«Θα αργήσουμε να δούμε κάμψη του αριθμού των καθημερινών θανάτων και των διασωληνωμένων», προειδοποίησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, στο πλαίσιο της τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας, σημειώνοντας ότι «η πίεση στο σύστημα υγείας θα συνεχιστεί για αρκετές εβδομάδες».
Τόνισε ότι αυτή την στιγμή υπάρχει στην Ελλάδα 54.000 ενεργά κρούσματα, ενώ νέες αυξητικές τάσεις παρατηρούνται σε Σάμο, Γρεβενά, Ευρυτανία, Πρέβεζα, Έβρος, Άρτα, Χανιά και Ηράκλειο. Παρατήρησε ότι υψηλή θνητότητα εντοπίζεται σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στην ηλικιακή κατηγορία των 65+.
Ολόκληρο το βίντεο της ενημέρωσης
Ρεκόρ εισαγωγών
Κατά τα λοιπά, χθες Τετάρτη σημειώθηκε ρεκόρ εισαγωγών σε νοσοκομεία (490), ενώ ο μέσος όρος είναι 405 εισαγωγές ανά μέρα. Συνολικά νοσηλεύονται 4.500 ασθενείς.
Η πίεση μεγαλώνει και στις ΜΕΘ, με την πληρότητα στην επικράτεια να φτάνει στο 88%. Όπως είπε, «έχει ανακοπεί η εκθετική αύξηση της πανδημίας», υπάρχουν «σημάδια σταθεροποίησης, λόγω της αυξημένης προσοχής και της μικρής αύξησης των εμβολιασμών».
Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε ότι «320.000 άνθρωποι άλλαξαν γνώμη και προσήλθαν για την 1η δόση», ωστόσο -όπως υπογράμμισε- σε ραντεβού για εμβολιασμό προχώρησαν κυρίως άτομα κάτω των 60 ετών κυρίως. Σημείωσε εμφατικά ότι «τα άτομα άνω των 60 ετών πρέπει να εμβολιαστούν», για να προσθέσει αναφερόμενη σε νεότερες ηλικίας, «δεν μπορούμε να θεωρούμε τον εαυτό μας υπεράνω του ιού επειδή είμαστε νέοι και γυμνασμένοι».
Στο ίδιο μήκος κύματος, τόνισε για το εμβόλιο πλέον «υπάρχουν δεδομένα, δεν είναι ούτε καινούργιο, ούτε πειραματικό», σημειώνοντας ότι παγκοσμίως έχουν γίνει 7,5 δισ. εμβολιασμοί και το 52,3% του πλανήτη έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση.
Σημείωσε με ιδιαίτερη έμφαση ότι κανένας δεν είναι άτρωτος απέναντι στον ιό, τονίζοντας τη σημασία του εμβολιασμού. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην τρίτη δόση που προστατεύει από σοβαρή νόσηση. Υπογράμμισε όμως ότι και οι εμβολιασμένοι πρέπει να τηρούν τα μέτρα προστασίας, καθώς σε μια μερίδα του πληθυσμού υπάρχει μια «εσφαλμένη αίσθηση ασφάλειας από τους εμβολιασμένους».
Γκάγκα: Τηρούμε μέτρα, φοράμε μάσκες, προσέχουμε
«Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τη διασπορά του ιού και ο καθένας μπορεί να προσπαθήσει να τηρεί τα μέτρα προστασίας και να πηγαίνουμε έγκαιρα στον γιατρό αν έχουμε συμπτώματα», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. Όπως επισήμανε, ειδικά στην Β. Ελλάδα οι ασθενείς πηγαίνουν στο γιατρό αργά.
«Έχουμε πανδημία ανεμβολίαστων», τόνισε, εξηγώντας ότι 8 στους 10 ασθενείς με Covid-19 που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ είναι άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Εξήγησε ότι θα πρέπει ο καθένας μας να αναλογιστεί την κατάσταση και να περιορίσει τις πολλές επαφές με άλλους ανθρώπους χωρίς να τηρεί τα μέτρα.
«Δεν μπορούμε να κάνουμε κάποια πρόβλεψη για τα Χριστούγεννα», είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Ανοίγει η πλατφόρμα για τα μονοκλωνικά
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, γνωστοποίησε ότι ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τα μονοκλωνικά αντισώματα.
«Αρχίζει η διάθεση για 10 νοσοκομεία στην Ελλάδα, αυτά που έχουν την μεγαλύτερη εμπειρία», είπε, σημειώνοντας ότι «πρόκειται για ένα ακόμα όπλο στην φαρέτρα μας», αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσέχουμε».
«Οι δόσεις είναι περιορισμένες», τόνισε κι ανέφερε ότι μια πενταμελής ομάδα θα ελέγχει τα αιτήματα της πλατφόρμας.
«Καλύτερα να προλαβαίνουμε παρά να θεραπεύουμε», είπε, υπογραμμίζοντας ότι θα υπάρχει σχετική ενημέρωση για τα κριτήρια.
Ερωτηθείσα σχετικά, σημείωσε ότι θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση οι ανοσοκατασταλμένοι, όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση, όσοι που πάσχουν από νεοπλασίες, καθώς και οι γυναίκες στο 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους.
Αύξηση στις νέες διαγνώσεις
Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε ότι μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί πάνω από 260.000.000 μολύνσεις και σχεδόν 5,2 εκατ. θάνατοι με Covid. Οι νέες διαγνώσεις αυξήθηκαν κατά 11% την περασμένη εβδομάδα, καθώς καταγράφηκαν 552.000 περίπου διαγνώσεις ανά ημέρα. Επίσης, οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 2%, δηλαδή 7.200 ανά ημέρα.
Γύρω στο 16% αύξηση παρατηρείται στις διαγνώσεις στην Ευρώπη και 2% άνοδος στους νεκρούς. Συγκεκριμένα, την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξαν 2,4 εκατ. νέες μολύνσεις και 27.000 νέοι θάνατοι.
Από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες, οι 27 έδειξαν επιδείνωση, δηλαδή 6 λιγότερες σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Επιδείνωση μεγαλύτερη πάνω από 30% παρατηρήθηκε σε 16 χώρες, δηλαδή σχεδόν το 1/3, σε σχέση με το ½ της προηγούμενης εβδομάδας.
Αναφορικά με την Ελλάδα, παρατηρήθηκε μικρή επιδείνωση στην επικράτεια στον αριθμό των κρουσμάτων, που είναι σχεδόν κοντά στο σημείο της επιπέδωσης. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 5% περισσότερες διαγνώσεις, ενώ οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 16%.
Τα κρούσματα
Σε 6.565 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 78 θάνατοι. Παράλληλα, σε 621 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Διεξήχθησαν 342.707 τεστ και η θετικότητα ανήλθε 1,91%.
Από τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται 1.750 στην Αττική (1.815 χθες) και 1.148 στη Θεσσαλονίκη (1.200 χθες). Διαβάστε αναλυτικά
Εμβόλιο Pfizer: «Πράσινο φως» ΕΜΑ για χορήγηση σε παιδιά 5-11 ετών
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις