Κακοκαιρία: Εκτεταμένα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Κακοκαιρία: Εκτεταμένα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Χωρίς ρεύμα έμειναν για μία ακόμη φορά και για πάνω από 24 ώρες χιλιάδες κάτοικοι στο λεκανοπέδιο της Αττικής και σε άλλες περιοχές της χώρας.

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς ρεύμα έμειναν για μία ακόμη φορά και για πάνω από 24 ώρες χιλιάδες κάτοικοι στο λεκανοπέδιο της Αττικής και σε άλλες περιοχές της χώρας. Αυτή τη φορά δεν έφταιγαν τα σπασμένα κλαδιά όπως στην περίπτωση της «Μήδειας» πέρυσι. Η αιτία φαίνεται να βρίσκεται στην έλλειψη συντονισμού μεταξύ του ΔΕΔΔΗΕ, της Πολιτικής Προστασίας, της Περιφέρειας και των δήμων, που δεν επέτρεψε στους τεχνικούς του ΔΕΔΔΗΕ να έχουν πρόσβαση στις βλάβες για να τις αποκαταστήσουν εγκαίρως. Ετσι, παρά τον περιορισμένο αριθμό βλαβών στο δίκτυο διανομής στην Αττική σε σχέση με την ένταση της χιονόπτωσης και τη «Μήδεια» πέρυσι, αποτέλεσμα και του «παθήματος που έγινε μάθημα» αφού προηγήθηκαν οι αναγκαίες πέριξ των ηλεκτρικών γραμμών κλαδεύσεις δέντρων, ο ΔΕΔΔΗΕ δεν κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, αφήνοντας για δεύτερη ημέρα χθες χωρίς ρεύμα ακόμη και περιοχές λίγα χιλιόμετρα από την καρδιά της πρωτεύουσας, όπως η Φιλοθέη, το Ψυχικό και το Χαλάνδρι. Μέχρι και χθες το απόγευμα, τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ είχαν αποκαταστήσει το 80% των βλαβών που σημειώθηκαν σε σύνολο 79 γραμμών μέσης τάσης. Μεμονωμένα προβλήματα ηλεκτροδότησης, σύμφωνα με την απογευματινή ενημέρωση του ΔΕΔΔΗΕ, υπήρχαν χθες στις περιοχές: Αγία Παρασκευή, Παπάγου, Χολαργός, Μαρούσι και Χαλάνδρι. Πιο εκτεταμένα προβλήματα ηλεκτροδότησης υπήρχαν στις περιοχές: Νέα Μάκρη, Πικέρμι, Γραμματικό, Καλέντζι, Βουτζάς, Λαύριο, Κάτω Σούλι, Μαραθώνας, Καλύβια και Κερατέα. Μέχρι το απόγευμα χθες είχαν αποκατασταθεί όλες οι βλάβες στα νησιά, πλην ορισμένων χωριών στην περιοχή Χανίων, ενώ μέχρι αργά το βράδυ αναμενόταν η ηλεκτροδότηση των οικισμών Αταλάντης.

Οι πολίτες χρηματο- δοτούν τις υποδομές μεταφοράς και διανομής μέσω των λογαριασμών ρεύματος, καταβάλ- λοντας ετησίως εκατοντάδες εκατ. ευρώ.

Η πλευρά των εργαζομένων μιλάει και για βλάβες σε 1.000 υποσταθμούς, εκ των οποίων αποκαταστάθηκαν μέχρι χθες το απόγευμα οι 600. Τόσο ο υπουργός Κώστας Σκρέκας όσο και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος συνέδεσαν το πρόβλημα αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης με τις δυσκολίες πρόσβασης των συνεργείων σε υποσταθμούς, κάτι που επιβεβαιώνει και η πλευρά των εργαζομένων. «Εάν από χθες (σ.σ. προχθές) είχαμε ελεύθερη πρόσβαση στα σημεία, οι βλάβες θα ήταν πολύ λιγότερες», τονίζει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης Τεχνικών ΔΕΗ, Κώστας Μανιάτης. Ο ίδιος μεταφέρει ότι δεν υπήρχαν εκχιονιστικά μηχανήματα, ώστε να ανοίξουν δρόμους για να μεταβούν οι τεχνικοί στα σημεία των βλαβών και ότι σε πολλές περιπτώσεις τεχνικοί διήνυσαν ύστερα από πολλές ώρες δουλειάς και με τον κίνδυνο του ατυχήματος χιλιόμετρα με τα πόδια μέσα στο χιόνι για να προσεγγίσουν τους μετασχηματιστές και να αποκαταστήσουν τις βλάβες. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι βλάβες στους μετασχηματιστές δεν συνδέονται με τον εξοπλισμό, ο οποίος όπως αναφέρει συντηρείται βάσει των προδιαγραφών.

Οι πρώτες βλάβες προέκυψαν από υπερφόρτωση λόγω της αυξημένης ζήτησης για θέρμανση. Στον βαθμό που δεν υπήρχε άμεση πρόσβαση και μέχρι η βλάβη να αποκατασταθεί τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ μετέφεραν γραμμές ηλεκτροδότησης σε άλλους μετασχηματιστές, με συνέπεια να ανακυκλώνονται τα προβλήματα υπερφόρτωσης, που οδηγούσαν σε νέες βλάβες. Οι τεχνικοί του ΔΕΔΔΗΕ δουλεύουν ακατάπαυστα από προχθές, με ελάχιστες ώρες ξεκούρασης σε πάγκους και καρέκλες για να αντεπεξέλθουν, καθώς δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί ακόμη οι αναγκαίες προσλήψεις. Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, αν και ο διαγωνισμός για την πρόσληψη 100 ατόμων που έγινε τον Μάιο του 2021 ολοκληρώθηκε, δεν έχουν ακόμη προσληφθεί. Την καθυστέρηση αποδίδει ο ίδιος στις νέες διαδικασίες πρόσληψης που δρομολόγησε για τους νεοεισερχόμενους στη ΔΕΗ και στις θυγατρικές της ο νόμος Χατζηδάκη (2019). Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι στον διαγωνισμό για την πρόσληψη 245 εναεριτών που έγινε τον Ιούνιο για πρακτική προσήλθαν μόνο 132, με αποτέλεσμα ο ΔΕΔΔΗΕ να προχωρήσει σε έναν ακόμη διαγωνισμό για την πρόσληψη 178 ατόμων. Οι εναερίτες, σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, ξεκινάνε με μηνιαίες αποδοχές των 580 ευρώ, ενώ για όσους προσλαμβάνονται μετά το 2019 δεν ισχύουν οι προσαυξήσεις (7%) ανά τριετία που προβλέπονται για τους παλαιούς.

Δεν υπάρχει ηλεκτρικό σύστημα που να είναι άτρωτο σε ακραία καιρικά φαινόμενα, και μάλιστα της έντασης των τελευταίων ετών που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Σε τέτοιες συνθήκες, όπως η τωρινή κακοκαιρία «Ελπίς» για το ελληνικό σύστημα, η «Μήδεια» πέρυσι ή ο καύσωνας το καλοκαίρι, το ζητούμενο για τους Διαχειριστές είναι ο περιορισμός των βλαβών –συνάρτηση του βαθμού εκσυγχρονισμού των υποδομών– και η άμεση αποκατάστασή τους ώστε να περιοριστεί η ταλαιπωρία των πολιτών που χρηματοδοτούν τις υποδομές μεταφοράς και διανομής μέσω των λογαριασμών ρεύματος, καταβάλλοντας ετησίως εκατοντάδες εκατ. ευρώ. Ενδεικτικά μόνο για το 2021 πλήρωσαν 211,6 εκατ. για τις υποδομές του συστήματος μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ) και 771 εκατ. ευρώ για τις υποδομές μέσης και χαμηλής τάσης (ΔΕΔΔΗΕ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT