Μετάλλαξη «Όμικρον»: Προστασία με εμβόλια και μέτρα

Μετάλλαξη «Όμικρον»: Προστασία με εμβόλια και μέτρα

Νέα δραματική έκκληση προς τους πολίτες να εμβολιαστούν ενόψει της επικείμενης επέκτασης του στελέχους «Ομικρον» στη χώρα μας απηύθυναν χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα δραματική έκκληση προς τους πολίτες να εμβολιαστούν ενόψει της επικείμενης επέκτασης του στελέχους «Ομικρον» στη χώρα μας απηύθυναν χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης. «Καλώ όσους φοβούνται και δεν έχουν εμβολιαστεί να το ξανασκεφτούν, γιατί δεν κινδυνεύουν από το εμβόλιο αλλά από τον ιό», τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλου. Οπως ανέφερε, η «Ομικρον» θα επικρατήσει τις επόμενες εβδομάδες, μπορεί να επαναμολύνει άτομα που έχουν νοσήσει με άλλα στελέχη, ενώ ο κίνδυνος να κολλήσουν και όσοι έχουν εμβολιαστεί είναι υπαρκτός. «Φαίνεται όμως ότι τόσο η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης όσο και ο συνδυασμός νόσησης και εμβολιασμού προσφέρουν σημαντικά αυξημένη προστασία», επισήμανε, ενώ επέστησε την προσοχή όλων και στην τήρηση των μέτρων προστασίας, όπως η χρήση μάσκας και οι αποστάσεις, η αποτελεσματικότητα των οποίων –όπως είπε– δεν επηρεάζεται από μεταλλάξεις του ιού.

«Ζούμε κάτω από τη σκιά της επικράτησης της παραλλαγής “Ομικρον” και με την αγωνία μιας νέας σημαντικής επιδείνωσης της πανδημίας, πριν προλάβουμε να αδειάσουμε τα νοσοκομεία μας. Ακόμα και εάν αποδειχθεί ότι η νόσος που προκαλεί η “Ομικρον” είναι ηπιότερη, με δεδομένο ότι είναι εξαιρετικά μεγάλη μεταδοτικότητα, αναμένεται σημαντική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, που θα οδηγήσει ξανά σε αύξηση νοσηλειών και θανάτων».

Στο ίδιο πλαίσιο ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε ότι οι προβλέψεις είναι ότι το στέλεχος «Ομικρον» θα φέρει ραγδαία αύξηση του αριθμού των διαγνώσεων και μετά μια σταθεροποίηση σε υψηλά επίπεδα. «Το πού θα σταθεροποιηθούν θα εξαρτηθεί από το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης των νεότερων ηλικιών. Αλλά η πίεση στο ΕΣΥ θα εξαρτηθεί από τον εμβολιασμό των ατόμων άνω των 60 ετών», σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης. Εν τω μεταξύ, η ταξιδιωτική οδηγία για τα απαραίτητα τεστ για την είσοδο στη χώρα άλλαξε και σύμφωνα με την κα Γκάγκα, οι επισκέπτες από το εξωτερικό από την προσεχή Κυριακή θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό μοριακό έλεγχο 72 ωρών ή αρνητικό rapid τεστ 24 ωρών. Η υποχρέωση του τεστ δεν ισχύει για παιδιά έως πέντε ετών.

4.696 νέα κρούσματα της COVID-19 χθες και 96 θάνατοι από κορωνοϊό, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ενώ διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 692 ασθενείς.

Αργή αποκλιμάκωση

Περιγράφοντας την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας μας σήμερα, οι ειδικοί έκαναν λόγο για αποκλιμάκωση σε ιδιαίτερα αργό ρυθμό, με τουλάχιστον 43.000 ενεργά κρούσματα «μόλις δέκα ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα» και μία στις τρεις περιφερειακές ενότητες στο βαθύ κόκκινο στον επιδημιολογικό χάρτη. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 4.696 νέα κρούσματα της COVID-19 και 96 θανάτους ασθενών με τη νόσο. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 692 ασθενείς. Οι ειδικοί κλήθηκαν να σχολιάσουν και τη μελέτη των καθηγητών Σ. Τσιόδρα και Θ. Λύτρα για τις ΜΕΘ. «Δεν θέλω να σχολιάσω ένα επιστημονικό άρθρο που έχει αδυναμίες στα δεδομένα και στον τρόπο που εξηγούνται», είπε η κ. Γκάγκα, ενώ ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ενδεικτικά ότι δεν έχουν συμπεριληφθεί στη μελέτη στοιχεία εμβολιασμού ή τα όρια του συστήματος Υγείας ανά περιφέρεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή