Τι έκανες στον «πόλεμο»;

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από τρεις εβδομάδες, ο Μπόρις Τζόνσον δυσκολευόταν να περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο περιοριστικά μέτρα για την πανδημία, αφού βουλευτές του κόμματός του αρνήθηκαν να τα ψηφίσουν. «Εβαλε πλάτη» όμως το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα, το οποίο δεν είδε στην ανταρσία των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος ευκαιρία να πλήξει την κυβέρνηση, αλλά προέταξε το δημόσιο συμφέρον υπερψηφίζοντας τα μέτρα. Στην Ελλάδα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δει μια πρωτοφανή παγκόσμια υγειονομική κρίση ως αντιπολιτευτικό όχημα. Και η κυβέρνηση; Πώς κινήθηκε σε αυτά τα δύο χρόνια;

Οταν ο νέος κορωνοϊός έπληξε μια επαρχία της Κίνας και η ανθρωπότητα βρέθηκε στη συνέχεια αντιμέτωπη με μια πανδημία, οι χώρες γνώριζαν ότι είναι θέμα λίγου χρόνου ο αόρατος εχθρός να περάσει τα σύνορά τους και άρχισαν να προετοιμάζονται για τον νέο πόλεμο. Με τι όπλα; Φάρμακα δεν υπήρχαν, ούτε εμβόλια. Παγκόσμιες οικονομικές και διπλωματικές μάχες δίνονταν καθημερινά για την προμήθεια αναπνευστήρων, οξυγόνου, μασκών και υλικών απαραίτητων για τη νοσηλεία ασθενών από έναν ιό τη συμπεριφορά του οποίου προσπαθούσε να ανιχνεύσει η επιστημονική κοινότητα.

Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετώπισε την κατάσταση με μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα. Με βασικό γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε αυστηρά περιοριστικά μέτρα νωρίτερα από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες μην υπολογίζοντας το οικονομικό κόστος.

Με την έγκαιρη λήψη μέτρων αποφεύχθηκε η διασπορά του ιού και κερδήθηκε χρόνος ώστε να  προετοιμαστεί το σύστημα υγείας, που έβγαινε πληγωμένο από μια δεκαετή κρίση, να εξασφαλιστούν τα αναγκαία υγειονομικά υλικά και να μπορέσει η επιστήμη να ανακαλύψει εμβόλια και θεραπείες.

Με συντονισμένες ενέργειες οι ΜΕΘ (ο αριθμός των οποίων δεν είχε αυξηθεί επί σειρά ετών) σχεδόν διπλασιάστηκαν, ενώ 12.000 γιατροί, νοσηλευτές και επικουρικό προσωπικό ενίσχυσαν το ΕΣΥ. Εγιναν ακόμη κι επιτάξεις. Προφανώς στο ίδιο διάστημα δεν θα μπορούσαν να διπλασιαστούν οι εντατικολόγοι και οι πνευμονολόγοι, ειδικότητες που απαιτούν χρόνια εκπαίδευσης. Ούτε μπορούσαν να εξαλειφθούν σε συνθήκες πολέμου πάγιες αδυναμίες του ΕΣΥ, όπως η διαφορά ανάμεσα στα νοσοκομεία της Αθήνας και της επαρχίας.

Παράλληλα διατέθηκαν πάνω από 42 δισ. για τη στήριξη της οικονομίας. Οι επιχειρήσεις σήμερα είναι περισσότερες από αυτές στην αρχή της πανδημίας και οι εργαζόμενοι έχουν αυξηθεί κατά 200.000.

Σε χρόνο ρεκόρ η επιστήμη ανακάλυψε τα εμβόλια. Η κυβέρνηση εξασφάλισε την επάρκειά τους και οργάνωσε τον εμβολιασμό με τρόπο που αποτέλεσε πρότυπο για πολύ πιο οργανωμένα συστήματα. Για να αυξήσει τα ποσοστά εμβολιασμού, πέραν της ενημέρωσης και της επιστημονικής τεκμηρίωσης, ακολούθησε τακτική κινήτρων για τους εμβολιασμένους και αντικινήτρων για τους ανεμβολίαστους.

Διατέθηκαν πάνω από 42 δισ. ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας. Οι επιχειρήσεις σήμερα είναι περισσότερες από αυτές στην αρχή της πανδημίας.

Ο χαμηλότερος μέσος όρος εμβολιασμού από χώρες της Δυτικής Ευρώπης δεν οφείλεται στην έλλειψη εμβολίων, σε ανεπαρκή οργάνωση και σε έλλειψη πληροφόρησης. Σχετίζεται με τις ευρύτερες αντιλήψεις που επικρατούν σε κάθε κοινωνία. Η βαλκανική γειτονιά μας (από την οποία η Ελλάδα ξεχωρίζει) δίνει ανάγλυφα την εικόνα, όπως και η διαφορά ανάμεσα στην Ανατολική και στη Δυτική Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι καμία χώρα της Ανατολικής Ευρώπης (ούτε καν οι Βαλτικές) δεν έχει υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού από κάποια χώρα της Δυτικής Ευρώπης. To πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Γερμανία. Κανένα ομόσπονδο κρατίδιο της ανατολικής Γερμανίας δεν υπερβαίνει τον ομοσπονδιακό μέσο όρο εμβολιαστικής κάλυψης.

Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι ένα ΕΣΥ που πιεζόταν ασφυκτικά στις εποχές έξαρσης της γρίπης αντεπεξέρχεται στις πολεμικές συνθήκες μιας πανδημίας.

Σε όλη αυτή την πρωτόγνωρη διαδρομή η στάση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα διαρκές «όχι σε όλα».  Καταψήφισε την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των υγειονομικών, τα αυστηρά πρόστιμα για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, τον  υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60 ετών, καταψήφισε ακόμη και τις αυστηρές ποινές στους αντιεμβολιαστές γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο. Το αποκορύφωμα είναι να ζητάει εκλογές εν μέσω πανδημίας!

Τώρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη «Ομικρον». Η ελπίδα είναι ότι η εφαρμογή όποιων περιοριστικών μέτρων κριθούν απαραίτητα, ο εμβολιασμός, τα πιο ήπια συμπτώματα της μετάλλαξης σε συνδυασμό με την έλευση φαρμάκων θα οδηγήσουν στο τέλος του εφιάλτη.

Οταν η πανδημία πλέον θα ανήκει στην Ιστορία, η κυβέρνηση θα κριθεί από την αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπισή της, συγκριτικά πάντα με τις άλλες χώρες.

Η αντιπολίτευση έχει ήδη κριθεί από την προσπάθειά της να εκμεταλλευθεί την πανδημία για να κερδοσκοπήσει πολιτικά. Με τη στάση της έχει «καταφέρει» ένα πράγμα: να κάνει τους συνειρμούς που προκύπτουν από την υπόθεση «τι θα γινόταν αν σήμερα μας κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ» ακόμη πιο εφιαλτικούς.

* Ο κ. Δημήτρης Τσιόδρας είναι δημοσιογράφος, διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT