Το σκληρό πρόσωπο της πανδημίας, παρά τη μείωση κρουσμάτων

Το σκληρό πρόσωπο της πανδημίας, παρά τη μείωση κρουσμάτων

Ημερήσιο ρεκόρ θανάτων με 130 νεκρούς. Το σκληρό της πρόσωπο δείχνει η πανδημία, παρά τις προσδοκίες για εκτόνωση αυτού του τέταρτου κύματος.

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σκληρό της πρόσωπο δείχνει η πανδημία, παρά τις προσδοκίες για εκτόνωση αυτού του τέταρτου κύματος. Χθες καταγράφηκε ρεκόρ ημερήσιων θανάτων στη χώρα μας καθώς δηλώθηκαν 130 θάνατοι ασθενών με COVID-19. Είναι ο υψηλότερος αριθμός ημερήσιων απωλειών από την αρχή της πανδημίας και επιβεβαιώνονται τα χειρότερα σενάρια, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των νεκρών θα εξακολουθήσει να είναι υψηλός, παρά τη μείωση του αριθμού νέων κρουσμάτων. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς ήταν χθες 700 και 325 ασθενείς χρειάστηκε να εισαχθούν για νοσηλεία σε νοσοκομείο. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ήταν 5.736. Σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε αύξηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα πόλεων της Κρήτης (+258% στο Ρέθυμνο, +109% στο Ηράκλειο, +84% στο Ρέθυμνο και +45% στον Αγιο Νικόλαο), ενώ καθαρή μείωση του ιικού φορτίου είχαν τα αστικά λύματα σε Ξάνθη, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη και Πάτρα. Οριακή μείωση παρατηρείται στη Θεσσαλονίκη, ενώ σταθερό έμεινε το ιικό φορτίο στην Αττική.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, έκκληση στους γονείς να μην καθυστερήσουν τον εμβολιασμό των παιδιών τους έναντι του SARS-CoV-2 λόγω της αναμενόμενης επικράτησης του στελέχους «Ομικρον», της χειμερινής περιόδου που διανύουμε αλλά και των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, απηύθυναν χθες η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου. Οι καθηγήτριες υπενθύμισαν ότι ο κίνδυνος από την COVID-19 στα παιδιά μπορεί να είναι σπάνιος, αλλά είναι υπαρκτός, και τόνισαν ότι όσοι γονείς αναβάλλουν για αργότερα τη σχετική απόφαση χάνουν ένα χρονικό διάστημα που είναι σημαντικό για την ανοσοποίηση του παιδιού τους.

Σε ενημερωτική διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το υπουργείο Παιδείας με αφορμή την έναρξη του εμβολιασμού των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών, οι καθηγήτριες απάντησαν σε ερωτήσεις γονέων σχετικά με την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα, τις παρενέργειες και τις αντενδείξεις του εμβολίου.  

Εκκληση των ειδικών στους γονείς για εμβολιασμό των παιδιών – Οι κοινές αλλεργίες δεν αποτελούν αντένδειξη.

Μεταξύ άλλων σημείωσαν ότι οι κοινές αλλεργίες δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό των παιδιών, ενώ σε ερώτηση για το εάν θα πρέπει να χορηγείται το ίδιο εμβόλιο σε αδύνατα και σε υπέρβαρα παιδιά διευκρίνισαν ότι τα παιδικά εμβόλια σχεδιάζονται με γνώμονα την ηλικία και την ωριμότητα του ανοσιακού συστήματος και όχι το βάρος ή το ύψος. Εάν το παιδί έχει νοσήσει από COVID-19 στο παρελθόν, ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις συστάσεις (τρεις μήνες μετά τη διάγνωση της νόσου). Τόνισαν δε ότι δεν απαιτείται προσδιορισμός αντισωμάτων αφού δεν μπορεί να δώσει ασφαλείς πληροφορίες για το εάν το παιδί έχει ανοσία.

Η κ. Θεοδωρίδου και η κ. Παπαευαγγέλου χαρακτήρισαν «απίθανο» το ενδεχόμενο να υπάρχουν παρενέργειες από το εμβόλιο που να μην έχουν καταγραφεί, ενώ ειδικά για τα παιδιά 5 έως 11 ετών σημείωσαν ότι στα 5 εκατομμύρια εμβολιασμούς πρώτης δόσης και δύο εκατομμύρια εμβολιασμούς με δύο δόσεις διεθνώς, δεν έχει καταγραφεί περιστατικό μυοκαρδίτιδας. Επίσης, ανακοίνωσαν ότι μετά τις γιορτές θα υπάρξει τροποποίηση του πρωτοκόλλου για τους τακτικούς αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους των εμβολιασμένων παιδιών στα δημοτικά σχολεία.

Τέλος, χθες εγκαινιάστηκε το νέο μέγα εμβολιαστικό κέντρο στη Γλυφάδα, παρουσία του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, του γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους και του προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Αντώνη Αυγερινού. Το κέντρο διαθέτει 16 εμβολιαστικές γραμμές και έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί καθημερινά έως και 1.800 πολίτες. Από το ερχόμενο Σάββατο θα λειτουργήσουν 24 επιπλέον εμβολιαστικές γραμμές στο μέγα Εμβολιαστικό Κέντρο Περιστερίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή