Ελληνοτουρκικά: Τραβάει το σχοινί ο Τσαβούσογλου

Ελληνοτουρκικά: Τραβάει το σχοινί ο Τσαβούσογλου

Προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω στις διεκδικήσεις της Αγκυρας στο Αιγαίο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε χθες ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει κυριαρχία σε στρατιωτικο-ποιημένα νησιά.

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τον ισχυρισμό της Τουρκίας πως η κυριαρχία των ελληνικών νησιών εξαρτάται από την αποστρατιωτικοποίησή τους εξέφρασε για άλλη μία φορά ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στο ερώτημα του βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Ενγκίν Αλτάι με θέμα «την παραβίαση του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των νησιών του Αιγαίου», ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε ότι «αυτό είναι ένα εθνικό ζήτημα. Τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα υπό όρους με τις συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων. Με τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης. Η Ελλάδα, από το 1960, στρατιωτικοποιεί αυτά τα νησιά. Δεν είναι κάτι νέο. Ομως, εμείς τι κάναμε; Στείλαμε επιστολή στον ΟΗΕ και τονίσαμε πως σε περίπτωση που η Ελλάδα συνεχίζει να παραβιάζει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών δεν θα μπορεί να ισχυρίζεται πως έχει δικαίωμα κυριαρχίας σε αυτά. Και αυτό το καταγράψαμε στον ΟΗΕ. Και από εδώ και πέρα προχωράμε».

Η επιστολή που αναφέρει ο κ. Τσαβούσογλου είναι εκείνη που είχε στείλει ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας Φεριντούν Σινιρλίογλου τον περασμένο Οκτώβριο, όπου είχε θέσει ζήτημα στρατιωτικοποίησης των νησιών, ισχυριζόμενος πως η ελληνική κυριαρχία εξαρτάται μόνο από την αποστρατιωτικοποίησή τους!

Απάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών σε ερώτηση του βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Ενγκίν Αλτάι.

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, παρουσίασε τους προϋπολογισμούς της προεδρίας και συναφών ιδρυμάτων για το 2022 στην ολομέλεια της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας και αντέδρασε σκληρά στην αντιπολίτευση, που επέκρινε την αύξηση της παρουσίας της Τουρκίας στο άμεσο περιβάλλον της, ειδικά στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική. «Αυτοί που ρωτούν “τι κάνεις στη Λιβύη”, ενώ εμείς υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας στη “Γαλάζια Πατρίδα” και προσπαθούμε να ξεκαθαρίσουμε τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας, δεν μπορούν να αμφισβητήσουν τις πολιτικές μας στην Ανατολική Μεσόγειο σήμερα», είπε.

Η οικονομία

Εν τω μεταξύ, αναστάτωση επικρατεί στην Τουρκία σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας. Η πρόεδρος του Καλού Κόμματος Μεράλ Ακσενέρ υποστήριξε πως υπάρχει τώρα η αναφορά για πιθανότητα κήρυξης κατάστασης εκτάκτου ανάγκης. «Αφησαν τις ξένες δυνάμεις, τώρα ψάχνουν εχθρούς στο εσωτερικό. Aν δούμε το ζήτημα της αναφοράς του καθηγητή κ. Ιζέτ (σ.σ. νομικός σύμβουλος του κ. Ερντογάν) για κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αυτό δημιουργεί ανησυχία για capital control, όπως και τη δέσμευση καταθέσεων συναλλάγματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει την Τουρκία σε χρεοκοπία. Καλώ όλους να σοβαρευτούν».

Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Νουρετίν Νεμπατί, στη συνάντηση που είχε με επιχειρηματίες της χώρας, τους ζήτησε να εμπιστευθούν το τουρκικό νόμισμα και να πουλήσουν ο κάθε ένας από 100 εκατομμύρια δολάρια για να ενισχυθεί η τουρκική λίρα. Πάντως, μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε γίνει γνωστό αν οι επιχειρηματίες έκαναν μια τέτοια ενέργεια, όμως η τουρκική λίρα υποτιμήθηκε 3% έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Τώρα όλοι οι αναλυτές περιμένουν την αυριανή απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας για τα επιτόκια, και οι περισσότερες προβλέψεις μιλούν για μικρή μείωση που θα συμβαδίζει με τις οδηγίες του κ. Ερντογάν, ο οποίος επιμένει στην πολιτική της μείωσης των επιτοκίων παρά την αύξηση του πληθωρισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή