Κορωνοϊός: Πώς συνδέεται με ψυχικές και διατροφικές διαταραχές

Κορωνοϊός: Πώς συνδέεται με ψυχικές και διατροφικές διαταραχές

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με προβλήματα ψυχικής υγείας και διατροφικές διαταραχές σχετίζεται ο κορωνοϊός, υπογραμμίζει μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό The BMJ, στο πλαίσιο της οποίας ερευνητές από τις ΗΠΑ ανέλυσαν τα στοιχεία 153.848 ανθρώπων.

«Ο κίνδυνος εμφάνισης ψυχικών διαταραχών ήταν σταθερά υψηλότερος σε όσους είχαν νοσήσει με κορωνοϊό», σημειώνουν οι ερευνητές. Σύμφωνα με τη μελέτη, όσοι είχαν νοσήσει με Covid-19 διέτρεχαν κατά 60% μεγαλύτερο κίνδυνο να διαγνωστούν μετά τη μόλυνση με πρόβλημα ψυχικής υγείας ή να τους συνταγογραφηθεί κάποιο ψυχοφάρμακο, ενώ για όσους είχαν νοσηλευθεί λόγω κορωνοϊού, ο κίνδυνος κατοπινών διαταραχών ψυχικής υγείας ήταν αυξημένος κατά 86%.

Οι νοσήσασαντες από κορωνοϊό παρουσίαζαν 35% αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης αγχωδών διαταραχών, σχεδόν 40% μεγαλύτερη πιθανότητα εκδήλωσης κατάθλιψης και 55% μεγαλύτερη πιθανότητα λήψης αντικαταθλιπτικών. Επίσης, ήταν κατά 65% πιο πιθανό να κάνουν χρήση βενζοδιαζεπινών για αντιμετώπιση του άγχους.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η εν λόγω ομάδα ήταν 41% πιθανότερο να υποφέρει από διαταραχές του ύπνου, 80% από νευρογνωστική εξασθένηση (απώλεια μνήμης, σύγχυση, δυσκολία συγκέντρωσης κ.α.) και 46% από σκέψεις αυτοκτονίας, ενώ διέτρεχε κατά 34% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσει διαταραχές λόγω κατάχρησης οπιοειδών και 20% μη οπιοειδών.

Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος ηλικίας όσων συμμετείχαν στη μελέτη ήταν 61 έτη, εκ των οποίων το 90% ήταν άνδρες.

Παράλληλα, πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Adolescent Health και εστιάζει σε νοσηλείες που σχετίζονται με διατροφικές διαταραχές στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης, διαπίστωσε αύξηση στον επιπολασμό τέτοιων διαταραχών. Σύμφωνα με την GlobalData, οι επιδημιολόγοι αναμένουν ότι διατροφικές διαταραχές θα ξεπεράσουν τις υφιστάμενες προβλέψεις για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Πηγή: NYP

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Μόσιαλος για «Όμικρον»: Είναι πιο επικίνδυνη η υποπαραλλαγή ΒΑ.2;

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή