Μετάλλαξη Όμικρον: Ανησυχία παρά την κάμψη των σκληρών δεικτών

Μετάλλαξη Όμικρον: Ανησυχία παρά την κάμψη των σκληρών δεικτών

Οι ειδικοί συνιστούν άμεσο εμβολιασμό

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πορεία συρρίκνωσης διανύει το τέταρτο πανδημικό κύμα στη χώρα μας, με τον αριθμό των κρουσμάτων και των διασωληνώσεων και των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία να υποχωρεί σταδιακά. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 4.766 νέα κρούσματα COVID-19 και 85 θανάτους ασθενών που είχαν διαγνωστεί με τη νόσο. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι είναι 684 (οκτώ λιγότεροι από προχθές), ενώ αισθητά μικρότερος ήταν και ο αριθμός των νέων εισαγωγών (319 έναντι 364 εισαγωγών κατά μέσο όρο του προηγούμενου επταημέρου).

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ερωτώμενος χθες για το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού, ανέφερε πως πρόκειται για ενδεχόμενο που παραμένει πάντα στο τραπέζι.

Ωστόσο, δήλωσε (ρ/σ ΣΚΑΪ 100,3) αισιόδοξος ότι δεν θα χρειαστούν, με βάση τα δεδομένα από την εμβολιαστική εκστρατεία, και το γεγονός ότι το 80% των ενηλίκων στη χώρα μας έχει εμβολιαστεί. Αναφορικά με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι επιβλήθηκε για τους πολίτες άνω των 60 επειδή είναι εκείνοι που νοσούν βαρύτερα και πιέζουν το σύστημα Υγείας. Διευκρίνισε ότι αν επεκταθεί η υποχρεωτικότητα θα αφορά αποκλειστικά τις ομάδες πολιτών που κατά τεκμήριο επιβαρύνουν το ΕΣΥ.

4.766 νέες λοιμώξεις χθες, ενώ 85 ασθενείς κατέληξαν – Σε λειτουργία ψηφιακή πλατφόρμα στην οποία οι πολίτες μπορούν να βρουν γιατρούς που πραγματοποιούν εμβολιασμούς κατ’ οίκον.

Την ανάγκη για άμεσο εμβολιασμό όλων των πολιτών, ώστε να προστατευθούν έναντι και του στελέχους «Ομικρον», το οποίο αναμένεται να επικρατήσει και στη χώρα μας, τονίζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ). Ο ΠΙΣ έθεσε σε λειτουργία ψηφιακή πλατφόρμα στην οποία οι πολίτες μπορούν να βρουν γιατρούς που πραγματοποιούν εμβολιασμούς κατ’ οίκον, σε μία προσπάθεια να επιταχυνθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη χώρα μας. Οπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή του ο ΠΙΣ, «στην ψηφιακή πλατφόρμα https://emvolio.giatroi.org.gr/ που είναι ήδη σε πλήρη λειτουργία, συμμετέχουν εκατοντάδες γιατροί από όλη τη χώρα, διαφόρων ειδικοτήτων, καθώς και παιδίατροι ώστε να διευκολυνθούν και τα παιδιά.

Οι πολίτες μπορούν να αξιοποιήσουν το ευρετήριο συμμετεχόντων ιδιωτών ιατρών στην πλατφόρμα, ώστε να εντοπίσουν κάποιον γιατρό κοντά στην περιοχή τους. Ειδικότερα, μπορούν να επιλέξουν νομό και πόλη για την ανεύρεση στη λίστα γιατρών με βάση τα κριτήρια που επιθυμούν. Στη σχετική απεικόνιση του συμμετέχοντος γιατρού, υπάρχουν όλα τα στοιχεία επικοινωνίας, ώστε ο πολίτης να κλείσει ραντεβού για τον εμβολιασμό του». Υπενθυμίζεται ότι έως και τις αρχές της εβδομάδας είχαν υποβληθεί στην πλατφόρμα της επιχείρησης «Ελευθερία» 48.760 αιτήσεις για εμβολιασμό κατ’ οίκον από τις κινητές μονάδες του προγράμματος, εκ των οποίων διεκπεραιώθηκαν 32.500. Επιπροσθέτως είχαν πραγματοποιηθεί περίπου 10.000 εμβολιασμοί κατ’ οίκον από ιδιώτες γιατρούς. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, μετά την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών για τους πολίτες 60 ετών και άνω, υποβλήθηκαν περισσότερες από 20.000 αιτήσεις για εμβολιασμό κατ’ οίκον από κινητές μονάδες.

Ο ίδιος κάλεσε ξανά τους ιδιώτες να συνεργαστούν σε αυτόν τον τομέα, ενώ σημείωσε ότι από την αρχή του επόμενου έτους, οι ιδιώτες γιατροί θα έχουν τη δυνατότητα να διαχειρίζονται δύο εμβόλια ταυτόχρονα (Johnson & Johnson και Pfizer), ενώ οι παιδίατροι θα μπορούν να χορηγούν και το παιδιατρικό εμβόλιο για τα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών.

Ειδήσεις σήμερα

Αποτελεσματική κατά 80% η τρίτη δόση έναντι της «βαριάς» Όμικρον

Παγκόσμιος συναγερμός προ της Όμικρον – Ακυρώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις στη Γαλλία

Αυστηροποίηση των μέτρων για ταξιδιώτες

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή