Μνημόνιο για δράσεις ανάπλασης σε νέους σταθμούς μετρό

Μνημόνιο για δράσεις ανάπλασης σε νέους σταθμούς μετρό

Συνεργασία υπ. Υποδομών, Δήμου Αθηναίων και «Αττικό Μετρό» – Αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί για τη διαμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tη συνεργασία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του Δήμου Αθηναίων και της Αττικό Μετρό Α.Ε., έτσι ώστε η πόλη να επιβαρυνθεί όσο το δυνατόν λιγότερο κατά τη διάρκεια κατασκευής της γραμμής 4 του μετρό, κατοχυρώνει το σχετικό μνημόνιο που θα τεθεί προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο της ερχόμενης Δευτέρας. Το μνημόνιο, οι όροι του οποίου έχουν συζητηθεί και συμφωνηθεί με τους συμβαλλομένους, έχει διάρκεια ισχύος 8 ετών, όσα χρόνια δηλαδή, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα εκτελούνται τα έργα για τη νέα γραμμή.

Οπως προβλέπεται στο μνημόνιο, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα χρηματοδοτήσει τη διενέργεια αρχιτεκτονικού/ών διαγωνισμού/ών για τις αναπλάσεις και τελικές διαμορφώσεις των κοινόχρηστων χώρων, και της ευρύτερης περιοχής αυτών, στους οποίους θα εγκατασταθούν οι νέοι σταθμοί του μετρό, σε συσχετισμό με ενδεχόμενες διαπλατύνσεις πεζοδρομίων, πεζοδρομήσεις οδών και άλλες ρυθμίσεις ήπιας κυκλοφορίας στη ζώνη επιρροής του σταθμού. Η διενέργεια των εν λόγω αρχιτεκτονικών διαγωνισμών αφορά τους σταθμούς της πλατείας Κυψέλης, της πλατείας Κολωνακίου, της πλατείας Εξαρχείων, τους σταθμούς «Δικαστήρια», «Αλεξάνδρας», «Ακαδημία» και «Ευαγγελισμός».

Επίσης, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα μεριμνήσει για τη χρηματοδότηση της προμήθειας, μεταφοράς, φύτευσης και συντήρησης για εύλογο χρόνο 2.000 νέων δέντρων κατηγορίας τουλάχιστον Δ9 σε χώρους που θα υποδείξει ο δήμος. Στο πλαίσιο αυτό, πολλά από τα δέντρα και τους θάμνους που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στις πλατείες θα μεταφυτευτούν σε νέους χώρους. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 212 φυτά που βρίσκονταν στην πλατεία Κολωνακίου (δέντρα και θάμνοι) έχουν μεταφυτευτεί τα 162 σε διάφορες περιοχές. Τα 146 βρίσκονται στο φυτώριο του Δήμου Αθηναίων, 10 νεραντζιές, λιγούστρα και πορτοκαλιές στην πλατεία Μιχαλακοπούλου, 2 ελιές στην πλατεία Μαδρίτης και 2 μποχίνιες στο Πάρκο Ελευθερίας.

Προβλέπεται όλα τα γλυπτά και έργα τέχνης να αποσυρθούν και να φυλαχθούν ή να μεταφερθούν σε νέα σημεία. Το ίδιο προβλέπεται και για τα φωτιστικά και τον υπόλοιπο αστικό εξοπλισμό των πλατειών. Την υλοποίηση των απαιτούμενων δράσεων αναλαμβάνει η εταιρεία Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε., σύμφωνα πάντα με τους όρους του μνημονίου. Από την πλευρά της, η «Αττικό Μετρό» είναι υποχρεωμένη να καταγράψει το σύνολο των δέντρων, γλυπτών, έργων τέχνης και εξοπλισμού και είναι υπεύθυνη για την αποκατάσταση των φθορών.

«Η χρονοδιαγραμματικά ακριβής εκτέλεση του έργου, η ομαλή λειτουργία της πόλης κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης, το άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα και η έγκαιρη προετοιμασία της πόλης μετά την ολοκλήρωση των εργασιών για την ομαλή λειτουργία της, επιβάλλουν τη λήψη μέτρων και την εφαρμογή διαδικασιών μέσα από τη συνεργασία των συμβαλλόμενων μερών», αναφέρεται σχετικά με τον βασικό σκοπό της συνεργασίας. Οπως επισημαίνει ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο δήμος πρέπει να έχει εικόνα για το τι θα συμβεί στην πόλη και το πώς θα διαμορφωθούν οι εμβληματικές πλατείες της Αθήνας, που παίζουν μεγάλο ρόλο τόσο για τη λειτουργικότητα όσο και την αισθητική της πόλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή