Θωρακίζεται το ΕΣΥ για την Όμικρον: Επίταξη ιδιωτών γιατρών και νέες κλίνες Covid

Θωρακίζεται το ΕΣΥ για την Όμικρον: Επίταξη ιδιωτών γιατρών και νέες κλίνες Covid

Το «καμπανάκι» του κινδύνου σήμανε μετά την πρόσφατη αύξηση κατά 30% στον εβδομαδιαίο μέσο όρο των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία

4' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πυρετός» επικρατεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας από την ξέφρενη διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον, με την κυβέρνηση να ενεργοποιεί το σχέδιο ενίσχυσης μέσω της επίταξης υπηρεσιών των ιδιωτών γιατρών και της κάλυψης των αναγκών με επιπλέον κλίνες Covid.

Το «καμπανάκι» του κινδύνου σήμανε μετά την πρόσφατη αύξηση κατά 30% στον εβδομαδιαίο μέσο όρο των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία και στο πλαίσιο αυτό, προχωρούν οι διαδικασίες «επιστράτευσης» ιδιωτών γιατρών, ένα μέτρο που θα τεθεί σε ισχύ από την ερχόμενη Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει για έναν μήνα.

Θα αφορά ειδικότητες Πνευμονολογίας, Παθολογίας, Αναισθησιολογίας και Γενικής Ιατρικής, οι οποίοι έχουν την επαγγελματική τους έδρα εντός των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Θωρακίζεται το ΕΣΥ για την Όμικρον: Επίταξη ιδιωτών γιατρών και νέες κλίνες Covid-1
Φωτ. ΕΡΑ

Αναλυτικά όπως τονίζεται στο σχετικό ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε: «Επιτάσσουμε από ώρα 8:00 π.μ. της 12ης.1.2022 και για χρονικό διάστημα ενός (1) μηνός τις υπηρεσίες αφενός μη επιταχθέντων έως σήμερα ιατρών, που διατηρούν ενεργείς συμβάσεις με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και αφετέρου μη συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτών ιατρών, ειδικοτήτων Πνευμονολογί- ας, Παθολογίας, Αναισθησιολογίας και Γενικής Ιατρικής, οι οποίοι έχουν την επαγγελματική τους έδρα εντός των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας.

Η έκδοση των «Φύλλων Επίταξης» θα γίνει από τις οικείες αστυνομικές αρχές και η επίδοση αυτών από όργανά τους, καθώς και από υπαλλήλους του Δημοσίου και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 4325/2015 (Α’ 47).

Οι ιατροί των ανωτέρω ειδικοτήτων επιτάσσονται, όπως εμφανισθούν την ογδόη (8η) πρωινή της επόμενης ημέρας της προς αυτούς επίδοσης του φύλλου επίταξης στον τόπο, που ορίζεται εντός του φύλλου, ήτοι σε νοσοκομείο ή θεραπευτήριο των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μα- κεδονίας και Θράκης προς άσκηση καθηκόντων βαθμίδας αντίστοιχης προς αυτή του Επιμελητή Β’.

Ο καθένας από τους ανωτέρω ιατρούς, εντός του χρονικού διαστήματος της επίταξης των υπηρεσιών τους σύμφωνα με την παρ. 1, θα απασχοληθεί στο νοσοκομείο, στο οποίο καλείται να εμφανισθεί, δεκαπέντε (15) ημέρες, κατά τις οποίες υποχρεούται να τηρεί το ωράριο το καθηκοντολόγιο, καθώς και να συμμετέχει στο σύστημα εφημεριών του νοσοκομείου και της κλινικής στην οποία εντάσσεται από τον Διοικητή του νοσοκομείου ή τον νόμιμο αναπληρωτή του».

Κρούσματα: Και σήμερα κοντά στις 30.000

Τα κρούσματα κορωνοϊού συνεχίζουν να διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, σε 29.334 ανέρχονται οι νέες μολύνσεις στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 78 θάνατοι.

Παράλληλα, σε 632 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. 

Θωρακίζεται το ΕΣΥ για την Όμικρον: Επίταξη ιδιωτών γιατρών και νέες κλίνες Covid-2
Φωτ. Reuters

Επίταξη και παιδιάτρων

Σημειώνεται ότι το μέτρο της επίταξης υπηρεσιών θα αφορά και παιδιάτρους προκειμένου να στελεχωθούν τα Παιδιατρικά Εμβολιαστικά Κέντρα.

Όσον αφορά την 1η και την 2η ΥΠΕ (δηλαδή την Αττική και τα νησιά) δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί ο αριθμός των γιατρών που θα επιστρατευθούν, κάτι που αναμένεται να δρομολογηθεί τις επόμενες ημέρες. 

Μόνο για ασθενείς Covid από Δευτέρα το Σισμανόγλειο

Την ίδια ώρα, όπως ανακοινώθηκε, αποκλειστικά σε νοσοκομείο για ασθενείς Covid μετατρέπεται από τη Δευτέρα το Σισμανόλειο.

Τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται έκρηξη των εισαγωγών στα νοσοκομεία της χώρας ως αποτέλεσμα της επέλασης της μετάλλαξης Όμικρον. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος δήλωσε ότι ειδικά στην Αττική, 1.200 υγειονομικοί βρίσκονται σε καραντίνα καθώς μολύνθηκαν με τον ιό.

Εξ αυτών οι 755 είναι σε νοσοκομεία του κέντρου της Αθήνας όπως ο Ευαγγελισμός και το Σωτηρία και στα βόρεια όπως το Σισμανόγλειο.

Θωρακίζεται το ΕΣΥ για την Όμικρον: Επίταξη ιδιωτών γιατρών και νέες κλίνες Covid-3
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ

800 επιπλέον κλίνες Covid στην Αττική

Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε ότι θα προστεθούν περίπου 800 επιπλέον κλίνες Covid στην Αττική.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΑΘΗΝΑ 9.84, ο υπουργός δήλωσε ότι οι νοσηλείες «Όμικρον» πιέζουν το σύστημα υγείας όσον αφορά τις απλές κλίνες νοσηλείας, αλλά όχι τις ΜΕΘ.

«Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να καλύψουμε την ανάγκη στην Αθήνα. Πέρα από τις δομές που έχουμε -γιατί έχουμε μεγάλες δημόσιες δομές στην Αθήνα- οι ιδιωτικές κλινικές δίνουν το 10% έως 15% των κλινών τους, που μεταφράζεται σε 300-400 επιπλέον κλίνες. Από όλες τις μεγάλες κλινικές, οριζόντια, παίρνουμε κλίνες και με τις μικρότερες, που δεν έχουν τις υποδομές να υποστηρίξουν τέτοια περιστατικά, είμαστε σε συνεννόηση προκειμένου να ενισχύσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας με το προσωπικό τους, καθώς έχουμε ένα πρόβλημα, διαχειρίσιμο αυτή τη στιγμή, με νοσηλευτικό προσωπικό που νοσεί», δήλωσε.

Θωρακίζεται το ΕΣΥ για την Όμικρον: Επίταξη ιδιωτών γιατρών και νέες κλίνες Covid-4
Φωτ. Reuters

Ο υπουργός σημείωσε πως με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν έχει διασωληνωθεί ασθενής με «Όμικρον», τονίζοντας ότι αυτό είναι ενθαρρυντικό. Όμως, από την άλλη πλευρά, όπως ανέφερε, από τις περίπου 650 εισαγωγές καθημερινά, ένα 30%-40% αφορά και περιπτώσεις «Δέλτα», άρα από αυτές τις εισαγωγές «πιθανολογούμε ότι θα έχουμε πίεση στις ΜΕΘ».

Σχετικά με τις ελλείψεις που παρατηρούνται σε συγκεκριμένα φάρμακα, ο υπουργός Υγείας δήλωσε: «Οι ελλείψεις, που παρατηρούνται αυτές τις ημέρες σε συγκεκριμένα φάρμακα, οφείλονται στη δραστηριότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Επειδή ήταν κλειστές οι φαρμακαποθήκες, λόγω των αργιών της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων και υπάρχει μεγάλη κατανάλωση, υπήρξε πρόβλημα, αλλά έχουμε συνεννοηθεί και θα επιλυθεί άμεσα. Το πρόγραμμα θα ομαλοποιηθεί και μέχρι τη Δευτέρα θα υπάρχει πλήρης τροφοδοσία, δεν θα υπάρξει πρόβλημα», σημείωσε.

Καταλήγοντας, ο Θ. Πλεύρης τόνισε: «Όσο σημαντικό είναι οι ανεμβολίαστοι να κάνουν το εμβόλιο, άλλο τόσο σημαντικό είναι και οι εμβολιασμένοι να κάνουν την ενισχυτική δόση».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT