ΑΕΙ: Γέφυρες συνεργασίας και με Ινδία, Ρωσία

ΑΕΙ: Γέφυρες συνεργασίας και με Ινδία, Ρωσία

Η εξωστρέφεια των ελληνικών ΑΕΙ

αει-γέφυρες-συνεργασίας-και-με-ινδία-ρ-561554884

Το «business plan» της εξωστρέφειας των πανεπιστημίων της χώρας μας, που άνοιξε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας σε συνεργασία με τα ιδρύματα, αναμένεται να συμπεριλάβει το προσεχές διάστημα τις υπερδυνάμεις της Ινδίας και της Ρωσίας. Η αρχή έγινε με τις γέφυρες συνεργασίας που έχουν στηθεί με τα αμερικανικά, τα κινεζικά αλλά και τα βρετανικά ΑΕΙ, ύστερα από το Brexit. Το ενδιαφέρον των αλλοδαπών υποψηφίων φοιτητών είναι προς το παρόν για τα ξενόγλωσσα μεταπτυχιακά προγράμματα των ελληνικών ΑΕΙ – λειτουργούν συνολικά 124 προγράμματα, στη συντριπτική πλειονότητα στα αγγλικά. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των ξένων ελκύουν οι ελληνικές κλασικές σπουδές, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Study in Greece ( που αποτελεί την επίσημη δράση της χώρας μας για την υποστήριξη της διεθνοποίησης των ελληνικών πανεπιστημίων, παρέχοντας πληροφορίες για τα διεθνή προγράμματα σπουδών και την υλοποίηση δράσεων, όπως συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις, διοργάνωση θερινών σχολείων κ.ά.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει στην «Κ» ο γ.γ. Ανώτατης Εκπαίδευσης Αποστόλης Δημητρόπουλος, το υπουργείο Παιδείας έχει θέσει στόχο τη σύνδεση των ελληνικών ΑΕΙ με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Κίνα, την Ινδία και τη Ρωσία, εκτός από τα ιδρύματα των χωρών της Ε.Ε. Η προσπάθεια, η οποία προϋποθέτει ενεργοποίηση, όχι μόνο των στελεχών του υπ. Παιδείας αλλά και του υπ. Εξωτερικών και των πρεσβειών, ξεκίνησε με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Κίνα και ήδη υπάρχουν αποτελέσματα. Σύμφωνα με τον κ. Δημητρόπουλο, σχεδιάζονται οι ανάλογες κινήσεις για συνεργασίες με τη Ρωσία και την Ινδία. Ηδη από την πλευρά της Ρωσίας ζητήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ αμοιβαία αναγνώριση των πτυχίων Ελλάδας – Ρωσίας, ενώ τώρα έχει ξεκινήσει αλληλογραφία μέσω των θεσμικών διαύλων των υπουργείων Παιδείας και Εξωτερικών.

Θα ιδρυθεί ερευνητικό κέντρο αρχαίου ελληνικού και αρχαίου κινεζικού πολιτισμού, που θα ξεκινήσει μελετώντας συγκριτικά Πλάτωνα, Κομφούκιο και Αριστοτέλη.

Παράλληλα, επιταχύνεται η συνεργασία ελληνικών με κινεζικά ΑΕΙ μετά την προ ημερών τηλεσυνάντηση κυβερνητικών παραγόντων των δύο χωρών με εκπροσώπους των 23 ελληνικών ΑΕΙ και άλλων περίπου 100 κινεζικών πανεπιστημίων. Οπως ανέφερε ο κ. Δημητρόπουλος, η εκπαιδευτική συνεργασία Ελλάδας – Κίνας κινείται σε τρεις άξονες. Ο πρώτος αφορά τη δημιουργία κοινού (joint) μεταπτυχιακού προγράμματος μεταξύ των Πανεπιστημίων Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πατρών, Κρήτης και του South West University (SWU) της Κίνας, με έδρα την Chongqing και πληθυσμό περί τα 9.000.000 κατοίκους. Το μεταπτυχιακό θα εστιάζει στη συγκριτική μελέτη της αρχαίας ελληνικής και αρχαίας κινεζικής φιλοσοφίας. Επισπεύδον πανεπιστήμιο θα είναι το Πατρών, το οποίο και θα δεχθεί τους φοιτητές στο campus του. Η επικοινωνία μεταξύ των ακαδημαϊκών των δύο μερών βρίσκεται πλέον σε ώριμο στάδιο και θεωρείται ότι το μεταπτυχιακό θα λειτουργήσει το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023.

Επίσης, θα ιδρυθεί ερευνητικό Κέντρο αρχαίου ελληνικού και αρχαίου κινεζικού πολιτισμού από consortium των Πανεπιστημίων Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πατρών και Κρήτης. Το κέντρο, με τη μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, θα φιλοξενείται σε χώρο του ΕΚΠΑ, θα συνάπτει μνημόνια συνεργασίας με εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς φορείς και θα δραστηριοποιείται σε τοπικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Το καταστατικό του υπό ίδρυση κέντρου έχει ήδη εγκριθεί από τις συγκλήτους των τεσσάρων ΑΕΙ και αναμένεται να συγκληθεί η πρώτη γενική συνέλευση τον Νοέμβριο. «Πρόκειται για το μοναδικό κέντρο στον κόσμο για τη συστηματική μελέτη του αρχαίου ελληνικού και του αρχαίου κινεζικού πολιτισμού συγκριτικά. Θα ξεκινήσουμε μελετώντας τον Πλάτωνα, τον Κομφούκιο και τον Αριστοτέλη. Αντίστοιχο κέντρο αναμένεται να δημιουργηθεί στην Κίνα», ανέφερε μιλώντας για το θέμα στην «Κ» ο Δημήτρης Καραδήμας, καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο ΕΚΠΑ και αντιπρύτανης του ιδρύματος. Ο τρίτος άξονας της εκπαιδευτικής συνεργασίας Ελλάδας – Κίνας αφορά τη διερεύνηση δυνατοτήτων ευρύτερων συνεργειών μεταξύ ελληνικών και κινεζικών πανεπιστημίων, με συμμετοχή των εκπροσώπων των δύο χωρών. Για τον συντονισμό της συνεργασίας έχει συσταθεί συμβουλευτική επιτροπή, αποτελούμενη από εκπροσώπους και των δύο χωρών.

ΑΕΙ: Γέφυρες συνεργασίας και με Ινδία, Ρωσία-1

Η ελληνοκινεζική συνεργασία εξελίσσεται κατά το πρότυπο που ακολουθεί το υπουργείο Παιδείας στη συνεργασία του με τα αμερικανικά και τα βρετανικά πανεπιστήμια. Ενδεικτικά, το πρόγραμμα ελληνοβρετανικής συνεργασίας έχει αρχίσει να αναπτύσσεται από την Αθήνα, ενώ σε σχετική συνάντηση είχαμε περίπου 150 εγγραφές πανεπιστημιακών από σχεδόν όλα τα ελληνικά και από 30 βρετανικά πανεπιστήμια, όπως Imperial College London, King’s College London, Oxford University, Queen Mary University of London, University of Warwick. Η προοπτική των συνεργασιών θα πρέπει να εξετάζεται σε νέο θεσμικό πλαίσιο, καθώς το Brexit αλλάζει τα δεδομένα που υπήρχαν όταν η Βρετανία ήταν στην Ε.Ε. Παράλληλα, η σύνδεση και συνεργασία ελληνικών πανεπιστημίων με αμερικανικά βρίσκεται σε ώριμο στάδιο και οι πρώτες συνέργειες ήδη υλοποιούνται: 10 από τα πανεπιστήμιά μας έχουν δρομολογήσει 17 συνεργασίες με πανεπιστήμια υψηλότατου βεληνεκούς των ΗΠΑ, όπως το Harvard, το Columbia, το NYU, το Johns Hopkins University κ.ά.

Προτίμηση στις κλασικές επιστήμες

Αμερικανοί και Ινδοί είναι οι περισσότεροι από όσους ενδιαφέρονται να έλθουν για σπουδές στην Ελλάδα. Αυτό αποδεικνύουν τα στοιχεία της διαδικτυακής πλατφόρμας Study in Greece από τον Σεπτέμβριο του 2017 έως τα μέσα της περασμένης εβδομάδας. Συνολικά 7.575 Ινδοί έχουν επισκεφθεί την πλατφόρμα, στην οποία, όπως αναφέρει στην «Κ» ο διαχειριστής της, αναπληρωτής καθηγητής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Χρήστος Μιχαλακέλης, παρουσιάζονται τα ξενόγλωσσα προγράμματα που υπάρχουν στα ελληνικά ΑΕΙ. Συγκεκριμένα, μεταξύ των αλλοδαπών επισκεπτών της πλατφόρμας πρώτοι με απόσταση είναι οι χρήστες από τις ΗΠΑ (9,36%) και ακολουθούν οι Ινδοί (2,88%), και οι Βρετανοί (2,87%). Να επισημανθεί ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για επισκέψεις από την Κίνα, ενώ το σύνολο συμπληρώνεται από Ελληνες. Παράλληλα, με βάση τα στοιχεία από τoν αμερικανικό οργανισμό για διεθνείς σπουδές NAFSA, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ξένων για σπουδές στην Ελλάδα αφορά τις κλασικές επιστήμες και ακολουθούν η ιατρική, οι επιστήμες τεχνολογίας, τα οικονομικά και οι κοινωνικές επιστήμες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή