«Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ αλλά το προσωπικό που απαιτείται εκεί. Κρίσιμη είναι η ενίσχυση στις εφημερίες, από τις ιδιωτικές κλινικές», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για το ζήτημα με τις νοσηλείες ασθενών covid στις ΜΕΘ.
Ο υπουργός, μιλώντας στην ΕΡΤ, ξεκαθάρισε πως οι ιδιώτες θα πρέπει να αποφασίσουν άμεσα εάν θα καλύψουν θέσεις οικειοθελώς. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε, «την ερχόμενη εβδομάδα ενεργοποιείται επίταξη σε ειδικές κατηγορίες, ξεκινώντας από τη Βόρεια Ελλάδα». «Τα μέτρα επιτάξεων δεν είναι αρεστά, αλλά τα κίνητρα συμπεριλαμβάνουν υπερδιπλάσια χρήματα. Αντιλαμβανόμαστε ότι για 2-3 μήνες θα πάει πίσω η ιδιωτική τους δουλειά, αλλά καλούμε ιδιώτες έστω και για μερική απασχόληση», πρόσθεσε.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών υπογράμμισε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επίταξη στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αν έως τότε δεν καλυφθούν οι ανάγκες.
Μιλώντας για τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη που είχε με τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας, ο κ. Πλεύρης διευκρίνησε ότι «όποια κενή κλίνη έχει ο ιδιωτικός τομέας και τη χρειάζεται το ΕΣΥ την παραλαμβάνει μέσω του ΕΚΑΒ που συνεχίζει να διαχειρίζεται το θέμα. Ήδη στη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία έχουμε βοήθεια με 400 κλίνες και στον συνολικό σχεδιασμό υπάρχει πρόβλεψη για απευθείας νοσηλεία σε ιδιωτική κλινική για όποιον το επιθυμεί. Πάνω από 50 κλίνες ΜΕΘ παραμένουν κενές στην Αττική και μέχρι τη Δευτέρα θα έχουμε πλήρη κατάλογο κλινών που τυχόν θα χρειαστούμε στην Αθήνα».
Ασφυκτική η κατάσταση στα νοσοκομεία
Τα παραπάνω καταγράφονται εν μέσω της έντονης πίεσης στα νοσοκομεία κυρίως της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας, όπου η πληρότητα στις ΜΕΘ αγγίζει το 100%, και όπου σε κάποιες περιπτώσεις προχωρούν σε λειτουργικές αλλαγές για την αντιμετώπιση του κύματος.
Οπως αναφέρουν ενδεικτικά οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, το «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης πλέον διαθέτει για τα περιστατικά COVID 36 κλίνες ΜΕΘ, έναντι 30 προχθές, ενώ στο «Παπαγεωργίου» προστέθηκε και τέταρτη κλινική COVID.
Χθες διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν 489 ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ καταγράφηκαν και 429 νέες νοσηλείες σε νοσοκομεία της επικράτειας. Την περασμένη εβδομάδα εισήχθησαν στα νοσοκομεία 2.519 ασθενείς με COVID-19 όταν τα εξιτήρια που εκδόθηκαν ήταν 1.491. Την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου είχαν καταγραφεί 1.940 εισαγωγές σε νοσοκομεία και είχαν εκδοθεί 1.197 εξιτήρια. Ιδιαίτερα υψηλός ήταν ο αριθμός των θανάτων που δηλώθηκαν χθες: συνολικά 70 θάνατοι λόγω της νόσου, ενώ οι νέες διαγνώσεις ήταν 7.105 σε σύνολο 351.554 εργαστηριακών τεστ.
Αύξηση εμβολιασμών 200%
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, επεσήμανε ότι οι εμβολιασμοί έχουν παρουσιάσει αύξηση πάνω από 200%, τόσο για την πρώτη δόση, όσο και για την αναμνηστική δόση και αποτυπώνεται στα νούμερα που ανακοινώνονται κάθε βράδυ. «Το στοίχημα τώρα είναι να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί σε αυτόν τον ρυθμό», είπε και πρόσθεσε ότι σε αυτό συνέβαλαν τα μέτρα, τα οποία ώθησαν πολλούς να εμβολιαστούν αλλά και η αύξηση των κρουσμάτων. «Είναι πλέον κατανοητό ότι ο ιός της πανδημίας είναι εδώ και δεν πρόκειται να φύγει και ο μόνος τρόπος να την αντιμετωπίσουμε είναι ο εμβολιασμός», πρόσθεσε.
Ραντεβού για τρίτη δόση στους 5,5 μήνες
Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι τα άτομα άνω των 18 ετών και έχουν συμπληρώσει 6 μήνες από την δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση (αναμνηστική) με τα εμβόλια Pfizer, Moderna και AstraZeneca. Μετά το εξάμηνο θα ανοίγει η πλατφόρμα για να κλείνουν ραντεβού για την αναμνηστική δόση, η οποία γίνεται είτε με μια κανονική δόση Pfizer είτε με μισή δόση του Μoderna. Ωστόσο όπως διευκρίνισε, μπορούν στους 5,5 μήνες να μπαίνουν στην πλατφόρμα και να κλείνουν το ραντεβού τους στο χρόνο που εκείνοι θέλουν και θα επιλέγουν και το εμβόλιο που θέλουν (Pfizer ή Moderna). Επίσης, θα λαμβάνουν sms ανά διαστήματα.
Όσον αφορά τα άτομα που έχουν κάνει το εμβόλιο Johnson & Johnson μπορούν να κάνουν την αναμνηστική δόση μετά από δύο μήνες από το εμβολιασμό τους είτε με το ίδιο εμβόλιο είτε με mRNa δηλ. Pfizer και Μοderna, ενώ οι ανοσοκατεσταλμένοι θα πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης.
Όλοι θα πρέπει να προσέχουν και να τηρούν τα μέτρα δημόσιας υγείας, ακόμα και αν έχουν εμβολιαστεί και με την τρίτη δόση, υπογράμμισε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Λήξη του πιστοποιητικού
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού, ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε ότι τέτοιο θέμα δεν υπάρχει αν και -όπως είπε- στο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό υπάρχει ημερομηνία ενός χρόνου, όπως συμφωνήθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό με βάση τα επιστημονικά δεδομένα θα κληθούν όλες οι χώρες της ΕΕ, όπως έκανε και η Γαλλία και έβαλε υποχρεωτικότητα αναμνηστικής δόσης στους άνω των 65 για να έχει ισχύ το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Αναμένεται να παρθεί άμεσα σχετική απόφαση σε κεντρικό επίπεδο της ΕΕ. Αν δεν παρθεί απόφαση, τότε και με τη γνωμοδότηση Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα συζητηθεί αν θα μπει υποχρεωτικότητα ή θα πρέπει να κάνεις και την τρίτη δόση για να μπει στο πιστοποιητικό εμβολιασμού.
• Ποιοι σπεύδουν για την πρώτη δόση – Τα ποσοστά των τελευταίων ημερών
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις