Χθες, Τετάρτη, μιλώντας στο Mega, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, ανέφερε ότι ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ είχε ως αποτέλεσμα να βυθιστεί κατά 15 εκατοστά το Αρκαλοχώρι.

Από τον σεισμό προκλήθηκαν υλικές καταστροφές στο Αρκαλοχώρι και στα χωριά Ρουσσοχώρια, Αρχοντικό και Πατσίδερος, ενώ υπήρξαν αρκετοί τραυματίες και μία ανθρώπινη απώλεια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις