Ελληνικά κλικ με διεθνή διάκριση

Ελληνικά κλικ με διεθνή διάκριση

Πρώτο βραβείο της Μπιενάλε Φοιτητικής Φωτογραφίας σε φοιτητή του ΑΠΘ

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα στην κορυφή της Μπιενάλε Φοιτητικής Φωτογραφίας. Η διεθνής κριτική επιτροπή του διαγωνισμού, η οποία διοργανώθηκε από την Ακαδημία Τεχνών του Πανεπιστημίου του Νόβι Σαντ, έδωσε το πρώτο βραβείο στον φοιτητή του τρίτου έτους του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ Βασίλη Παντελίδη για το πρότζεκτ «Μονόλογοι/Monologues (2021)».

Ειδικότερα, στην 8η Παγκόσμια Μπιενάλε Φοιτητικής Φωτογραφίας μετείχαν 170 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές πανεπιστημιακών τμημάτων και κολεγίων από όλο τον κόσμο, τα οποία συμπεριλαμβάνουν το αντικείμενο της φωτογραφίας στο πρόγραμμα σπουδών τους. Οι φοιτητές συμμετέχουν στην Μπιενάλε Φοιτητικής Φωτογραφίας με πρωτότυπα έργα τα οποία δημιουργούνται στο πλαίσιο των σπουδών τους.

Ελληνικά κλικ με διεθνή διάκριση-1

Οπως ανέφερε χθες την «Κ» το μέλος Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού του Τμήματος Κινηματογράφου κ. Ελενα Εφέογλου, η οποία συντόνισε τη συμμετοχή των φοιτητών του τμήματος στην Μπιενάλε, από την Ελλάδα φέτος μετείχαν φοιτητές από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), τη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Τα τρία πρώτα βραβεία και τις διακρίσεις κέρδισαν, πλην του Βασίλη Παντελίδη, φοιτητές από το Parsons School of Design της Νέας Υόρκης, το Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης και το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Hertfordshire.

Συμμετείχαν συνολικά 170 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές πανεπιστημιακών τμημάτων και κολεγίων από όλο τον κόσμο.

Ο Βασίλης Παντελίδης σε σημείωμά του για τη δουλειά που βραβεύτηκε αναφέρει: «H εν εξελίξει φωτογραφική εργασία αποτελείται από μια σειρά εννοιολογικών αυτοπορτρέτων. Μια συρραφή ετερόκλητων επεισοδίων που ανιχνεύουν την ανθρώπινη κατάσταση, αποτέλεσμα ζύμωσης μεταξύ του τραγικού και του κωμικού της ζωής. Οι επιμέρους σκηνές υιοθετούν μια θεατρική οπτική όπου η αφαίρεση, το παράδοξο και το παράλογο, καθώς και η επανάληψη υφαίνουν ένα κλειστοφοβικό νήμα γύρω από το ανθρώπινο υποκείμενο, δίχως κανενός είδους λύτρωση ή λύση».

Ελληνικά κλικ με διεθνή διάκριση-2
Ο Β. Παντελίδης σε σημείωμά του για τη δουλειά του κάνει λόγο για μια συρραφή ετερόκλητων επεισοδίων που ανιχνεύουν την ανθρώπινη κατάσταση, αποτέλεσμα ζύμωσης μεταξύ του τραγικού και του κωμικού της ζωής.

Με αφορμή τη διεθνή διάκριση, ο πρύτανης του ΑΠΘ κ. Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου δήλωσε ότι «ως θεσμός με μακροχρόνια παράδοση, η Παγκόσμια Μπιενάλε Φοιτητικής Φωτογραφίας περιλαμβάνει την καλλιτεχνική έκφραση πολλών γενεών νέων καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο. Οταν οι εκπρόσωποι της νέας γενιάς καλλιτεχνών του ΑΠΘ διακρίνονται σε διεθνείς διαγωνισμούς, μας κάνουν όλους υπερήφανους. Η βράβευση του φοιτητή μας αντανακλά το υψηλό επίπεδο σπουδών που επιτελείται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να καταλαμβάνουν υψηλές θέσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς και να συνεχίσουν, με όλα τα εφόδια που παίρνουν από το ΑΠΘ, να διεκδικούν τα όνειρά τους».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ κ. Ελευθερία Θανούλη τόνισε μεταξύ άλλων ότι «οι φοιτητές μας είναι άνθρωποι όλων των ηλικιών που επιλέγουν συνειδητά να έρθουν να σπουδάσουν στο τμήμα μας, για να καταφέρουν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή