«Η κατάσταση είναι ακόμα δύσκολη»: Μαρτυρίες κατοίκων από 5 δήμους

«Η κατάσταση είναι ακόμα δύσκολη»: Μαρτυρίες κατοίκων από 5 δήμους

Μαρτυρίες πολιτών στο kathimerini.gr αποκαλύπτουν μια κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη

4' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απροσπέλαστοι για τα αυτοκίνητα ακόμα και με αλυσίδες παραμένουν αρκετοί δρόμοι στην Αττική, παρότι η χιονόπτωση έχει σταματήσει εδώ και περισσότερες από 48 ώρες. Το ίδιο ισχύει και για τα πεζοδρόμια που παραπέμπουν σε παγοδρόμια σε πολλούς δήμους του λεκανοπεδίου.

Τα περισσότερα προβλήματα καταγράφονται στους δήμους Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Βύρωνα, Αγίας Παρασκευής, Παπάγου-Χολαργού, Βριλησσίων, Πεντέλης, Κηφισιάς, Διονύσου, Αμαρουσίου, Παλλήνης, Γέρακα.

Ο ήλιος σήμερα έδωσε μια μικρή ανάσα, με τη θερμοκρασία στην Αττική να πιάνει διψήφιο νούμερο μετά από μέρες, ωστόσο η επέλαση της «Ελπίδας» άφησε ισχυρό αποτύπωμα…

Δήμος Πεντέλης

«Τέτοια εγκατάλειψη δεν έχουμε ξανανιώσει», λέει στο kathimerini.gr ο τραγουδοποιός, Κώστας Λειβαδάς, ο οποίος ζει στην περιοχή της Πεντέλης σχεδόν τρεις δεκαετίες. «Μας είπαν ότι τα χιόνια θα τα λιώσει ο ήλιος, αυτή είναι η αίσθηση», σημειώνει και προσθέτει: «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να μην υπάρχει αλάτι στο βουνό. Παλαιότερα, μέχρι και πριν 7 χρόνια, έριχναν αλάτι από το προηγούμενο βράδυ, την 2η ή 3η μέρα ανεβοκατέβαιναν τα λεωφορεία».

Την περιοχή στην οποία ζει, κοντά στην Μονή Πεντέλης, την σκέπασαν μεγάλοι όγκοι χιονιού, σε σημείο που ήταν σχεδόν αδύνατο να μεταβούν στο σούπερ μάρκετ για προμήθειες. «Δεν ξέρουμε τι ζημιά θα έχουν τα αυτοκίνητα μας μόλις λιώσουν τα χιόνια», προσθέτει. 

Ο ίδιος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας ότι αν δεν υπάρξει μια σοβαρή κινητοποίηση ειδικά στις τάξεις της αυτοδιοίκησης, το καλοκαίρι «θα γίνουμε παρανάλωμα». 

«Η μετακίνηση είναι ακόμα δύσκολη. Πρέπει να φτυαρίσουμε μόνοι μας τους δρόμους έξω από τα σπίτια μας για να πατήσουμε. Για μετακίνηση αυτοκινήτων ούτε λόγος», σημειώνει στο kathimerini.gr η Αλεξάνδρα Κεντρωτή, η οποία μένει στην περιοχή της Πεντέλης. «Οι κεντρικοί δρόμοι φαίνονται καθαροί σήμερα, ενδεχομένως να γλιστράνε λόγω πάγου», σημειώνει και συμπληρώνει ότι «δεν μείναμε χωρίς φαγητό γιατί είχαμε προετοιμαστεί. Τελείωσαν βεβαίως βασικά είδη, όπως γάλα, ψωμί».

«Η κατάσταση είναι ακόμα δύσκολη»: Μαρτυρίες κατοίκων από 5 δήμους-1
Σημερινή φωτογραφία από την Πεντέλη

«Η κατάσταση είναι ακόμα δύσκολη»: Μαρτυρίες κατοίκων από 5 δήμους-2
Σημερινή φωτογραφία από την Πεντέλη

«Η κατάσταση είναι ακόμα δύσκολη»: Μαρτυρίες κατοίκων από 5 δήμους-3
Σημερινή φωτογραφία από την Πεντέλη

«Αρκούσε ένα απλό πέρασμα εκχιονιστικού»

Για ανυπαρξία των Δήμων και εικόνα πλήρους κατάρρευσης κάνει λόγο και ο Στέφανος Καβαλιεράκης, Διευθυντής του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών, ο οποίος μένει στην περιοχή του Βύρωνα. «Τέσσερις ημέρες μετά δεν εμφανίστηκε καμία δημοτική υπηρεσία, αποκλείστηκαν όλα τα αυτοκίνητα, ενώ αρκούσε ένα απλό πέρασμα εκχιονιστικού. Ακόμα και τώρα η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη», σημειώνει στο kathimerini.gr. Ο ίδιος, μαζί με άλλους κάτοικους της περιοχής, πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και με φτυάρια καθάρισαν τη γειτονιά τους.

Στο γειτονικό Παγκράτι τα πράγματα είναι καλύτερα. Μιλώντας στην «Κ», η δικηγόρος Έλενα Βαλμαντώνη λέει ότι από το απόγευμα της Τρίτης πέρασε γκρέϊντερ στην Υμηττού και την καθάρισε, ενώ χθες έκοψαν κλαδιά δέντρων στην Εμπεδοκλέους. «Σήμερα πέρασε γκρέϊντερ από τον παράδρομο της Υμηττού. Κυκλοφορεί άνετα ο κόσμος, χιόνια έχει μόνο στις άκρες. Όπου έχει καταστήματα δεν υπάρχουν χιόνια καθώς τα καθάρισαν οι ιδιοκτήτες. Στην πλατεία Βαρβάβα είχε πάγο, δυσκολεύτηκα να περπατήσω έως το περίπτερο».

Η κατάσταση είναι δύσκολη ακόμα και στα νότια προάστια. «Στην Καλαμακίου, την Αλίμου και την Αμφιθέας η κατάσταση είναι καλή, αλλά από τα στενά δεν βλέπεις αυτοκίνητα να περνάνε», λέει η Δέσποινα Γεωργοσοπούλου, κάτοικος Καλαμακίου. «Δεν μπορούμε να ξεπαρκάρουμε ή να κυκλοφορήσουν αυτοκίνητα. Έχει ακόμα χιόνι και πάγο» τονίζει και προσθέτει: «Και τον δρόμο τον φτυαρίσαμε μονοί μας…».

«Η κατάσταση για ακόμη μια φορά στα βόρεια προάστια συνεχίζει να είναι τραγική», λέει στο kathimerini.gr η Ελισάβετ Ζητουνιάτη, κάτοικος Κηφισιάς. «Οι κεντρικοί δρόμοι επιτέλους άνοιξαν μετά από τρεις μέρες, αλλά όλοι οι κάθετοι δρόμοι συνεχίζουν να είναι απροσπέλαστοι με το χιόνι να έχει μετατρέπει σε πάγο και δέντρα κατά τόπους να είναι πεσμένα».

Η ίδια προσθέτει: «Ευτυχώς αυτή τη χρονιά μείναμε για ρεύμα μόνο για 3 ώρες τη Δευτέρα. Φυσικά η τηλεκπαίδευση των παιδιών γίνεται με μεγάλη δυσκολία αφού ο Δήμος δεν φρόντισε να ανοίξει τους δρόμους για να φτάσουν οι εκπαιδευτικοί που δεν είχαν επαρκή εξοπλισμό στα σχολεία και αναγκαστήκαμε οι γονείς να ξεχιονίζουμε μόνοι μας, χωρίς καμία βοήθεια. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι άφαντη και έχουμε αφεθεί πάλι στη μοίρα μας».

Σύμφωνα πάντως με ρεπορτάζ της «Κ», που δημοσιεύθηκε νωρίτερα, οι δήμαρχοι έχουν εντελώς διαφορετική εικόνα από τους πολίτες τους, καθώς μιλούν για «ελεγχόμενη κατάσταση».

«Η κατάσταση είναι ακόμα δύσκολη»: Μαρτυρίες κατοίκων από 5 δήμους-4
Πυκνό χιόνι σε δρομάκι του Χαλανδρίου, χθες το πρωί.

«Η κατάσταση είναι ακόμα δύσκολη»: Μαρτυρίες κατοίκων από 5 δήμους-5
Κάτοικος στην Ηλιούπολη επιχειρεί να «φτυαρίσει» το πεζοδρόμιο.

Στα αυτοκίνητα, τα οποία έχουν εγκαταλειφθεί στη μέση του δρόμου από τους πολίτες, αποδίδει ο δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού, Ηλίας Αποστολόπουλος, την καθυστέρηση καθαρισμού ακόμα και κεντρικών οδών στον δήμο του. Και χθες πάντως, ο δήμος παρείχε βεβαιώσεις αδυναμίας μετακίνησης στους δημότες, αναγνωρίζοντας την κατάσταση.

«Η κατάσταση είναι ακόμα δύσκολη»: Μαρτυρίες κατοίκων από 5 δήμους-6
Σημερινές σκηνές από την περιοχή Παπάγου- Χολαργού – ΙΝΤΙΜΕ

«Η κατάσταση είναι ακόμα δύσκολη»: Μαρτυρίες κατοίκων από 5 δήμους-7
Σημερινές σκηνές από την περιοχή Παπάγου- Χολαργού – ΙΝΤΙΜΕ

«Η κατάσταση είναι ακόμα δύσκολη»: Μαρτυρίες κατοίκων από 5 δήμους-8
Σημερινές σκηνές από την περιοχή Παπάγου- Χολαργού – ΙΝΤΙΜΕ

«Η κατάσταση είναι ακόμα δύσκολη»: Μαρτυρίες κατοίκων από 5 δήμους-9
Σημερινές σκηνές από την περιοχή Παπάγου- Χολαργού – ΙΝΤΙΜΕ

Στον Δήμο Ζωγράφου, οι περισσότεροι δρόμοι παραμένουν απροσπέλαστοι με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία στη λειτουργία του νεκροταφείου. Οι ανακοινώσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού το προηγούμενο Σαββατοκύριακο περί ετοιμότητας, διαψεύστηκαν μόλις οι «μηχανισμοί» χρειάστηκε να αναμετρηθούν με την πραγματικότητα.

«Η κατάσταση είναι ακόμα δύσκολη»: Μαρτυρίες κατοίκων από 5 δήμους-10
Σημερινές σκηνές από την περιοχή του Ζωγράφου – ΙΝΤΙΜΕ

«Η κατάσταση είναι ακόμα δύσκολη»: Μαρτυρίες κατοίκων από 5 δήμους-11
Σημερινές σκηνές από την περιοχή του Ζωγράφου – ΙΝΤΙΜΕ

«Η κατάσταση είναι ακόμα δύσκολη»: Μαρτυρίες κατοίκων από 5 δήμους-12
Σημερινές σκηνές από την περιοχή του Ζωγράφου – ΙΝΤΙΜΕ

«Η κατάσταση είναι ακόμα δύσκολη»: Μαρτυρίες κατοίκων από 5 δήμους-13
Σημερινές σκηνές από την περιοχή του Ζωγράφου – ΙΝΤΙΜΕ

Στην περιοχή των Ιλισίων και της Καισαριανής η κατάσταση παραμένει δύσκολη. Οι φωτογραφίες είναι από τις πρώτες πρωινές ώρες.

«Η κατάσταση είναι ακόμα δύσκολη»: Μαρτυρίες κατοίκων από 5 δήμους-14
Καισαριανή – kathimerini.gr/ Λουκάς Βελιδάκης

«Η κατάσταση είναι ακόμα δύσκολη»: Μαρτυρίες κατοίκων από 5 δήμους-15
Καισαριανή – kathimerini.gr/ Λουκάς Βελιδάκης

«Η κατάσταση είναι ακόμα δύσκολη»: Μαρτυρίες κατοίκων από 5 δήμους-16
Ο Δρομέας και τα χιόνια, τις πρώτες πρωινές ώρες- kathimerini.gr/ Λουκάς Βελιδάκης

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή