Κορωνοϊός: Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα σε δύο εβδομάδες

Κορωνοϊός: Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα σε δύο εβδομάδες

Ο υπερδιπλασιασμός των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού μέσα σε δύο εβδομάδες –από 4.165 νέες διαγνώσεις στις 26 Οκτωβρίου σε 8.613 χθες– δίνει ανάγλυφα την κρίσιμη κατάσταση που διαμορφώνεται στο μέτωπο της πανδημίας.

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα ψυχρολουσία επεφύλασσε η χθεσινή ημέρα σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας COVID-19 στη χώρα μας, με τον αριθμό των κρουσμάτων να ξεπερνάει τις 8.500, τον αριθμό των διασωληνωμένων να αυξάνεται και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να υπολείπονται σημαντικά των εξιτηρίων που εκδίδονται, γεγονός που αυτόματα αυξάνει την πίεση στο σύστημα Υγείας. Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, χθες έγιναν 8.613 νέες διαγνώσεις της COVID-19 στη χώρα μας, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με τον αντίστοιχο πριν από δύο εβδομάδες (4.165 την Τρίτη 26 Οκτωβρίου). Ρεκόρ καταγράφηκε και στον αριθμό των εργαστηριακών τεστ –rapid και μοριακά PCR–, καθώς ελέγθηκαν 636.213 δείγματα. Από τα νέα κρούσματα, 1.999 εντοπίστηκαν στην Αττική, 1.440 στη Θεσσαλονίκη, 571 στη Λάρισα και 307 στην Αχαΐα. Δεκαπέντε Περιφερειακές Ενότητες –μεταξύ των οποίων και η Θεσσαλονίκη– καταγράφουν περισσότερα από 100 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, ενώ στη Λάρισα η αναλογία έχει φτάσει στα 200,8 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Στην Αττική, την πιο επιβαρυμένη εικόνα παρουσιάζει το κέντρο της Αθήνας με 60,5 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε καταδεικνύουν και οι έλεγχοι στα αστικά λύματα, όπου το ιικό φορτίο την προηγούμενη εβδομάδα αυξήθηκε κατά 61% στην Αττική, 43% στη Θεσσαλονίκη, 151% στο Ηράκλειο, 184% στα Ιωάννινα και 207% στο Ρέθυμνο.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 46 – Από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.414 θύματα της νόσου στη χώρα μας.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 46. Από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.414 θύματα της νόσου στη χώρα μας. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι αυξήθηκε στους 486, έναντι 434 πριν από μία εβδομάδα (στις 2 Νοεμβρίου) και 380 πριν από δύο (στις 26 Οκτωβρίου). Προχθές έγιναν 411 νέες εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία της επικράτειας έναντι 256 εξιτηρίων λόγω ίασης, με τα ποσοστά πληρότητας σε απλές κλίνες COVID να είναι 57,5% και σε κλίνες Εντατικής 90%.

«Αυτή τη στιγμή, συνολικά σε όλη την επικράτεια υπάρχουν περισσότερες από 180 κλίνες ΜΕΘ οι οποίες είναι κενές, ενώ οι κενές απλές κλίνες για περιστατικά COVID είναι πάνω από 2.000. Εχουμε μία κατάσταση η οποία είναι διαχειρίσιμη, αλλά πολύ πιεστική», σημείωσε χθες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης (ΣΚΑΪ). Σύμφωνα με τον ίδιο, σε αυτή τη φάση 350 κλίνες νοσηλείας του ιδιωτικού τομέα έχουν παραχωρηθεί στο ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της κρίσης –150 στη Θεσσαλία και 200 στη Θεσσαλονίκη–, ενώ γίνεται και μεταφορά προσωπικού από περιοχές που δεν πιέζονται σε περιοχές όπου η ζήτηση για υπηρεσίες υγείας είναι ιδιαίτερα υψηλή. Ο κ. Πλεύρης επανέλαβε ότι εάν δεν υπάρξει ενδιαφέρον από ιδιώτες γιατρούς να βοηθήσουν το ΕΣΥ στις περιοχές όπου η πανδημία ασκεί έντονη πίεση, το υπουργείο θα προχωρήσει σε επιτάξεις, θέτοντας μάλιστα και χρονικό όριο το τέλος της εβδομάδας για τις σχετικές αποφάσεις.

Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα για την αύξηση των πόρων του ΕΣΥ, ο υπουργός ανέφερε ότι ο σχεδιασμός προβλέπει ότι μικρά νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη θα μετατραπούν σε αποκλειστικά COVID και να ανασταλούν χειρουργεία στο ΕΣΥ, τα οποία θα γίνονται με χρέωση της πολιτείας σε ιδιωτικές δομές. Εν τω μεταξύ, χθες αναμενόταν να φτάσουν στη χώρα μας 2.000 δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων που θα χορηγούνται από τα νοσοκομεία σε ασθενείς με COVID-19, με βάση ιατρικά πρωτόκολλα που θα καθορίσει ειδική επιτροπή λοιμωξιολόγων.

Ειδήσεις σήμερα:

 Κορωνοϊός: 8.613 νέα κρούσματα, 46 θάνατοι, 486 διασωληνωμένοι

• Το ΕΣΥ μπήκε ξανά στη δίνη της πανδημίας

• Γ. Οικονόμου: Το lockdown δεν βρίσκεται στο τραπέζι – Επίταξη γιατρών αν κριθεί αναγκαίο

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή