Μόσιαλος για «Flurona»: Απαραίτητος ο εμβολιασμός και κατά της γρίπης

Μόσιαλος για «Flurona»: Απαραίτητος ο εμβολιασμός και κατά της γρίπης

Δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού για την ύπαρξη ενός «νέου» ιού Flurona (Flu + Corona) που υποτίθεται ότι συνδυάζει τον ιό της γρίπης με τον κορωνοϊό, επισημαίνει σε ανάρτηση του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού για την ύπαρξη ενός «νέου» ιού Flurona (Flu + Corona) που υποτίθεται ότι συνδυάζει τον ιό της γρίπης με τον κορωνοϊό, όπως επισημαίνει σε ανάρτηση του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του Κολλεγίου Imperial και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος.

Όπως αναφέρει, «δεν πρόκειται για νέο ιό αλλά για ταυτόχρονες λοιμώξεις από τον κορωνοϊό και τον ιό της γρίπης. Συνέβη σε έγκυο στο Ισραήλ, αλλά είναι πιθανό να έχουμε πολλές τέτοιες περιπτώσεις σε αρκετές χώρες».

Προσθέτει ότι «είναι επομένως απαραίτητος ο εμβολιασμός, ιδιαίτερα των ευάλωτων συμπατριωτών μας, και με το εμβόλιο της γρίπης. Αυτό εξάλλου τονίζουν οι υγειονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο».

Προβληματισμός και για τη «Delmicron»

Την ίδια ώρα, προβληματισμό προκαλεί και η Delmicron (ο συνδυασμός των μεταλλάξεων Δέλτα και Όμικρον), η οποία σύμφωνα με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, Αθανάσιο Δημόπουλο, είναι κάτι που χρειάζεται επιτήρηση, καθώς έχουν περιγραφεί περιστατικά ατόμων που έχουν μολυνθεί ταυτοχρόνως από το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα και το μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον.

Η πολύ μεταδοτική «Όμικρον» έχει προκαλέσει απότομη αύξηση των περιστατικών κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο. 

Ειδικότερα, οι μολύνσεις παγκοσμίως κατέγραψαν υψηλό ρεκόρ με μέσο όρο λίγο πάνω από ένα εκατομμύριο την ημέρα από τις 24 έως τις 30 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters. Ο αριθμός των θανάτων δεν έχει ωστόσο αυξηθεί με τον ίδιο τρόπο, δημιουργώντας την ελπίδα ότι η νέα παραλλαγή μπορεί να είναι λιγότερο φονική.

Ισραήλ: «Η Όμικρον ίσως οδηγήσει στη συλλογική ανοσία»

Παράλληλα, ο ανώτατος ιατρικός αξιωματούχος του Ισραήλ δήλωσε ότι μια απότομη αύξηση των μολύνσεων με τη μετάλλαξη Όμικρον θα μπορούσε να οδηγήσει το Ισραήλ στη συλλογική ανοσία.

Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, το Ισραήλ είχε καταφέρει να αποτρέψει σε κάποιο βαθμό την «Όμικρον», αλλά με τα ποσοστά λοίμωξης από τον ιό να αυξάνονται τώρα, οι ημερήσιες μολύνσεις αναμένεται να φθάσουν υψηλά ρεκόρ τις επόμενες τρεις εβδομάδες.

Αυτό θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα τη συλλογική ανοσία, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας Νάχμαν Ας.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Σε περιδίνηση τύπου «Ομικρον» ο πλανήτης

Κορωνοϊός: Το αισιόδοξο σενάριο και οι πηγές ανησυχίας

Μόλυνση από Covid: Πώς να φροντίσουμε τον εαυτό μας στο σπίτι

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή