Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ακαδημία Αθηνών καταδικάζει τη ρωσική εισβολή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ακαδημία Αθηνών καταδικάζει τη ρωσική εισβολή

Η Ακαδημία Αθηνών καταδικάζει την εξελισσόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και απευθύνει έκκληση για άμεσο τερματισμό του πολέμου

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ακαδημία Αθηνών καταδικάζει την εξελισσόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και απευθύνει έκκληση για άμεσο τερματισμό του πολέμου.

Στην ανακοίνωσή της, υπογραμμίζει την «αλληλεγγύη της προς τον ουκρανικό λαό και τους ουκρανούς συναδέλφους» και εκφράζει την ελπίδα ότι θα επικρατήσει «ειρήνη, συνύπαρξη, ελευθερία και δικαιοσύνη».

Ολόκληρη η ανακοίνωση

Τα Μέλη της Ακαδημίας Αθηνών καταδικάζουν την εξελισσόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Οι ρωσικές ενέργειες περιφρονούν τους πλέον βασικούς κανόνες της διεθνούς κοινότητας, ειδικά την απαγόρευση χρήσης ένοπλης βίας στις διεθνείς σχέσεις, τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, τα ίσα δικαιώματα των λαών και το δικαίωμά τους για αυτοδιάθεση ως βάση για φιλικές σχέσεις μεταξύ των εθνών όπως προβλέπεται από την Χάρτα του ΟΗΕ.

Η Ακαδημία Αθηνών ευρίσκεται εν αλληλεγγύη προς τον ουκρανικό λαό και τους ουκρανούς συναδέλφους και ενώνει την φωνή της με αυτή άλλων εθνικών Ακαδημιών, επιστημονικών εταιρειών και παραγόντων της διεθνούς κοινότητας υπέρ της προάσπισης του δικαίου και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Απευθύνουμε έκκληση για άμεσο τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, για ειρηνική και με καλή πίστη διευθέτηση των διαφορών ανάμεσα στα εμπλεκόμενα κράτη και για τον σεβασμό των θεμελιωδών αρχών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ελπίζουμε ειλικρινά ότι καταστατικές αξίες όπως ειρήνη, συνύπαρξη, ελευθερία και δικαιοσύνη, τις οποίες η διεθνής κοινότητα εξασφάλισε με μεγάλες θυσίες στο παρελθόν, θα επικρατήσουν.

 Ειδήσεις σήμερα

Live – Πόλεμος στην Ουκρανία: Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή