Έρευνα: Διχασμένοι έναντι της COVID-19 οι Έλληνες

Έρευνα: Διχασμένοι έναντι της COVID-19 οι Έλληνες

Είκοσι μήνες μετά την εμφάνιση της πανδημίας στην Ελλάδα, η ζωή έχει ανακτήσει ένα επίπεδο κανονικότητας, ωστόσο η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια εξακολουθούν να είναι τα κυρίαρχα αισθήματα των Ελλήνων

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είκοσι μήνες μετά την εμφάνιση της πανδημίας στην Ελλάδα, η ζωή έχει ανακτήσει ένα επίπεδο κανονικότητας, ωστόσο η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια εξακολουθούν να είναι τα κυρίαρχα αισθήματα των Ελλήνων, η πλειονότητα των οποίων θεωρούν ότι δεν θα επιστρέψουμε σε μια φυσιολογική καθημερινότητα πριν από το τέλος του 2022. Οπως δείχνουν τα αποτελέσματα της έρευνας από τη διαΝΕΟσις που διεξήχθη για έβδομη φορά από την αρχή της πανδημίας, σε συνεργασία με τη Metron Analysis, προκειμένου να καταγράψει τις απόψεις και τη στάση των πολιτών σε αυτή τη συνθήκη, οι πολίτες εμφανίζονται διχασμένοι όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας: οι μισοί πιστεύουν ότι η χώρα μας αυτή την περίοδο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ οι υπόλοιποι μισοί πιστεύουν το αντίθετο.

Το 83% των πολιτών στις αρχές Οκτωβρίου (5-14 Οκτωβρίου είναι το χρονικό διάστημα διεξαγωγής της έρευνας) είχε επιστρέψει κανονικά στον χώρο εργασίας του –ενώ το αντίστοιχο ποσοστό τον προηγούμενο Μάιο ήταν 64%– και μόνο το 10% συνέχιζε να εργάζεται μέσω τηλεργασίας.

Ωστόσο το 40% εξακολουθεί να αισθάνεται αβεβαιότητα και το 65% θεωρεί «πολύ» ή «αρκετά πιθανό» νέες μεταλλάξεις να οδηγήσουν σε νέα επιβάρυνση της πανδημίας στο μέλλον. Είναι χαρακτηριστικό, επίσης, ότι οι μισοί ανεμβολίαστοι πολίτες θεωρούν ότι θα οδηγηθούμε ξανά σε lockdown.

Η έρευνα της διαΝΕΟσις και της Metron Analysis καταγράφει την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια των Ελλήνων.

H πλειονότητα των (εμβολιασμένων) πολιτών είναι υπέρ της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών για συγκεκριμένες ομάδες (εκπαιδευτικοί, ένστολοι), αλλά όχι για το σύνολο του πληθυσμού. Πάντως ακόμα και αν ο εμβολιασμός γινόταν υποχρεωτικός, το 41% των μη εμβολιασμένων πολιτών δεν θα αποφάσιζε να εμβολιαστεί. Τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, κάτω του 65%, εμφανίζονται στους αγρότες, τους ανέργους και όσους δηλώνουν οικιακά. Το 77% όσων έλαβαν μέρος στην έρευνα δηλώνει ότι έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου και το 58% των γονέων –που έχουν εμβολιαστεί– δηλώνει ότι τα παιδιά του άνω των 12 ετών έχουν ήδη ή πρόκειται να εμβολιαστούν. Πάντως, το 46% των εμβολιασμένων γονέων δηλώνει ότι δεν θα εμβολιάσει τα παιδιά του κάτω των 12 ετών όταν εγκριθεί το εμβόλιο γι’ αυτές τις ηλικίες.

Έρευνα: Διχασμένοι έναντι της COVID-19 οι Έλληνες-1
Caption

Μεγάλο ποσοστό, 72,6%, όσων έχουν εμβολιαστεί θεωρεί ότι οι αντιεμβολιαστές έχουν παραπλανηθεί και μάλιστα επίτηδες από επιτήδειους και το 69,8% αναγνωρίζει ότι είναι δικαίωμά τους να μην εμβολιαστούν. Την ίδια στιγμή, όμως, το 57% θεωρεί τη συμπεριφορά τους αντικοινωνική και το 42,6% δηλώνει ότι «είναι επικίνδυνοι και προσπαθώ να τους αποφεύγω».  

Σημαντικό ποσοστό των ερωτηθέντων αναφέρει μικρή ή μεγάλη επίδραση στην ψυχική του υγεία από την πανδημία. Ενας στους τέσσερις δηλώνει ότι τους τελευταίους δώδεκα μήνες αντιμετώπισε αγχώδεις διαταραχές, ένας στους δέκα ανέφερε ότι είχε κατάθλιψη, ένας στους πέντε διαταραχές στον ύπνο κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων, ενώ το 44% των νέων ηλικίας 17-24 ετών δήλωσε ότι αισθάνθηκε μελαγχολία, κατάθλιψη ή απελπισία τον τελευταίο χρόνο.

Ειδήσεις σήμερα

Το ΕΣΥ μπήκε ξανά στη δίνη της πανδημίας

Εμβολιασμός: «Χειρουργική» επιχείρηση πειθούς σε εργαζομένους

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή