Μ. Γκάγκα: Η επιμόλυνση γίνεται όπου δεν τηρούνται τα μέτρα, όχι στα σούπερ μάρκετ

Μ. Γκάγκα: Η επιμόλυνση γίνεται όπου δεν τηρούνται τα μέτρα, όχι στα σούπερ μάρκετ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο λήψης επιπλέον μέτρων αυτή τη στιγμή απέκλεισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, ωστόσο, διευκρίνισε πως αυτό είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί με την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων. «Παρακολουθούμε τα κρούσματα καθημερινά. Η σύσταση είναι να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες επαφές. Το αν θα προχωρήσουμε σε περισσότερα μέτρα, είναι κάτι που πρέπει να συζητήσουμε με την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων. Αυτή τη στιγμή πάντως δεν είναι στο τραπέζι περισσότερα μέτρα», επισήμανε.

Ερωτηθείσα σχετικά με το αν εξετάζεται η χρήση διπλής μάσκας, ανέφερε ότι «δεν έχει κανένα νόημα να φορέσουμε διπλή χειρουργική μάσκα γιατί είναι ήδη τριπλή, εκτός αν είναι πολύ λεπτή υφασμάτινη. Αν θέλουμε μεγαλύτερη προστασία, πρέπει να φοράμε μάσκα FFP2».

Σε ό,τι αφορά στα rapid test για την προσέλευση στα σούπερ μάρκετ, τόνισε ότι «είναι ένα μέτρο που μπορεί να συζητηθεί, αλλά μέχρι τώρα η επιδημιολογική επιτήρηση δεν έχει δείξει ότι η επιμόλυνση γίνεται μέσα στα σούπερ μάρκετ, αλλά σε χώρους που δεν τηρούνται μέτρα, σε συγκεντρώσεις με πολύ κόσμο, σε σπίτια, πάρτι όπου ένας κολλάει άλλους 25, γάμους κλπ και όσο μεγαλύτερες είναι οι ηλικίες και περισσότερος ο κόσμος τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες όχι μόνο να κολλήσουν αλλά και να νοσήσουν». 

Κληθείσα να σχολιάσει την κατάσταση στα νοσοκομεία είπε πως «όλοι οι άρρωστοι έχουν τη φροντίδα που χρειάζονται αλλά κανένα σύστημα στον κόσμο δεν είναι ανεξάντλητο. Αν συνεχιστεί ο ρυθμός των κρουσμάτων και πάλι είμαι σίγουρη ότι θα τα βγάλουμε πέρα αλλά με πάρα πολύ κόπο για τους ανθρώπους που είναι μέσα και όσους έρθουν να μας βοηθήσουν».

Απαντώντας σε ερώτηση για το ποσοστό εμβολιασμένων που νοσηλεύονται είπε πως «το ¼ των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες μπορεί να είναι εμβολιασμένοι κι ένα ποσοστό 10%-15%, μπορεί και 20% σε κάποιες μονάδες, είναι διασωληνωμένοι εμβολιασμένοι. Αλλά το πολύ να είναι 1 στους 5, όταν το 70% των ενηλίκων έχει εμβολιαστεί άρα ενώ κανονικά θα ήταν 7 στους 10, είναι 1 στους 5. Συνεπώς δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το εμβόλιο προστατεύει και από άποψη θανάτων. Οι εμβολιασμένοι έχουν από 13 έως 20 φορές λιγότερες να νοσήσουν, όχι να κολλήσουν, μπορεί να κολλήσουν, αλλά να νοσήσουν και να χρειαστεί να διασωληνωθούν ή να νοσήσουν βαριά».

Πρόσθεσε τέλος ότι κανένα φάρμακο δεν είναι εξίσου αποδοτικό με το εμβόλιο. «Υπάρχουν φάρμακα που μπορούμε να δώσουμε σαν πρόληψη σε ασθενείς που είναι θετικοί στον κορωνοϊό και ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Μπορούμε να δώσουμε για παράδειγμα ένα μονοκλωνικό αντίσωμα σε 100 άτομα που έχουν θετικοποιηθεί και που είναι υψηλού κινδύνου και αντί να πάνε πέντε σε ΜΕΘ να πάει ένας», κατέληξε. 

Ειδήσεις σήμερα

Εμβολιασμός: Κίνητρα για τη λήψη τρίτης δόσης

Γεωργαντάς: Ρεκόρ ραντεβού για τρίτη δόση εμβολιασμού

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή