Οι εξελίξεις της τεχνολογίας στην επαγγελματική εκπαίδευση

Οι εξελίξεις της τεχνολογίας στην επαγγελματική εκπαίδευση

Μέχρι τα τέλη του έτους θα έχουν καταρτισθεί τα 336 προγράμματα σπουδών, τα οποία θα αφορούν όλους τους τομείς και τις ειδικότητες.

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πτυχές των ειδικοτήτων όπως διαμορφώνονται μέσα από τις εξελίξεις της τεχνολογίας θα αποτυπωθούν στα προγράμματα σπουδών των επαγγελματικών λυκείων (ΕΠΑΛ) και στην τάξη μαθητείας. Μέχρι τα τέλη του έτους θα έχουν καταρτισθεί τα 336 προγράμματα σπουδών της επαγγελματικής εκπαίδευσης, τα οποία θα αφορούν όλους τους τομείς και τις ειδικότητες.

Ειδικότερα, ολοκληρώθηκε η έρευνα για τις ανάγκες αναπροσανατολισμού του περιεχομένου κάθε τομέα, το ωρολόγιο πρόγραμμα σπουδών του τομέα, τις προδιαγραφές εκπόνησης εκπαιδευτικού υλικού για τα μαθήματα τομέα. Μέσα στον Φεβρουάριο θα ξεκινήσει η έρευνα για τις 36 ειδικότητες στα ΕΠΑΛ και στη μαθητεία, η οποία θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο.

Παράλληλα, μέσα στον τρέχοντα μήνα θα ξεκινήσει από περίπου 500 άτομα η εκπόνηση των προγραμμάτων σπουδών ανά τομέα για την α΄ και τη β΄ τάξη. Από τον Απρίλιο θα αρχίσει η εκπόνηση των προγραμμάτων σπουδών των ειδικοτήτων για τη γ’ τάξη, καθώς και των προγραμμάτων σπουδών για την τάξη μαθητείας. Θα εκπονηθούν συνολικά 336 προγράμματα, τα 300 για τις τρεις τάξεις των επαγγελματικών λυκείων και άλλα 36 για την τάξη μαθητείας.

Το χρονικό πλαίσιο που έχει τεθεί είναι έως τον Σεπτέμβριο του 2022 χωρίς να αποκλείεται να υπάρξει μια μικρή μετάθεση. Κατόπιν θα ξεκινήσει η συγγραφή των βιβλίων με βάση τα προγράμματα σπουδών.

Τα νέα προγράμματα σπουδών της επαγγελματικής εκπαίδευσης εκπονούνται από εκπαιδευτικούς σχολικού και πανεπιστημιακού επιπέδου, σε στενή συνεργασία με το Κεντρικό Συμβούλιο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης που περιλαμβάνει και εκπροσώπους της αγοράς, ώστε το περιεχόμενό τους να αντανακλά και τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Σήμερα στο σύνολο της επικράτειας λειτουργούν 407 επαγγελματικά λύκεια (326 ημερήσια, 81 εσπερινά). Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και έξι πρότυπα ΕΠΑΛ (Αργους, Περάματος, Τρικάλων, Ηγουμενίτσας, Επανομής και Ξάνθης), η λειτουργία της α΄ τάξης των οποίων ξεκίνησε από το τρέχον σχολικό έτος 2021-22. Το συνολικό μαθητικό δυναμικό στα 413 ΕΠΑΛ – πρότυπα ΕΠΑΛ κατά το τρέχον σχολικό έτος ανέρχεται σε 106.651 μαθητές (67.267 αγόρια και 39.384 κορίτσια).

Το τρέχον σχολικό έτος 2021-22, στο σύνολο των ΕΠΑΛ της χώρας μας λειτουργούν στη β΄ τάξη 1.634 τομείς με 40.940 μαθητές και στη γ΄ τάξη 2.688 ειδικότητες με 39.928 μαθητές.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή