Νέα Υόρκη: Θυρανοίξια στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν

Νέα Υόρκη: Θυρανοίξια στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν

Η πλήρης επαναλειτουργία του ναού έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλιο του 2022

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η τελετή για τα θυρανοίξια στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στο «Σημείο Μηδέν» στη Νέα Υόρκη, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Η πλήρης επαναλειτουργία του ναού έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλιο του 2022.

Διαβάστε ακόμη: Ο «πράσινος Πατριάρχης»

Ο κ. Βαρθολομαίος κατέφθασε στον ναό συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο και τον Μητροπολίτη Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, όπου τους υποδέχθηκε τιμητική φρουρά Ελληνοαμερικανών που υπηρετούν στο αστυνομικό και στο λιμενικό σώμα της Νέας Υόρκης. Το παρών στην τελετή έδωσαν επιφανή στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, παράγοντες της αμερικανικής πολιτικής ζωής, συγγενείς των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου και πλήθος απλών πολίτων.

Νέα Υόρκη: Θυρανοίξια στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν-1

Η λαμπρή τελετή ξεκίνησε με την ανύψωση του σταυρού. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευλόγησε τον σταυρό, ο οποίος ανυψώθηκε και τοποθετήθηκε στον εμβληματικό μαρμάρινο τρούλου της εκκλησίας. Στη συνέχεια, κατευθύνθηκε στη δυτική πλευρά του Πάρκου Ελευθερίας, την θέση δηλαδή όπου βρισκόταν η παλιά εκκλησία. Εκεί, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευλόγησε τα ιερά κειμήλια που είχαν ανακτηθεί από τα ερείπια στο σημείο της τραγωδίας. Στη συνέχεια άναψε το καντήλι, και νεαρά κορίτσια ντυμένες μυροφόρες, μετέφεραν το ιερό φως μαζί με τα διασωθέντα κειμήλια στον νέο ναό, συμβολίζοντας έτσι την έναρξη της τελετής.

Η πατριαρχική αποστολή μετέφερε τεμάχιο λειψάνου του Αγίου Νικολάου από το Άγιο Όρος, το οποίο τοποθετήθηκε από τον Πατριάρχη στο κέντρο της Αγίας Τράπεζας εντός του ναού κατά τη διάρκεια της τελετής των θυρανοιξίων. Επιπλέον, ο Πατριάρχης έβγαλε τα άμφια που φορούσε, για να τα υπογράψει και να τα δωρίσει στον ναό.

Νέα Υόρκη: Θυρανοίξια στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν-2

Υπενθυμίζεται πως στις 11 Σεπτεμβρίου ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος είχε τελέσει Θεία Λειτουργία, ανήμερα την 20ή επέτειο από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. 

Ο ναός είχε θαφτεί ολοκληρωτικά μετά την κατάρρευση του νότιου από τους Δίδυμους Πύργους. Οι Αρχές της Νέας Υόρκης είχαν δεσμευθεί να τον ανοικοδομήσουν, ωστόσο υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις και αναβολές. Τελικώς η Αρχιεπισκοπή εξουσιοδότησε τη μη κερδοσκοπική οργάνωση «Φίλοι του Αγίου Νικολάου» να αναλάβει τη συγκέντρωση χρημάτων, την ανοικοδόμηση και την αποπεράτωση του έργου.

Νέα Υόρκη: Θυρανοίξια στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν-3

Το νέο κτίσμα είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από το προηγούμενο και διαθέτει ειδικό κέντρο, όπου πιστοί άλλων θρησκειών και δογμάτων θα έχουν τη δυνατότητα να προσεύχονται και να τιμούν τη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους από τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Ο αντιπρόεδρος των «Φίλων του Αγίου Νικολάου» Μάικλ Ψαρρός εκτιμά πως ο ναός του Αγίου Νικολάου θα είναι η ορθόδοξη εκκλησία που θα συγκεντρώνει τους περισσότερους επισκέπτες στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Ψαρρό, ο προγραμματισμός προβλέπει ότι το εσωτερικό του ναού θα είναι έτοιμο έως τη Μεγάλη Εβδομάδα του 2022. Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 4 Ιουλίου 2022 ώστε να συμπέσει με την 100ή επέτειο από την ίδρυση της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αμερικής.

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή