Γκάγκα: Τεράστια η πίεση για τα τεστ – Δεν χρειάζεται PCR για εμβολιασμένους με θετικό rapid

Γκάγκα: Τεράστια η πίεση για τα τεστ – Δεν χρειάζεται PCR για εμβολιασμένους με θετικό rapid

«Τα νοσοκομεία πιέζονται πολύ για τα δείγματα, οι εργαστηριακοί γιατροί έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά και ο κόσμος ταλαιπωρείται. Κανείς δεν αμφισβητεί τη θετικότητα του rapid», ανέφερε σχετικά με την πολύ μεγάλη ζήτηση για τα τεστ.

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διευκρινίσεις σχετικά με τα τεστ κορωνοϊού, αλλά και τις νέες οδηγίες σχετικά με την καραντίνα έδωσε το πρωί της Παρασκευής η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα

Όπως είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εντός της ημέρας αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα ορίζει ότι με θετικό rapid τεστ μπορεί να δικαιολογηθεί η απουσία από την εργασία για εμβολιασμένους. 

Όπως είχε αναφέρει και κατά τη χθεσινή ενημέρωση, δεν χρειάζεται η διενέργεια PCR μετά από θετικό rapid test εάν κάποιος είναι εμβολιασμένος. Οι ανεμβολίαστοι είναι εκείνοι που πρέπει να υποβληθούν σε PCR μετά από θετικό rapid test, αφού το χρειάζονται για το πιστοποιητικό νόσησης, πρόσθεσε. 

Η κ. Γκάγκα αναφέρθηκε και στη μεγάλη πίεση που έχει προκαλέσει η τεράστια ζήτηση για μοριακά τεστ, θέμα το οποίο είχε αναδείξει χθες η «Κ». «Τα νοσοκομεία πιέζονται πολύ για τα δείγματα, οι εργαστηριακοί γιατροί έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά και ο κόσμος ταλαιπωρείται… Κανείς δεν αμφισβητεί τη θετικότητα του rapid», υπογράμμισε μεταξύ άλλων. 

Καραντίνα και στενές επαφές

Ως προς τις νέες οδηγίες σχετικά με την καραντίνα για νοσήσαντες και άτομα που έρχονται σε επαφή με κρούσμα, επισήμανε πως οι ασυμπτωματικοί νοσήσαντες μετά από πέντε μέρες μπορούν να βγουν από το σπίτι και να κυκλοφορούν φορώντας πάντα τη μάσκα υψηλής προστασίας, επίσης για τις επόμενες πέντε ημέρες.

Οι εμβολιασμένοι και με την ενισχυτική δόση που έρχονται σε επαφή με κρούσμα της Όμικρον δεν χρειάζεται να μείνουν καθόλου καραντίνα, ωστόσο για πέντε μέρες θα πρέπει να κυκλοφορούν έξω συνεχώς με μάσκα υψηλής προστασίας.

Αναφερόμενη γενικότερα στην εικόνα της πανδημίας, τόνισε πως οι δύο παράγοντες που θα κρίνουν τη διάρκεια των μέτρων θα είναι ο αριθμός των κρουσμάτων και η πίεση στα νοσοκομεία, ενώ εκτίμησε ότι τα σημερινά κρούσματα θα κινηθούν περίπου στα χθεσινά επίπεδα (δηλαδή πάνω από τις 30.000).

Σχολεία

Ως προς τα σχολεία, τέλος, σημείωσε ότι «πρέπει να παρακολουθήσουμε την πορεία των κρουσμάτων και ανάλογα να δράσουμε».

Σημειώνεται ότι όπως μετέδωσε χθες η «Κ», το βασικό σενάριο που προκρίνεται είναι καθηγητές και μαθητές να επιστρέψουν στα σχολεία τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου -ημέρα επαναλειτουργίας τους μετά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές- με rapid και όχι με self test.

Παράλληλα, αναμένεται να αλλάξει ο βασικός όρος για να περάσει ένα τμήμα σε τηλεκπαίδευση λόγω κρουσμάτων. Σήμερα, για να συμβεί κάτι τέτοιο, πρέπει να έχει νοσήσει το 50%+1 των μαθητών του. Το ποσοστό αυτό θα μειωθεί στο 30%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή