Νηπιαγωγείο και δημοτικό θα αποκτήσει το Pierce

Νηπιαγωγείο και δημοτικό θα αποκτήσει το Pierce

O πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, δρ Nτέιβιντ Χόρνερ, μιλάει για τους στόχους και το όραμα του σχολείου

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ίδρυση νηπιαγωγείου και δημοτικού στο Pierce εξαγγέλλει μέσω της «Κ» ο πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, δρ Ντέιβιντ Χόρνερ. «Στα μελλοντικά σχέδιά μας υπάρχει, επίσης, η σκέψη δημιουργίας Παιδαγωγικής Σχολής στο Deree, η οποία θα αξιοποιεί το νηπιαγωγείο και το δημοτικό του Pierce ως “Πειραματικό Σχολείο”, όπου θα εφαρμόζονται οι βέλτιστες πρακτικές της διεθνούς εκπαίδευσης», προσθέτει.

– Πόσα χρόνια εκπαιδευτικής παρουσίας στην Ελλάδα μετράει το Pierce;

– Το Pierce ιδρύθηκε το 1875 στη Σμύρνη της Μικράς Ασίας, από γυναίκες ιεραποστόλους από τη Μασαχουσέτη, ως σχολείο θηλέων. Το σχολείο λειτούργησε εκ νέου στην Ελλάδα το 1923, κατόπιν πρόσκλησης του τότε πρωθυπουργού, Ελευθερίου Βενιζέλου, στον απόηχο της Μικρασιατικής Καταστροφής. Σήμερα, το Pierce λειτουργεί ως μία από τις τρεις βαθμίδες του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος – το Deree και το Alba Graduate Business School αποτελούν τις άλλες δύο βαθμίδες. Στο Pierce φοιτούν περισσότεροι από 1.600 μαθητές στο γυμνάσιο, το λύκειο και το International Baccalaureate Diploma Programme.

– Γιατί αποφασίσατε να δημιουργήσετε νηπιαγωγείο και δημοτικό;

– Το Αμερικανικό Κολλέγιο στοχεύει πάντα στη μέγιστη απόδοση, τη θετική επιρροή και τη συνεργασία των τριών εκπαιδευτικών του βαθμίδων. Πιστεύουμε ότι το νηπιαγωγείο και το δημοτικό του Pierce θα εδραιώσουν ακόμα περισσότερο τη θέση του σχολείου και θα προσφέρουν στους γονείς –ανάμεσά τους και όλοι οι απόφοιτοι του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος– την ευκαιρία να αποτελέσει τo Pierce την πρώτη τους επιλογή. Θα υπάρχει βέβαια η δυνατότητα και για μαθητές άλλων σχολείων (περίπου 60%) να φοιτήσουν στην Α΄ Γυμνασίου. Στα μελλοντικά σχέδιά μας υπάρχει επίσης η σκέψη δημιουργίας Παιδαγωγικής Σχολής στο Deree, η οποία θα αξιοποιεί το νηπιαγωγείο και το δημοτικό του Pierce ως «Πειραματικό Σχολείο», όπου θα εφαρμόζονται οι βέλτιστες πρακτικές της διεθνούς εκπαίδευσης.

Μορφώνουμε τους μαθητές μας ώστε, ως μελλοντικοί ηγέτες, να έχουν επίγνωση των παγκόσμιων προκλήσεων, να δεσμεύονται για την επικράτηση της δικαιοσύνης, να διαθέτουν ευρύτητα σκέψης.

– Ποιες καινοτομίες καθιστούν το σχολείο ξεχωριστό, σε σχέση με άλλα;

– Η αποστολή του Pierce βασίζεται στο όραμα των ιδρυτριών του: να προσφέρει ολιστική παιδεία, να διαμορφώνει πνευματικά ανεξάρτητους, ηθικά υπεύθυνους και κοινωνικά ευαισθητοποιημένους πολίτες του κόσμου. Το Pierce εστιάζει σε κάθε παιδί εξατομικευμένα και, ταυτόχρονα, μορφώνει συνολικά. Η τακτική συνεργασία του σχολείου με τους γονείς αποτελεί, επίσης, σημαντική παιδαγωγική παράμετρο. Μια σημαντική παράμετρος της προετοιμασίας των μαθητών ως μελλοντικών πολιτών του κόσμου είναι η ικανότητα άπταιστης επικοινωνίας σε άλλες γλώσσες. Η παράδοση του Pierce στη διδασκαλία των αγγλικών, που πρόσφατα εμπλουτίστηκε με νέες μεθόδους, θα επιτρέπει στους μαθητές, ήδη από το νηπιαγωγείο και το δημοτικό, να κατακτήσουν την αγγλική γλώσσα και να τη μιλούν, σχεδόν, ως μητρική. Το πρόγραμμα καλύπτει απόλυτα τις ακαδημαϊκές απαιτήσεις του υπουργείου Παιδείας και υποστηρίζεται από πρωτοποριακές, βιωματικές εγκαταστάσεις: Λαχανόκηπο, Εργαστήριο Κατασκευών Makers Space, Ψηφιακό Εργαστήριο Fab Lab, Εργαστήριο Μαγειρικής, Home Cinema και άλλα, καθώς και «ανοιχτές» αίθουσες, ειδικά σχεδιασμένες για διδασκαλία στο ύπαιθρο.

– Η εισαγωγή μαθητή στο σχολείο πώς θα γίνεται;

– Η εισαγωγή στο νηπιαγωγείο και το δημοτικό του Pierce ξεκινάει με την υποβολή αίτησης από την οικογένεια και ακολουθεί συνάντηση του υποψηφίου με εκπαιδευτικούς (και ψυχολόγο) του σχολείου. Εάν ο μαθητής φοιτούσε προηγουμένως σε άλλο σχολείο, θα συνεκτιμηθούν οι ακαδημαϊκές του επιδόσεις. Η διαδικασία εισαγωγής αξιολογεί τις ικανότητες των μαθητών, τη δυνατότητα να αποδώσουν και να επωφεληθούν από τις μοναδικές ευκαιρίες που προσφέρει το Pierce και η εκπαιδευτική του παράδοση. Κατά μία έννοια, κάθε μαθητής του Pierce φοιτά «με υποτροφία», καθώς τα δίδακτρα δεν καλύπτουν πλήρως το κόστος της εκπαίδευσης. Η διαφορά καλύπτεται από δωρεές αποφοίτων και φίλων του Κολλεγίου αλλά και από συνεισφορά από το κληροδότημα του Κολλεγίου. Για την εισαγωγή στην Α΄ Γυμνασίου διατίθενται ακαδημαϊκές και άλλες υποτροφίες, με κριτήριο την επίδοση του μαθητή. Επίσης υπάρχει πρόβλεψη για στήριξη οικογενειών μαθητών του γυμνασίου και του λυκείου που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες. O προϋπολογισμός του νηπιαγωγείου και του δημοτικού του Pierce θα προβλέπει οικονομική στήριξη για οικογένειες μαθητών που τυχόν αντιμετωπίσουν δυσκολίες, μετά την εισαγωγή του παιδιού στο σχολείο.

– Ποιες δεξιότητες πρέπει να διαθέτει ο μαθητής σήμερα;

– Εχουμε διαμορφώσει ένα «Προφίλ Μαθητή» του Pierce που αντικατοπτρίζει την οπτική μας για το ήθος, την προσωπικότητα, τις αξίες και τις δεξιότητες που, ιδανικά, θα πρέπει να διαθέτουν οι μαθητές μας ώστε να αντεπεξέλθουν με επιτυχία στις απαιτήσεις του μέλλοντος. Στόχος μας είναι οι μαθητές μας να ενστερνίζονται την αποστολή του Pierce («να υπηρετείς») και να ενταχθούν επάξια στην κοινότητα των 11.000 αποφοίτων του Pierce που διαπρέπουν σε όλους, σχεδόν, τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Μορφώνουμε τους μαθητές μας ώστε, ως μελλοντικοί ηγέτες, να έχουν επίγνωση των παγκόσμιων προκλήσεων, να δεσμεύονται για την επικράτηση της δικαιοσύνης, να διαθέτουν ευρύτητα σκέψης και δεξιότητες επικοινωνίας, να εκτιμούν τα κοινωνικά οφέλη της διαφορετικότητας και της ισότητας. Γαλουχούμε τους μαθητές μας ώστε να είναι δημιουργικοί, να διαθέτουν ανήσυχο και ερευνητικό πνεύμα, να είναι ευρηματικοί και φιλομαθείς, να αντεπεξέρχονται με επιτυχία στις προκλήσεις. Εμπνέουμε τους μαθητές μας ώστε να είναι επίμονοι, θαρραλέοι και αφοσιωμένοι στον στόχο τους, να ενεργούν με αυτοπεποίθηση, ηθικά κίνητρα και επίγνωση της ατομικής τους ευθύνης, ώστε να επιφέρουν θετική αλλαγή στον κόσμο μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή