Κορωνοϊός: Σε επιφυλακή για το στέλεχος «Όμικρον»

Κορωνοϊός: Σε επιφυλακή για το στέλεχος «Όμικρον»

Ανησυχία για την ταχεία διασπορά της παραλλαγής στην Ευρώπη. Είκοσι έξι οι μολύνσεις στην Ελλάδα

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η κατάσταση στην Ευρώπη μάς ανησυχεί. Δείχνει την ταχεία διασπορά μιας νέας μετάλλαξης, η οποία ενδεχομένως θα οδηγήσει σε μια πανευρωπαϊκή επιδημία τεραστίων διαστάσεων. Είμαστε σε επιφυλακή και επαγρύπνηση για να ληφθούν επιπλέον μέτρα εάν χρειαστεί», τόνισε χθες ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας. Μιλώντας σε εκδήλωση της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ για τις εξελίξεις που αφορούν την πανδημία COVID-19, ο καθηγητής επισήμανε ότι προς το παρόν στη χώρα μας δεν παρατηρείται εικόνα ραγδαίας μετάδοσης της παραλλαγής «Ομικρον», ωστόσο σημείωσε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να υποκρύπτεται ένα κύμα της «Ομικρον» μέσα στο υφιστάμενο κύμα της «Δέλτα». Υπενθύμισε τη μεγάλη σημασία της τρίτης δόσης εμβολίου, του rapid test με το παραμικρό σύμπτωμα, της χρήσης μάσκας και του καλού αερισμού των εσωτερικών χώρων.

Οπως ανέφερε ο καθηγητής Παιδιατρικής και πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Θεοκλής Ζαούτης, έως και χθες στη χώρα μας είχαν εντοπιστεί 26 περιστατικά της παραλλαγής «Ομικρον», τα περισσότερα εκ των οποίων δεν είχαν σχέση με ταξίδι στο εξωτερικό. «Αυτό μας δείχνει ότι κυκλοφορεί η “Ομικρον” στην κοινότητα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και ιχνηλάτηση στις περιοχές όπου παρατηρείται αύξηση των νέων διαγνώσεων COVID-19. Οπως τόνισε, «ο σκοπός είναι να καθυστερήσει η εξάπλωση της παραλλαγής, ώστε όλοι να εμβολιαστούμε».

H καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας, διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής Παγώνα Λάγιου σημείωσε ότι έως και την προηγούμενη εβδομάδα καταγραφόταν πτωτική τάση του επιδημικού φορτίου ανά τη χώρα, πλην του Λασιθίου και της Λακωνίας, που ξεφεύγουν από αυτό τον κανόνα. «Η εικόνα θα ήταν γενικά καλή και αισιόδοξη εάν δεν είχαμε το τελευταίο γεγονός που μας ανησυχεί και που είναι η παραλλαγή “Ομικρον”. Ξέρουμε ότι είναι πολύ μεταδοτική, ότι τα κρούσματα διπλασιάζονται σε χρονικό διάστημα περίπου τριών ημερών, έναντι 15 ημερών με τη “Δέλτα”, και ότι έχουμε επαναλοιμώξεις σε άτομα που έχουν ήδη νοσήσει», επισήμανε.

Είκοσι έξι οι μολύνσεις στην Ελλάδα – Πονοκέφαλος, καταρροή, φτάρνισμα, πονόλαιμος και κόπωση τα βασικά συμπτώματα.

Ο καθηγητής κ. Σύψας σημείωσε ότι τα συμπτώματα της COVID-19 με τις τελευταίες παραλλαγές «Δέλτα» και «Ομικρον» μοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος. Στο Λονδίνο, όπου η «Ομικρον» έχει επικρατήσει σε ποσοστό 40%, τα βασικά συμπτώματα πλέον είναι πονοκέφαλος, καταρροή, φτάρνισμα, πονόλαιμος και κόπωση. «Τώρα τα Χριστούγεννα, εάν έχουμε συμπτώματα, ανεξαρτήτως εάν είμαστε εμβολιασμένοι, ας κάνουμε ένα τεστ μοριακό, κατά προτίμηση, ή rapid. Μη θεωρούμε ότι είναι ένα απλό κρυολόγημα». Οι καθηγητές Μικροβιολογίας Σπυρίδων Πουρνάρας και Γεωργία Βρυώνη τόνισαν ότι κάποιος που έχει συμπτώματα, ακόμα και εάν το self test ή το rapid test στο οποίο υποβάλλεται είναι αρνητικό, θα πρέπει να κάνει μοριακό τεστ. Το ίδιο θα πρέπει να πράξει και ο ασυμπτωματικός που έχει θετικό αποτέλεσμα self test ή rapid test. Ο κ. Τσιόδρας πρόσθεσε ότι εάν σε μια οικογένεια βρούμε ένα θετικό κρούσμα, τότε θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι όλοι στην οικογένεια είναι πιθανόν θετικοί.

Να μην παίρνουν αντιβιοτικά ή κορτιζόνη κάλεσαν τους ασθενείς με ήπια COVID-19, που μπορούν να περάσουν τη νόσο στο σπίτι τους, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Αναστασία Κουτσούκου και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Στυλιανός Λουκίδης. «Τα φάρμακα αυτά μπορεί να τους βλάψουν και να έρθουν στο νοσοκομείο σε χειρότερη κατάσταση», τόνισε η κ. Κουτσούκου και συνέστησε λήψη αντιπυρετικών, καλή ενυδάτωση και κλινοστατισμό μέχρι την υποχώρηση του πυρετού.

Στην αντιμετώπιση της COVID-19 στις ΜΕΘ αναφέρθηκε η καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας Αναστασία Κοτανίδου, σημειώνοντας ότι τα εξαιρετικά αποτελέσματα επιβίωσης του πρώτου κύματος στη χώρα μας υποχώρησαν μετά το δεύτερο κύμα λόγω της επιβάρυνσης στο ΕΣΥ και της βαριάς κλινικής εικόνας των ασθενών. Για την COVID-19 στα παιδιά αλλά και την υψηλή αποτελεσματικότητα των εμβολίων συζήτησαν οι καθηγήτριες Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου και Μαρία Τσολιά, ο καθηγητής Ιστολογίας Βασίλης Γοργούλης ξεκαθάρισε ότι ο SARS-CoV-2 προήλθε από τις νυχτερίδες με άγνωστο ενδιάμεσο ξενιστή, ενώ ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος εστίασε στη συμβολή της Ιατρικής Σχολής στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή