Live: Πόλεμος στην Ουκρανία: Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις
live-πόλεμος-στην-ουκρανία-λεπτό-προς-λεπ-561746263
ΚΟΣΜΟΣ

Live: Πόλεμος στην Ουκρανία: Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις

Οι Ρωσικές δυνάμεις έχουν τον έλεγχο της Χερσώνας μετά από σκληρές μάχες. Κατά πως φαίνεται, ο Ρωσικός στρατός επιδιώκει να μπλοκάρει την Ουκρανική έξοδο προς τη θάλασσα. Παράλληλα, σκληραίνει η πολιορκία στη Μαριούπολη και σε άλλες πόλεις. Στάση αναμονής στο Κίεβο. Μηνύματα Πούτιν και Ζελένσκι

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
04:18

Φωτιά ξέσπασε σε πυρηνικό συγκρότημα

Φωτιά ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής σε συγκρότημα στη νότια Ουκρανία, όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης, αφού ρωσικά στρατεύματα άνοιξαν πυρ στην περιοχή, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας.

Πλάνα από κάμερα ασφαλείας δείχνουν ένα κτίριο να φλέγεται μέσα στο συγκρότημα ηλεκτρικής ενέργειας κοντά σε μια σειρά στρατιωτικών οχημάτων.

Τα βίντεο φάνηκαν να δείχνουν ανθρώπους στα οχήματα να πυροβολούν κτίρια στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας.

Η κατάσταση του εργοστασίου, και πόσοι από τους αντιδραστήρες του παρήγαγαν ενέργεια, είναι άγνωστη.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, είπε ότι ο ρωσικός στρατός «πυροβολούσε από όλες τις πλευρές» στο συγκρότημα της Ζαπορίζια, το οποίο περιλαμβάνει το μεγαλύτερο αντιδραστήρα στην Ευρώπη.

Τόνισε ότι μια καταστροφή θα μπορούσε να είναι «10 φορές μεγαλύτερη από το Τσερνόμπιλ». «Οι Ρώσοι πρέπει να σταματήσουν αμέσως το πυρ και να επιτρέψουν στους πυροσβέστες να δημιουργήσουν μια ζώνη ασφαλείας», είπε.

Ο Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, δήλωσε στο Twitter ότι μίλησε με Ουκρανούς αξιωματούχους για τη σοβαρή κατάσταση στο εργοστάσιο. Έκανε έκκληση για διακοπή των μαχών και προειδοποίησε για «σοβαρό κίνδυνο» εάν χτυπηθούν οι αντιδραστήρες.

01:17

Σύνοψη των γεγονότων - Εισβολή στην Ουκρανία, 8η ημέρα

  • Οι Ρωσικές δυνάμεις έχουν τον έλεγχο της Χερσώνας μετά από σκληρές μάχες. Κατά πως φαίνεται, ο Ρωσικός στρατός επιδιώκει να μπλοκάρει την Ουκρανική έξοδο προς τη θάλασσα. Παράλληλα, σκληραίνει η πολιορκία στη Μαριούπολη.
  • Την ίδια ώρα, έξω από την πρωτεύουσα Κίεβο, μία δύναμη περίπου 15.000 Ρώσων βρίσκεται με το δάκτυλο στη σκανδάλη, έτοιμοι για επίθεση. Αμερικανικές πηγές ασφαλείας υποστηρίζουν ότι έχουν «κολλήσει» και βρίσκονται σε αναμονή για τον ανεφοδιασμό τους.
  • Μία πόλη που έχει στοχοποιήσει ο Ρωσικός στρατός είναι η Ζαπορίζια όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης. Ουκρανή βουλευτής ανέφερε ότι μεγάλη αυτοκινητοπομπή Ρωσικών οχημάτων πλησιάζει. Ουκρανοί πολίτες έχουν στήσει μπλόκα με τα ίδια τα σώματα τους.
  • Σύμφωνα με Ουκρανικές πληροφορίες, 33 άμαχοι έπεσαν νεκροί από τους από αέρος βομβαρδισμούς της Ρωσίας στην πόλη Τσερνιχίβ.
  • Το απόγευμα της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε ένα άτυπο debate ανάμεσα σε Ζελένσκι και Πούτιν, καθώς προχώρησαν σε δηλώσεις την ίδια ώρα.
  • Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η «στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία εξελίσσεται βάσει σχεδίου και χρονοδιαγράμματος, χαρακτήρισε «νεοναζί» τους Ουκρανούς που μάχονται και επαίνεσε τους στρατιώτες του, αποκαλώντας τους «ήρωες». Παραδέχθηκε δημοσίως για πρώτη φορά ότι ο Ρωσικός στρατός έχει καταγράψει απώλειες.
  • Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι κάλεσε τον Πούτιν για απευθείας συνομιλίες, ζήτησε από τη Δύση συνδρομή σε μαχητικά αεροσκάφη, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη κινδυνεύει αν πέσει η Ουκρανία.
  • Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές συναντήθηκαν στην πόλη Μπρεστ και κατέληξαν σε δύο βασικά συμπεράσματα: Ακολουθεί τρίτος γύρος συνομιλιών και ανοίγουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την εκκένωση των πόλεων από αμάχους.
  • ΗΠΑ και Βρετανία ανακοίνωσαν νέο πακέτο κυρώσεων προς Ρώσους ολιγάρχες.
00:44

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, έδωσε στη δημοσιότητα ένα μήνυμα προς τους Ουκρανούς, λέγοντας ότι η Ολλανδία στέκεται στο πλευρό τους

00:43

Τσίπρας: Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη για την ανθρωπότητα και για την Ευρώπη

«Μέγα λάθος του πρωθυπουργού η παροχή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Διαβάστε αναλυτικά

00:42

Ουκρανοί πρόσφυγες δέχονται θερμή υποδοχή στο Βερολίνο

«Είχα τρομάξει πολύ, έπρεπε να φύγω από την κόλαση». Το BBC παρουσιάζει ένα βίντεο με τις αντιδράσεις των Ουκρανών προσφύγων, φτάνοντας στη Γερμανική πρωτεύουσα.

00:40

Γάμος με στολή παραλλαγής

Ο πόλεμος μαίνεται, μα η ζωή συνεχίζεται. Χθες στην περιοχή του Ριβν, χωρίς νυφικό, φίλους και συγγενείς, αλλά με μια λεπτή ανθοδέσμη στα χέρια της νύφης, παντρεύτηκαν δύο Εθνοφύλακες.

00:38

Στην καρδιά του Κιέβου έχουν τοπθετηθεί αντιαρματικά μπλόκα

Φωτογραφία: Illia Ponomarenko/The Kyiv Independent 

00:31

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε 20 ρωσικά οχήματα κοντά στην αεροπορική βάση Hostomel

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε συνολικά 20 ρωσικά στρατιωτικά οχήματα κοντά στην αεροπορική βάση Hostomel την Πέμπτη.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν Ουκρανούς στρατιώτες να περπατούν δίπλα σε κατεστραμμένα και καμένα οχήματα με το σύμβολο V που υποδηλώνει ότι ήταν μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων που ήρθαν από τη Λευκορωσία.

00:25

Ο Σολτς ζητάει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων 

Ο καγκελάριος Σολτς τόνισε ότι στόχος στην ουκρανική κρίση πρέπει να είναι η κατάπαυση του πυρός και η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ρωσικής πρόκλησης προς τα κράτη της Βαλτικής.

Απέρριψε πάντως την υπόθεση ότι η Γερμανία άργησε να στείλει όπλα στην Ουκρανία ή ότι αν είχε στείλει νωρίτερα, θα είχε αποτραπεί ο πόλεμος, ενώ συμβούλευσε τον πρώην καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ να αποσυρθεί από τις θέσεις του στις ρωσικές εταιρίες ενέργειας.

00:24

Εκτός Ρωσίας το ΙΚΕΑ

Το ΙΚΕΑ διέκοψε τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στη Ρωσία, προσχωρώντας έτσι στον αυξανόμενο αριθμό δυτικών εταιρειών που καταδικάζουν την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία.

Ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει όλες τις εξαγωγές και εισαγωγές από και προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία και θα σταματήσει την παραγωγή και τις λιανικές δραστηριότητες στη Ρωσία, επηρεάζοντας 15.000 υπαλλήλους της

00:19

Πεντάγωνο καλεί Μόσχα

Το Πεντάγωνο άρχισε μια απευθείας επικοινωνία με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, «με σκοπό την αποφυγή εσφαλμένων υπολογισμών, στρατιωτικών επεισοδίων και κλιμάκωσης», δήλωσε αξιωματούχος στο AP.

Το ότι έχει καθιερωθεί μια τέτοια γραμμή «αποκλιμάκωσης» δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα ακόμη, αλλά πολλοί ειδησεογραφικοί οργανισμοί έχουν επιβεβαιώσει την είδηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γραμμή άρχισε την 1η Μαρτίου.

ΗΠΑ και Ρωσία είχαν δημιουργήσει μια παρόμοια γραμμή επικοινωνίας στη συριακή κρίση μετά την έναρξη στρατιωτικής δράσης της Ρωσίας εκεί.

23:54

Βόρεια Μακεδονία: Η Βουλή ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο καταδικάζεται η ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας

Η Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας ενέκρινε απόψε ψήφισμα με το οποίο καταδικάζεται «η (ρωσική) επίθεση κατά της Ουκρανίας, που απειλεί την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας».

23:52

Ποροσένκο: Ο Πούτιν δεν μπορεί να σκοτώσει την ψυχή μας

Ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε στο BBC ότι «όλο το έθνος καταφέρει πλήγματα τον Πούτιν», ενώ προτρέπει τους συμπολίτες του να μην τα παρατήσουν ποτέ.

«Μπορεί να σβήσει τα φώτα, μπορεί να σβήσει την παροχή της ρεύματος, αλλά δεν μπορεί να σκοτώσει την ουκρανική ψυχή», υπογράμμισε.

Ο Ποροσένκο ήταν πρόεδρος της Ουκρανίας για πέντε χρόνια, έως ότου ο Ζελένσκι κέρδισε τις εκλογές του 2019. 

23:34

Ουκρανικό ΥΠΕΣ: Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον πύργο της τηλεόρασης στη Χερσώνα

Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως ο πύργος της τηλεόρασης στη Χερσώνα βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων και προειδοποιεί τους κατοίκους για απόπειρα διάδοσης ψευδών ειδήσεων και προπαγάνδας, σύμφωνα με το πρακτορείο Ukrinform.

«Η κυβέρνηση δεν θα παραδώσει ποτέ ούτε σπιθαμή της χώρας», διαβεβαιώνει τους κατοίκους.

Παράλληλα, οι ουκρανικές αρχές καταγγέλλουν ότι ο ρωσικός στρατός δεν έχει επιτρέψει τη δημιουργία ενός «διαδρόμου» για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή. Υποστηρίζουν ότι ενδεχομένως η Μόσχα να επιχειρήσει να στείλει κονβόι με ανθρωπιστική βοήθεια μαζί με δημοσιογράφους που θα απαθανατίσουν σε βίντεο τη διανομή ειδών πρώτης ανάγκης στους κατοίκους από ρώσους στρατιώτες.

23:29

Ηχούσαν πριν από λίγο οι σειρήνες στο Κίεβο

23:23

Γερμανοί περιμένουν Ουκρανούς πρόσφυγες στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Βερολίνου

23:15

Ο δήμαρχος της Χερσώνας κάνει έκκληση για τρόφιμα

Ο δήμαρχος της Χερσώνας κάλεσε τον κόσμο να σταματήσει την κλοπή προμηθειών σε τρόφιμα. 

«Η πόλη χρειάζεται τρόφιμα και βιομηχανικά προϊόντα. Αυτό ισχύει ειδικά για τα πιο απροστάτευτα στρώματα του πληθυσμού. Απευθύνω έκκληση σε όλους τους ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ, μεγάλα καταστήματα, αποθήκες, καταστήματα τροφίμων και οποιονδήποτε θεωρεί χρήσιμο αυτό το μήνυμα. Η πόλη είναι έτοιμη να δεχτεί. Εγγυόμαστε ότι θα φτάσει εκεί που αναμένεται- νοσοκομεία, ορφανοτροφεία, συνταξιούχοι, άποροι, πολύτεκνες οικογένειες, κοινωνικές κατηγορίες κ.λπ.», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook.

 Εν τω μεταξύ, ένα κάτοικος της Χερσώνας δήλωσε στο CNN ότι Ρώσοι έχουν τοποθετήσει σημεία ελέγχου και σημεία ελεύθερους σκοπευτές σε καίρια σημεία της πόλης.

23:04

Βίντεο από το Τσερνιχίβ όπου είναι σαφής η κλιμάκωση της Ρωσικής επίθεσης

23:02

Νεκρός από πυρά Ρώσων ο προπονητής της ομάδας Νέων της Σαχτάρ

Αυξάνονται μέρα με τη μέρα τα θύματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Όπως ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής της Σαχτάρ Ντόνετσκ, Σερκέι Πάλκιν, ο προπονητής της ομάδας Νέων του ουκρανικού συλλόγου, έπεσε νεκρός την Τετάρτη (02/03) χτυπημένος από ρωσικά πυρά.

22:55

Δήμαρχος Ενεργκοντάρ: Ρωσικά στρατεύματα κατευθύνονται προς το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια

Ο δήμαρχος της ουκρανικής πόλης του Ενεργκοντάρ δήλωσε ότι ρωσικά στρατεύματα κατευθύνονται προς το πυρηνικό εργοστάσιο κοντά στη Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο της Ευρώπης.

Νωρίτερα, οι ουκρανικές αρχές είχαν αναφέρει ότι τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούσαν να καταλάβουν το εργοστάσιο στην νοτιοανατολική Ουκρανία και ότι είχαν μπει στο Ενεργκοντάρ με τανκς. 

«Δυνατοί πυροβολισμοί ακούγονταν στην πόλη», δήλωσε ο δήμαρχος Ντμίτρο Ορλόφ στο διαδίκτυο.

22:48

Βαρσοβία: Καλεί τους Πολωνούς να φύγουν από Ρωσία και Λευκορωσία

Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας προέτρεψε απόψε τους Πολωνούς πολίτες να φύγουν από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία.

«Συνιστούμε στους Πολωνούς πολίτες που κατοικούν στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας να φύγουν χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα εμπορικά και ιδιωτικά μέσα μεταφοράς» ανέφερε το υπουργείο, σημειώνοντας ότι οι επιλογές είναι περιορισμένες δεδομένου ότι έχουν διακοπεί οι πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Μια παρόμοια ταξιδιωτική οδηγία εξέδωσε το υπουργείο και για τη Λευκορωσία, προσθέτοντας: «Στην περίπτωση δραστικής επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας, με κλείσιμο των συνόρων ή άλλες απρόβλεπτες καταστάσεις, η εκκένωση μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολη ή ακόμη και αδύνατη»

22:45

Μπάιντεν: Οι Ρώσοι ανοίγουν πυρ αδιακρίτως στην Ουκρανία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε σήμερα τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις ότι ανοίγουν πυρ αδιακρίτως στην Ουκρανία, αφότου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επιπρόσθετες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, σφίγγοντας τον κλοιό γύρω από τον πρόεδρο Πούτιν και τους επιτελείς του.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα υποδεχθεί αύριο Παρασκευή στον Λευκό Οίκο τον Φινλανδό ομόλογό του Σάουλι Νιινίστο. Οι ηγέτες των δύο χωρών είχαν δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες τους τελευταίους μήνες.

22:32

Καναδάς: Αεροσκάφος με Ρώσους πολίτες κρατείται στο αεροδρόμιο του Γέλοουναϊφ

Ένα αεροσκάφος που εκτελούσε πτήση τσάρτερ μεταφέροντας Ρώσους πολίτες κρατείται στο αεροδρόμιο Γέλοουναϊφ, στο Γιούκον του Καναδά, ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών Όμαρ Αλγκάμπρα μέσω του Twitter.

«Θα συνεχίσουμε να θεωρούμε υπόλογη τη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο Καναδός υπουργός.

22:20

Βρετανίδα ΥΠΕΞ: Στόχος εκείνοι που συνδέονται στενά με τον Πούτιν - Έρχονται κι άλλες κυρώσεις

«Η επιβολή κυρώσεων κατά των Άλισερ Ουσμάνοφ και Ιγκόρ Σουβάλοφ, στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Βρετανία θα στοχοποιήσει εκείνους που συνδέονται στενά με τον Πούτιν και τη βάρβαρη εισβολή του σε ένα ανεξάρτητο ευρωπαϊκό κράτος», αναφέρει σε ανάρτησή της στο Twitter η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας.

«Έρχονται περισσότερες. Δρώντας μαζί με τους συμμάχους, οι κυρώσεις μας θα πλήξουν την οικονομία της Ρωσίας», πρόσθεσε. 

22:10

Πεντάγωνο: Νέα γραμμή επικοινωνίας μεταξύ των υπουργείων Άμυνας ΗΠΑ - Ρωσίας

Το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει δημιουργήσει μία νέα γραμμή επικοινωνίας με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, για να αποτρέψει «εσφαλμένους υπολογισμούς, στρατιωτικά επεισόδια και κλιμάκωση» μεσούσης της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα Αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

22:10

Βρετανία: Η αστυνομία του Σάρεϊ διερευνά το θάνατο Ουκρανού ολιγάρχη

Έρευνα διεξάγει η Βρετανική αστυνομία για το θάνατο του ολιγάρχη ουκρανικής καταγωγής στο Σάρεϊ.

Οι αξιωματικοί της Σκότλαντ Γιάρτν κλήθηκαν σε μια οικία στο Πόρτναλ Ντράιβ, το μεσημέρι της 28ης Φεβρουαρίου.

Ο Μιχαήλ Γουότφορντ, ηλικίας 60 ετών, ήταν νεκρός στο σημείο.

Η αστυνομία του Σάρεϊ εκτιμά δεν ότι υπάρχουν ύποπτες συνθήκες «προς το παρόν». 

Οι συγγενείς του έχουν ενημερωθεί και υποστηρίζονται από ειδικά εκπαιδευμένους αξιωματικούς.

Σύμφωνα με το BBC, ο Γουότφορντ γεννήθηκε το 1955 στην τότε Σοβιετική Ουκρανία, αλλά μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Σύμφωνα με ένα δημοσίευμα των Sunday Times το 2015, γιγάντωσε την περιουσία του στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και μετακόμισε στο Σάρεϊ από το Λονδίνο με την Εσθονή σύζυγό του.

Το BBC σημειώνει επίσης ότι είχε αλλάξει το όνομά του από Τολστόσεγια αφού μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το ακίνητο όπου βρέθηκε το πτώμα του βρίσκεται σε έναν ιδιωτικό δρόμο. Διαθέτει τρία γήπεδα γκολφ.

Ο πρώην στρατιωτικός ηγεμόνας της Χιλής Αουγκούστο Πινοσέτ κρατήθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό στο κτήμα πριν από την έκδοσή του και, σύμφωνα με τον ιστότοπό του, έχει φιλοξενήσει «πλήθος διάσημων αθλητών, μουσικών, ηθοποιών και διασκεδαστών, οικονομικών προσώπων και μελών της βασιλικής οικογένειας».

21:58

Στάινμαϊερ: Να προετοιμαστούμε για έναν «μακρύ πόλεμο» στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ εκτίμησε σήμερα ότι θα πρέπει να προετοιμαστούμε για έναν «μακρύ πόλεμο» στην Ουκρανία, όπου η ρωσική στρατιωτική επίθεση μπήκε στη δεύτερη εβδομάδα της.

Από τη Λιθουανία, όπου επισκέφθηκε τους Γερμανούς στρατιώτες που σταθμεύουν στη χώρα αυτήν, ο Γερμανός πρόεδρος σημείωσε ότι «δεν βλέπει ενδείξεις» ότι ο πόλεμος αυτός θα τελειώσει σύντομα.

21:55

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Θέλουμε μαχητικά αεροσκάφη

Ο Ντμίτρο Κουλέμπα, κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος με τον Ζελένσκι, ζήτησε από τη Δύση μαχητικά αεροσκάφη: «Οι πιλότοι μας υπερασπίζονται ηρωικά τους ουρανούς μας. Αλλά η Ρωσία έχει πλεονέκτημα. Αγαπητοί σύμμαχοι που ακόμα δεν έχετε προμηθεύσει στην Ουκρανία στρατιωτικά αεροσκάφη: πώς μπορείτε να κοιμάστε όταν τα παιδιά της Ουκρανίας βρίσκονται κάτω από βόμβες στη Μαριούπολη, τη Χερσώνα, το Χάρκοβο και άλλες πόλεις; Μπορείτε να πάρετε αυτήν την απόφαση τώρα. Κάντε το!»

21:51

Η βασίλισσα Ελισάβετ έκανε μία «γενναιόδωρη δωρεά» στην Ουκρανία 

Η βασίλισσα Ελισάβετ έκανε μια «γενναιόδωρη δωρεά» για να στηρίξει τους εκτοπισμένους Ουκρανούς που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους εξαιτίας της ρωσικής επίθεσης, ανέφερε μία συμμαχία βρετανικών φιλανθρωπικών οργανώσεων, η οποία έχει απευθύνει έκκληση για τη συγκέντρωση χρημάτων.

«Πολλές ευχαριστίες στην Αυτής Μεγαλειότητας τη Βασίλισσα που συνεχίζει να στηρίζει την Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης από Καταστροφές και για τη γενναιόδωρη δωρεά στην ανθρωπιστική έκκληση για την Ουκρανία», αναφέρει σε μήνυμα που αναρτήθηκε στο Twitter.

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ αρνήθηκαν να δημοσιοποιήσουν λεπτομέρειες για τη δωρεά της βασίλισσας Ελισάβετ.

21:35

Μ. Σχοινάς: Βλέπουμε την Ευρώπη των πράξεων και όχι της ανάλυσης

«Βλέπουμε την Ευρώπη των πράξεων και όχι της ανάλυσης», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, αναφερόμενος στην αντίδραση της ΕΕ στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και έκανε λόγο για «μια νέα ΕΕ», η οποία γεννήθηκε μέσα από αυτή την κατάσταση.

«Ο πόλεμος επέστρεψε στην Ευρώπη με έναν τρόπο που λίγοι θα μπορούσαν να φανταστούν, αλλά μόνο ένας μπορούσε να ευχηθεί», παρατήρησε ο κ. Σχοινάς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στη Βιέννη και δήλωσε τόσο σοκαρισμένος και συντετριμμένος από τα γεγονότα όσο και υπερήφανος για την ενότητα και την αποφασιστικότητα για δράση που επιδεικνύει η Ένωση.

21:33

Βυθίστηκε πλοίο του Ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού

Ο Ουκρανός δημοσιογράφος Ίλια Πονομαρένκο μεταδίδει ότι το πλοίο του Ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού, Herman Sahaidachnyi, βυθίστηκε. «Δεν είναι το πιο τέλειο τέλος για το ένδοξο πολεμικό πλοίο. Αλλά μπορεί αυτό να ακολουθηθεί από μια νέα αυγή για το ναυτικό της Ουκρανίας», τόνισε. 

21:32

Τσαβούσογλου σε Κουλέμπα: Καλωσορίζουμε την πρόοδο σε ό,τι αφορά τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε στον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα ότι η Τουρκία καλωσορίζει την πρόοδο με τη Ρωσία σε ό,τι αφορά τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την αποχώρηση των αμάχων, ανακοίνωσε σήμερα το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα και το Κίεβο συμφώνησαν για την ανάγκη δημιουργίας τέτοιων διαδρόμων καθώς και για την πιθανή κατάπαυση του πυρός γύρω από αυτούς, ανέφερε διαπραγματευτές και των δύο πλευρών μετά από τις σημερινές συνομιλίες.

21:28

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις προς Ρώσους ολιγάρχες και τον εκπρόσωπο του Πούτιν

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις που στοχεύουν Ρώσους ολιγάρχες και τις εταιρείες τους, καθώς και τον εκπρόσωπο του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε επίσης ότι επιβάλλει περιορισμούς στην έκδοση βίζας σε 19 Ρώσους ολιγάρχες και 47 από τις οικογένειες και τους συνεργάτες τους.

«Αυτά τα άτομα και τα μέλη των οικογενειών τους θα αποκοπούν από το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ, τα περιουσιακά τους στοιχεία στις Ηνωμένες Πολιτείες θα δεσμευτούν και η περιουσία τους θα αποκλειστεί από τη χρήση», ανέφερε σε ανακοίνωσή της. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι απαγορεύει τα ταξίδια και για περίπου 50 άτομα. 

Ένας από αυτούς που επιβλήθηκαν κυρώσεις είναι ο Alisher Burhanovich Usmanov - ο οποίος είναι ένα από τα πλουσιότερα άτομα της Ρωσίας και στενός σύμμαχος του Πούτιν. 

Η περιουσία του, συμπεριλαμβανομένου του σούπερ γιοτ και του ιδιωτικού του τζετ, έχει αποκλειστεί από κάθε χρήση στις ΗΠΑ.

21:21

Πώς θα τελειώσει αυτή η σύγκρουση;

Οι επικρατέστερες εκδοχές για την έκβασή της, αλλά και για την επόμενη ημέρα σε Ρωσία, Ουκρανία και ολόκληρο τον κόσμο.

21:21

IAEA: Να σταματήσουν οι μάχες κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA), Ράφαελ Γκρόσι, απηύθυνε σήμερα έκκληση στα ρωσικά και τα ουκρανικά στρατεύματα να μην μάχονται στην περιοχή του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο στην Ουκρανία, αφότου η χώρα έκανε λόγο για μάχη στην κοντινή πόλη Ενερχοντάρ.

«Ο Γενικός Διευθυντής Γκρόσι έκανε έκκληση για άμεση διακοπή της χρήσης βίας στο Ενερχοντάρ και κάλεσε τις στρατιωτικές δυνάμεις που δρουν εκεί να απέχουν από εχθροπραξίες κοντά στον πυρηνικό σταθμό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο IAEA. 

21:20

Πώς οι Ουκρανοί κερδίζουν τον «πόλεμο» στα social media

Παράλληλα με τις μάχες που μαίνονται στο έδαφος, διεξάγεται και η «μάχη» της επικοινωνίας στην οποία η ουκρανική πλευρά φαίνεται προς τα παρόν να έχει σημειώσει «νίκες».

21:19

Οι μάχες που μαίνονται στην Ουκρανία

Οι τελευταίες πληροφορίες για το τι συμβαίνει σε βασικές περιοχές της χώρας:

Μαριούπολη: Η πόλη-λιμάνι παραμένει υπό συνεχή βομβαρδισμό, αναφέρουν οι ουκρανικές αρχές. Οι ρωσικές δυνάμεις έκοψαν σκόπιμα τις σιδηροδρομικές συνδέσεις για να αποτρέψουν την εκκένωση αμάχων και δεν υπάρχει νερό ή παροχή ρεύματος, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης.

Χερσώνα: Η Ρωσία λέει ότι η πόλη είναι υπό τον πλήρη έλεγχό της, αλλά αυτό αμφισβητείται από ουκρανικές πηγές.

Ενέργκονταρ: Μια μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη για τον έλεγχο της πόλης, όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης.

Τσέρνιχίβ: 33 πτώματα ανασύρθηκαν μετά από ρωσική αεροπορική επιδρομή που έπληξε δύο σχολεία και σπίτια.

Χάρκοβο: Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας βρίσκεται υπό συνεχή βομβαρδισμό, με μεγάλο μέρος του κέντρου της να έχει μετατραπεί σε ερείπια.

21:18

Το βλέμμα καρφωμένο στην κάννη

Η διαδρομή Ελλήνων δημοσιογράφων από τη Ζαπορίζια και τη Βίνιτσκα προς τα σύνορα. Ο Γιάννης Σουλιώτης περιγράφει το ταξίδι της επιστροφής.

21:15

Λευκός Οίκος: Δεν υπάρχουν σχέδια για συνάντηση ή τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Πούτιν

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε στο CNN ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για συνάντηση ή τηλεφωνική επαφή ανάμεσα στον Αμερικανό και τον Ρώσο πρόεδρο.

21:13

Michelin: Σταματά την παραγωγή σε αρκετά εργοστάσια στην Ευρώπη

Όπως η Volkswagen ή η BMW, ο όμιλος Michelin θα σταματήσει την παραγωγή σε ορισμένα από τα εργοστάσιά του στην Ευρώπη λόγω προβλημάτων εφοδιαστικής αλυσίδας που συνδέονται με «τη σοβαρή κρίση που εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία», δήλωσε σήμερα η βιομηχανία ελαστικών.

«Για να βελτιστοποιήσει τις δραστηριότητές του και να προσαρμόσει τη διαχείριση των ροών του, ο όμιλος αποφάσισε να σταματήσει την παραγωγή σε ορισμένα εργοστάσιά του στην Ευρώπη για λίγες ημέρες, τις προσεχείς εβδομάδες», ανακοίνωσε ο όμιλος.

«Κάθε περιοχή θα αποφασίσει τη συγκεκριμένη διάρκεια και τις ρυθμίσεις εφαρμογής», αλλά αυτές οι διακοπές αναμένεται να αφορούν την «πλειονότητα» των περιοχών, διευκρίνισε εκπρόσωπος του ομίλου στο AFP.

21:04

Η μάχη του Ενέργκονταρ

Η βουλευτής του Ουκρανικού κοινοβουλίου Λέσια Βασιλένκο, σε νεότερο tweet της, σημειώνει ότι η Ερνέγκονταρ, μια πόλη κοντά στη Ζαπορίζια, που φιλοξενεί πυρηνικό εργοστάσιο, αναμένεται να δεχθεί επίθεση, καθώς μια Ρωσική αυτοκινητοπομπή με 100 οχήματα βρίσκεται καθ' οδόν.

21:00

Λευκός Οίκος για κυρώσεις: Θα επηρεαστούν άτομα κοντά στον Πούτιν

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε σήμερα ότι σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, έχουν γίνει σημαντικά βήματα που θα επηρεάσουν άτομα που είναι κοντά στον Πούτιν.

20:59

Βρετανία: Κυρώσεις σε δύο ακόμα ολιγάρχες

Το Ηνωμένο Βασίλειο επιβάλλει κυρώσεις σε δύο ακόμη ολιγάρχες - τον γεννημένο στο Ουζμπεκιστάν Ρώσο δισεκατομμυριούχο Alisher Usmanov, του οποίου οι εμπορικές σχέσεις με την ποδοσφαιρική ομάδα της Everton έχουν ανασταλεί και τον πρώην αντιπρόεδρο της Ρωσίας Igor Shuvalov.

20:55

Εικόνες από Ουκρανούς αντάρτες πίσω από τις γραμμές

20:54

Φλοράνς Παρλί: Θα επισκεφθεί τους Γάλλους στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στη Ρουμανία

Η υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί θα μεταβεί την Κυριακή στη Ρουμανία για να επισκεφθεί τους περίπου 500 Γάλλους στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στη χώρα αυτή.

«Θα μεταβώ την Κυριακή στη Ρουμανία για να δω τους στρατιώτες μας», είπε η ίδια στο τηλεοπτικό κανάλι franceinfo.

«Τους αναπτύξαμε επειδή οφείλουμε βοήθεια και αλληλεγγύη στις χώρες που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις χώρες που ανήκουν στο ΝΑΤΟ και βρίσκονται εγγύτερα» στον πόλεμο στην Ουκρανία, πρόσθεσε. «Θέλουμε να στείλουμε ένα αποτρεπτικό μήνυμα στη Ρωσία, ώστε να μην κάνει το βήμα παραπάνω και να μην σκεφθεί να παραβιάσει αυτό το όριο. Είμαστε (στο ΝΑΤΟ) χώρες που δεσμευόμαστε από ένα σύμφωνο αλληλεγγύης και η Ρωσία ξέρει ότι αν μια από εμάς δεχτεί επίθεση, όλη η Συμμαχία θα αντιδράσει», προειδοποίησε.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε η Παρλί, η Γαλλία στέλνει και ένα μήνυμα «στους εταίρους και τους συμμάχους» στους οποίους οφείλει «αλληλεγγύη και αρωγή».

20:52

Αμερικανικό ΥΠΟΙΚ: Η Ρωσία δεν μπορεί να προμηθεύσει την Κίνα με σύνθετους ημιαγωγούς

20:46

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο τρίτος γύρος των συνομιλιών της Ουκρανίας με τη Ρωσία

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, δήλωσε απόψε ότι ο τρίτος γύρος των συνομιλιών με τη Ρωσία θα διεξαχθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο το πρακτορείο ειδήσεων Belta της Λευκορωσίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο σημερινός δεύτερος γύρος των συνομιλιών για εκεχειρία με τη Ρωσία δεν είχε τα αποτελέσματα που ήλπιζε το Κίεβο, αλλά οι πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων.

Συμπλήρωσε πως υπήρξε μια συνεννόηση για την παράδοση φαρμάκων και τροφίμων σε τοποθεσίες όπου μαίνονται οι πιο σκληρές μάχες.

20:45

Εργάτες καθαρίζουν τα συντρίμμια μετά την επίθεση με βομβαρδισμούς από τον ρωσικό στρατό στο Τσερνίχιβ της Ουκρανίας

State Emergency Services Of Ukraine/via REUTERS

20:38

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Ψευδείς ειδήσεις περί πυρηνικών

Ο Ντμίτρο Κουλέμπα διέψευσε ότι η χώρα του παράγει πυρηνικά όπλα μαζί με τις ΗΠΑ.

«Άλλη μια ρωσική παραίσθηση από τον επικεφαλής του SVR Sergey Naryshkin. Ισχυρίζεται ότι η Ουκρανία εργάζεται για τη δημιουργία πυρηνικών όπλων με τις ΗΠΑ να το γνωρίζουν και να είναι έτοιμες να βοηθήσουν. Διαψεύδω για άλλη μια φορά αυτό το άρρωστο ψέμα. Η Ουκρανία ήταν πάντα και παραμένει ένα υπεύθυνο μέλος της NPT».

20:32

Ουκρανία: Στους 33 οι νεκροί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Τσερνίχιβ

Τουλάχιστον 33 πτώματα έχουν ανασυρθεί από συντρίμμια μετά τις εναέριες επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων στην ουκρανική πόλη Τσερνίχιβ σήμερα Πέμπτη, όπως ανέφεραν στο διαδίκτυο οι ουκρανικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, επικαιροποιώντας τις προηγούμενες πληροφορίες που έκαναν λόγο για 22 νεκρούς.

Οι εργασίες διάσωσης ανεστάλησαν προσωρινά εξαιτίας των σφοδρών βομβαρδισμών στην περιοχή, ανέφεραν. Νωρίτερα, ο τοπικός κυβερνήτης δήλωσε ότι δύο σχολεία καθώς και ιδιωτικές κατοικίες είχαν πληγεί.

20:08

Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι χάκερ παρεισφρέουν σε κυβερνητικά sites για να διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις περί συνθηκολόγησης του Κιέβου

Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι χάκερ έχουν εξαπολύσει ηλεκτρονική επίθεση σε ιστότοπους της τοπικής κυβέρνησης για να διαδώσουν ψευδείς ειδήσεις ότι το Κίεβο έχει συνθηκολογήσει και ότι υπέγραψε συνθήκη ειρήνης με τη Μόσχα.

Σε μια ανάρτηση στο Twitter, η Κρατική Υπηρεσία Ειδικής Επικοινωνίας και Προστασίας Πληροφοριών της Ουκρανίας ανέφερε πως άγνωστος αριθμός επίσημων ιστοτόπων «περιφερειακών αρχών και τοπικών κυβερνήσεων» έχει πέσει θύμα ηλεκτρονικής παρείσφρησης και χρησιμοποιήθηκε για τη διάδοση «ψεμάτων» σχετικά με μια συμφωνία για τον τερματισμό των μαχών μετά την εισβολή της Ρωσίας.

20:04

Ουκρανικό ΥΠΕΣ: Οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στη Ζαπορίζια από την πλευρά του πυρηνικού εργοστασίου

Ο σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε ότι ρωσικά τανκς έχουν μπει στη Ζαπορίζια από τη μεριά του πυρηνικού εργοστασίου της πόλης.

20:04

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να καταβάλλει κάθε προσπάθεια σε ρόλο διαμεσολατή ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία

19:40

Γαλλία: Κατέσχεσε το γιοτ του στενότερου φίλου του Πούτιν

Γαλλικό τελωνείο κατέσχεσε γιοτ που ανήκε στον Ιγκόρ Σεχίν, ο οποίος είναι ο επικεφαλής της Rosneft, πρώην πράκτορας της KGBαντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης καθώς και ο στενότερος φίλος του Πούτιν, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Barron's, Πιέρ Μπριανσόν.

19:34

Ουκρανός διαπραγματευτής: Ρωσία και Ουκρανία συμφώνησαν να έχουν σύντομα έναν τρίτο γύρο συνομιλιών

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν είχαμε τα αποτελέσματα τα οποία περιμέναμε.

Σημείωσε ωστόσο ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν σε κατανόηση για την ανάγκη κοινής παραχώρησης ανθρωπιστικών διαδρόμων για την εκκένωση των αμάχων.

19:27

Live - K. Mητσοτάκης: «Δεν τίθεται θέμα συμμετοχής στρατιωτών μας σε αυτόν τον πόλεμο»

  • «Κανείς δεν περίμενε ότι ο Πρόεδρος Πούτιν θα έπαιρνε την απόφαση να εισβάλει στην Ουκρανία»
  • «Ο Πούτιν επέλεξε να επιβάλλει το δικό του τρόπο ζωής σε μια άλλη χώρα»
  • «Αφορά αυτό όλους μας και γι'αυτό υπήρξε αυτή η καθολική αντίδραση. Αναφέρομαι στον Πρόεδρο Πούτιν και όχι στη Ρωσία γιατί πιστεύω ότι η πλειοψηφία του ρωσικού λαού δεν ήθελε αυτόν τον πόλεμο»
  • «Απολύτως επιβεβλημένο να σταματήσουν τώρα οι εχθροπραξίες. Η Ρωσία σήμερα είναι παγκόσμια απομονωμένη. Είδατε το ψήφισμα στον ΟΗΕ»
  • «Συγχαρητήρια στους δημοσιογράφους που καλύπτουν αυτόν τον πόλεμο. Υπήρχε στοιχειώδης επικοινωνία με τους Ρώσους ότι αναχωρούσε κονβόι αυτοκινήτων. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κινδυνεύουν δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί ελληνικής καταγωγής»
  • «Η Ελλάδα δεν έχει αυτή τη στιγμή στο ανώτατο επίπεδο επικοινωνία με τη Ρωσία.Τον πόλεμο αυτόν δεν τον θέλαμε, δεν τον ήθελε η δύση, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ»
  • «Οι κυρώσεις γονατίζουν ήδη τη ρωσική οικονομία και θα θιγούν οι πιο αδύναμοι»
  • «Σημαντικό να υπάρξει εκεχειρία. Το κατεπείγον είναι να προστατεύσουμε τους αμάχους»
  • «Η αποστολή στρατιωτικού αμυντικού υλικού στην Ουκρανία ήταν το ηθικά σωστό και εθνικά επιβεβλημένο»
  • «Με ποιο ηθικό ανάστημα θα ζητούσαμε ανάλογη συνδρομή αν βρισκόμασταν σε ανάλογη κατάσταση. Είχαμε ένα λόγο να συνταχθούμε με τη σωστή πλευρά της ιστορίας»
  • «Σε αυτή την εποχή λογικές αναθεωρητισμού, επιχειρηματολογίες περί αποστρατικοποίησης δεν έχουν θέση»
  • «Οι αποφάσεις αυτές είναι επιπέδου πρωθυπουργού. Δεν διαβουλεύομαι. Με εξαίρεση το ΚΙΝΑΛ όλοι οι άλλοι ήταν στο ναι μεν αλλά. Έγινε συζήτηση στη βουλή. Δεν πιστεύω στα συμβούλια πολιτικών αρχηγών. Είναι μια συζήτηση, η οποία έτσι όπως είναι οργανωμένη, δεν προσφέρει κάτι»
  • «Θα υπάρχουν συνέπειες στον τουρισμό, στο εμπόριο από την επιλογή της δύσης να υπερασπιστεί τις αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της εδαφικής ακεραιότητας»
  • «Πιστεύω ότι η Τουρκία θα αναθεωρήσει τη ρητορική που είδαμε τους τελευταίους μήνες απέναντι στην πατρίδα μας»
  • «Δεν τίθεται θέμα συμμετοχής στρατιωτών μας σε αυτόν τον πόλεμο»
19:14

Ο Ζελένσκι τόνισε ότι «ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν βοηθάει με διάφορους τρόπους την Ουκρανία»

19:10

Πώς θα λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία – Τα 5 σενάρια

Ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας ήδη διανύει την 8η ημέρα του, με καταστροφικές συνέπειες σε ανθρώπινες ζωές, υποδομές, ενέργεια, οικονομία και πληθωρισμό. Το τέλος των εχθροπραξιών κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει με ακρίβεια. Όμως, οι αναλυτές έχουν καταλήξει σε ορισμένα πιθανά συνέχεια. Διαβάστε αναλυτικά στο Moneyreview.gr

19:06

UNESCO: Καταδικάζει έντονα τις επιθέσεις κατά σχολείων στην Ουκρανία

Η UNESCO καταδίκασε «έντονα» σήμερα τις επιθέσεις εναντίον εκπαιδευτικών υποδομών στην Ουκρανία, δηλώνοντας ότι είναι «εξαιρετικά ανήσυχη» για τις ζημιές που προκλήθηκαν στις πόλεις Χάρκοβο και Τσερνίχιβ.

Ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για την εκπαίδευση, την επιστήμη και τον πολιτισμό επαλήθευσε με δορυφορικά δεδομένα ότι επτά ιδρύματα, έξι σχολεία και ένα πανεπιστήμιο, επηρεάστηκαν από τη σύγκρουση, σύμφωνα με έναν από τους εκπροσώπους του. Και αναφέρει την περίπτωση του εθνικού Πανεπιστημίου στο Χάρκοβο, που βομβαρδίστηκε χθες, Τετάρτη, από τον ρωσικό στρατό.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο αριθμός των επτά εγκαταστάσεων ωστόσο «δεν είναι οριστικός», γιατί «εκφράζεται φόβος ότι και άλλες έχουν επηρεαστεί επίσης». Αφορά εγκαταστάσεις «για τις οποίες είχαμε σαφή επιβεβαίωση ότι έχουν επηρεαστεί από τη σύγκρουση», εξηγεί.

19:04

Πούτιν: Η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση προχωράει βάσει σχεδίου

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας πηγαίνει βάσει σχεδίου.

18:57

Αξιωματούχος ΗΠΑ: Οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν καταλάβει ακόμη τη Χερσώνα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν καταλάβει ακόμη την ουκρανική πόλη της Χερσώνας, αλλά θα μπορούσαν να τη χρησιμοποιήσουν ως μέρος της στρατηγικής τους για να μεταβούν στο Μικολάιβ και στη συνέχεια στην Οδησσό, δήλωσε Αμερικανός ανώτατος αξιωματούχος της Άμυνας.

«Αυτό που θέλουν είναι να προχωρήσουν (στο Μικολάιβ) ώστε να βρεθούν βορειοδυτικά της Οδησσού, για την περίπτωση που θελήσουν να κινηθούν προς την Οδησσό, όχι μόνο από τη θάλασσα αλλά και από την ξηρά», δήλωσε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

18:56

Πούτιν: Πολεμάμε με νεοναζί και αυτό φαίνεται από τις τακτικές τους

  • Ρώσοι και Ουκρανοί είναι «ένα», μολονότι αρκετοί Ουκρανοί έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου.
  • Οι στρατιώτες μας είναι ήρωες.
  • Οι Ουκρανοί νεοναζί χρησιμοποιούν τους αμάχους σαν ανθρώπινες ασπίδες.
  • Οι Ουκρανικές δυνάμεις πήραν ομήρους ξένους πολίτες, ακόμα και φοιτητές.
  • Οι δυνάμεις μας παρείχαν ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την αποχώρηση των πολιτών. Οι Ουκρανοί εθνικιστές έκλεισαν αυτούς τους διαδρόμους.
  • Πολεμάμε με νεοναζί και αυτό φαίνεται από τις τακτικές τους.
  • Είναι καθήκον μας να συνδράμουμε τις οικογένειες των νεκρών στρατιωτών μας.
  • Όλοι οι τραυματισμένοι οι Ρώσοι στρατιώτες θα αποζημιωθούν.
  • Οι στρατιώτες μας πολεμούν για την Ρωσία στην Ουκρανία.
  • Ανακοίνωσε ένα μεταθανάτιο βραβείο σε έναν νεκρό Ρώσο στρατιώτη που -όπως είπε- «ανατινάχθηκε» με χειροβομβίδα για να αποφύγει τη σύλληψή του.
  • Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας προχωρά βάσει σχεδίου.
  • Θα καταστρέψουμε αυτό το «αντι-ρωσικό» που έχει δημιουργηθεί από τη Δύση.
  • Δίνουμε μάχη κατά απειλών που συμπεριλαμβάνουν πυρηνικά όπλα.

18:53

Ταξιδιωτική οδηγία από τη Ρωσική Πρεσβεία στην Αθήνα

Με μία έκτακτη ταξιδιωτική οδηγία, η Ρωσική Πρεσβεία στην Αθήνα σημειώνει ότι «υπάρχουν κίνδυνοι για την ασφάλεια των Ρώσων πολιτών στην Ελλάδα, κυρίως τουριστών».

Η ανακοίνωση είναι μόνο στα Ρώσικα και γράφει: «Στο πλαίσιο της πρωτοφανούς αντιρωσικής ρητορικής από Έλληνες αξιωματούχους και της προπαγανδιστικής εκστρατείας που εξαπολύεται στα τοπικά ΜΜΕ κατά της χώρας μας, υπάρχουν κίνδυνοι για την ασφάλεια των Ρώσων πολιτών στην Ελλάδα, κυρίως τουριστών»

18:52

Ουκρανικός στρατός: Οι λευκορωσικές δυνάμεις έχουν εντολή να περάσουν τα σύνορα

Ο ουκρανικός στρατός δήλωσε ότι πιστεύει πως τα λευκορωσικά στρατεύματα έχουν λάβει εντολή να περάσουν τα σύνορα της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί λευκορωσικά εδάφη για πυραυλικές επιθέσεις κατά ουκρανικών πόλεων και ότι το Μινσκ επέτρεψε σε ρωσικά στρατεύματα να μπουν στην Ουκρανία.

18:18

Ζελένσκι: Αν πέσει η Ουκρανία, θα ακολουθήσουν οι χώρες της Βαλτικής

Ο Ουκρανός πρόεδρος καλεί τη Δύση να ενισχύσει στρατιωτικά τη χώρα του. Σε συνέντευξη Τύπου, ο Βολοντίμιρ Ζελένκσι, τόνισε: «Δεν θέλω η ιστορία της Ουκρανίας να είναι ένας θρύλος για 300 Σπαρτιάτες. Θέλω ειρήνη». Διαβάστε αναλυτικά

 

18:18

Βίντεο που έχει επαληθευτεί από τους New York Times δείχνει τον βομβαρδισμό του Τσέρνιγιβ 

Καθώς ο καπνός εξαφανίζεται από την επίθεση —η οποία έπληξε περιοχή όπου βρίσκονται πολυκατοικίες, φαρμακεία και ένα νοσοκομείο— άνθρωποι φαίνονται να τρέχουν στους δρόμους

18:15

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Συνομιλία με Μπλίνκεν για την ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι συζήτησε με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν για τρόπους ενίσχυσης της ουκρανικής αεράμυνας.

18:10

Οι Ουκρανοί στα καταφύγια

Ο φωτορεπόρτερ του AFP, Άρης Μεσσήνης, ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook μια σειρά από εικόνες από τους σταθμούς του Μετρό στο Κίεβο, οι οποίοι από την πρώτη μέρα λειτουργούν σαν καταφύγια.

18:09

Interfax: «Για εμάς αυτός δεν είναι πια ψυχρός, αλλά θερμός πόλεμος», λέει ο επικεφαλής της ρωσικής κατασκοπείας

Ο Ρώσος επικεφαλής της υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών αναφέρει ότι για τη Ρωσία «αυτός δεν είναι πια ένας ψυχρός πόλεμος με τη Δύση, αλλά ένας θερμός πόλεμος», όπως μεταδίδει το πρακτορείο Interfax.

18:07

Εκτός Metropolitan Opera η Ρωσίδα ντίβα Άννα Νετρέμπκο

Η Άννα Νετρέμπκο, η Ρωσίδα σούπερ σταρ σοπράνο, δεν θα εμφανίζεται πλέον στη Metropolitan Opera αυτή τη σεζόν ή την επόμενη, αφού αρνήθηκε να πάρει απόσταση από την απόφαση Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία.

Η Met ανακοίνωσε την απόφαση της την Πέμπτη, καθώς -επικαλούμενη την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία- δήλωσε ότι δεν θα προσλαμβάνει πλέον καλλιτέχνες που υποστηρίζουν τον κ. Πούτιν.

18:01

Αμερικανός αξιωματούχος: Ο Ρωσικός στρατός έχει εκτοξεύσει 480 πυραύλους έως τώρα

18:01

Ukrinform: Σε «επικίνδυνη κατάσταση» 400.000 άνθρωποι στην Μαριούπολη

Οι ουκρανικές αρχές προσπαθούν να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια στην πόλη Μαριούπολη, όπου υπό κατοχή βρίσκονται 400.000 άνθρωποι, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform.

«Αυτήν τη στιγμή προσπαθούμε να βοηθήσουμε την Μαριούπολη. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση 400.000 άνθρωποι…. Προσπαθούμε να στείλουμε εκεί ανθρωπιστική βοήθεια» δήλωσε η Λουντμίλα Ντενίσοβα αρμόδια της ουκρανικής Βουλής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στο τηλεοπτικό δίκτυο «Ukraina-24».

«Δουλεύουμε πρώτον για να βοηθήσουμε του πολίτες που βρίσκονται σε κίνδυνο. Δηλαδή δημιουργούμε σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, με τους στρατιωτικούς μικρούς "πράσινους διαδρόμους" ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας είτε να εγκαταλείψουν τα επικίνδυνα σημεία είτε να τους παράσχουμε την αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια» δήλωσε η ίδια.

17:58

«Ακριβώς έξω από το Χάρκοβο» τα ρωσικά στρατεύματα

Τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται ακριβώς έξω από το Χάρκοβο, σύμφωνα με αξιωματούχο. 

17:56

Συγκλονίζει το εξώφυλλο του Economist

Ο βρετανικός Economist, στο νέο τεύχος που κυκλοφορεί, αφιερώνει το εξώφυλλό του στην ουκρανική σημαία, με μοναδική παρέμβαση την προσθήκη αίματος που φαίνεται να στάζει. Είναι από τις ελάχιστες, αν όχι η μοναδική φορά, που το εμβληματικό περιοδικό επιλέγει να μην έχει τίτλο στο εξώφυλλό του και να μιλήσει μόνο η εικόνα.

Στο tweet του περιοδικού, σημειώνεται: Από την αρχή, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατέστησε σαφές ότι πρόκειται για πόλεμο κλιμάκωσης. Απειλεί να είναι πιο καταστροφικός ακόμα κι αν αυτό σημαίνει καταφυγή σε πυρηνικό όπλο. Ο κόσμος πρέπει να σταθεί απέναντί του. Το εξώφυλλό μας αυτή την εβδομάδα.

17:51

Αποχώρηση από τη Ρωσία

Ο δημοσιογράφος Άλεκ Λουν σημειώνει στο Twitter: «Έφυγα από τη Ρωσία εν μέσω αναφορών ότι μπορεί να κηρυχθεί στρατιωτικός νόμος και να κλείσουν τα σύνορα. Τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν κυρίως. Γεμάτη πτήση. Άλλοι επιβάτες είπαν ότι φοβούνταν ότι θα παγιδευτούν στη Ρωσία, να συλληφθούν ή να στρατευτούν για να πολεμήσουν έναν πόλεμο που δεν υποστηρίζουν. Δεν ξέρω αν θα μπορέσουν να επιστρέψουν».

17:46

«Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και οι ήρωες του Κιέβου» στο πρωτοσέλιδο του Τime

17:44

Η γερμανική μονάδα του Nord Stream 2 «ίσως δεχθεί πλήγμα» από τις εξελίξεις

Η γερμανική εταιρική μονάδα του Nord Stream 2 αναφέρει ότι ίσως δεχθεί πλήγμα εξαιτίας των τρεχουσών εξελίξεων.

17:43

Ουκρανοί μπλοκάρουν με τα σώματα τους τη διέλευση των Ρωσικών δυνάμεων

Στην πόλη Ενεργκοντάρ της Ουκρανίας, κοντά στη Ζαπορίζια, κάτοικοι μπλοκάρουν με τα κορμιά τους το πέρασμα των ρωσικών δυνάμεων προς τις πυρηνικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην περιοχή. 

«Πρόκειται για έναν πραγματικό λαϊκό πόλεμο για την Ουκρανία. Ο Πούτιν δεν έχει καμία πιθανότητα να τον κερδίσει. Σε αυτή τη φωτογραφία πολίτες εμποδίζουν τους Ρώσους εισβολείς στο Ενεργκοντάρ χθες. Μία από τις εκατοντάδες τέτοιες φωτογραφίες και βίντεο. Χρειαζόμαστε συμμάχους για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Ειδικά στον αέρα. Κλείστε τον ουρανό τώρα!», τόνισε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

17:39

Ουκρανικό ΥΠΕΣ: Οι Ρώσοι προσπαθούν να καταλάβουν το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια.

17:35

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Κλείστε τον ουκρανικό εναέριο χώρο - Σταματήστε τη βάρβαρη Ρωσία

«Κάθε φορά που οι ψεύτες Ρώσοι λένε ότι δεν ρίχνουν βόμβες σε ουκρανικές πόλεις, δείξτε αυτή τη φωτογραφία από ένα κτίριο κατοικιών στη Μποροντιάνκα, στην περιοχή του Κιέβου», αναφέρει στο Twitter ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Οι Ρώσοι βομβάρδιζαν επί δύο ημέρες την πόλη, σκοτώνοντας πολλούς αμάχους. Σταματήστε τη βάρβαρη Ρωσία τώρα. Κλείστε τον ουκρανικό εναέριο χώρο. Αναλάβετε δράση τώρα!», προσθέτει ο Κουλέμπα.

17:34

Τα αποτελέσματα των αεροπορικών βομβαρδισμών στο Χάρκοβο

Οι υπηρεσίες έκτακτης ασφάλειας της Ουκρανίας ενημέρωσαν ότι εντόπισαν 22 πτώματα έως τώρα μετά τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο.

Ο ΟΗΕ έχει επιβεβαιώσει τον θάνατο 249 αμάχων κατά την πρώτη εβδομάδα του πολέμου.

17:28

 

Η Ακαδημία Αθηνών καταδικάζει τη ρωσική εισβολή

Η Ακαδημία Αθηνών καταδικάζει την εξελισσόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και απευθύνει έκκληση για άμεσο τερματισμό του πολέμου.

Στην ανακοίνωσή της, υπογραμμίζει την «αλληλεγγύη της προς τον ουκρανικό λαό και τους ουκρανούς συναδέλφους» και εκφράζει την ελπίδα ότι θα επικρατήσει «ειρήνη, συνύπαρξη, ελευθερία και δικαιοσύνη».

17:26

Η Βουλή της Ουκρανίας, νούμερο ένα στόχος, συνεδρίασε δια ζώσης

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στη Βουλή της Ουκρανίας, όπου διεξήχθη δια ζώσης συνεδρίαση προκειμένου να ψηφίσει βασικούς νόμους για την άμυνα και την ασφάλεια.

Επρόκειτο για μια γρήγορη και τεταμένη συνεδρίαση, σύμφωνα με τη βουλευτή Λέσια Βασιλένκο, ενώ οι βουλευτές τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο κατά την έναρξη της διαδικασίας.

Η ίδια η Βασιλένκο, σε tweet της, τονίζει χαρακτηριστικά: «Ρώσοι στρατιώτες πάτε στο διάολο έξω από την Ουκρανία ή η Ουκρανία θα γίνει η κόλαση σας».

 O εθνικός ύμνος μέσα στη Βουλή

17:21

Ψυχολογική υποστήριξη στους πολίτες της Ουκρανίας

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, για να παρασχεθεί ψυχολογική υποστήριξη στους πολίτες της Ουκρανίας που υποφέρουν από τις συνέπειες της Ρωσικής εισβολής, άνοιξε μια online πλατφόρμα που θα λειτουργεί καθημερινά για 24 ώρες. 

17:20

ΟΗΕ: Επιβεβαίωσε τον θάνατο 249 αμάχων

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν σήμερα ότι έχουν επιβεβαιώσει τον θάνατο 249 αμάχων και τον τραυματισμό άλλων 553 στην Ουκρανία κατά την πρώτη εβδομάδα των συγκρούσεων, μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Ο προηγούμενος απολογισμός, τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, έκανε λόγο για 227 νεκρούς και 525 τραυματίες.

Οι περισσότερες απώλειες αμάχων που καταγράφηκαν από τις 4 π.μ. της 24ης Φεβρουαρίου 2022 μέχρι τις 24.00 της 2ας Μαρτίου 2022 προκλήθηκαν από τη χρήση οπλικών συστημάτων που προκαλούν εκρήξεις (όπως βλήματα του πυροβολικού), πυραυλικά και αεροπορικά πλήγματα, ανέφερε στην ανακοίνωσή του το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Οργανισμού.

17:18

WP: Η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο 10 δισ. δολάρια για την Ουκρανία

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει βοήθεια ύψους 10 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform επικαλούμενο την εφημερίδα The Washington Post.

Σύμφωνα με την πηγές του ουκρανικού πρακτορείου ο Μπάιντεν ελπίζει να βοηθήσει την Ουκρανία που αντιμετωπίζει ανθρωπιστική κρίση λόγω της ρωσικής εισβολής.

Επισημαίνεται ότι στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται η βοήθεια για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Ουκρανίας, την προστασία των ηλεκτρικών δικτύων από τις διακοπές και περαιτέρω βοήθεια σε άλλους ευρωπαίους συμμάχους.

17:17

Η πορεία της ελληνικής αυτοκινητοπομπής

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι λόγω των συνθηκών, η ελληνική αυτοκινητοπομπή, που ξεκίνησε την Τετάρτη από τη Μαριούπολη, θα διανυκτερεύσει στην Ουκρανία και θα συνεχίσει αύριο για Μολδαβία, καθώς υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

17:09

Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα: Η κατοχή της Ουκρανίας δεν είναι ο σκοπός μας

«Η επικοινωνία της ρωσικής πρεσβείας με το υπουργείο Εξωτερικών είναι πολύ εποικοδομητική, είναι τακτική, σχεδόν καθημερινή, και είναι πολύ σημαντικό, επειδή η διπλωματία και οι πρεσβείες είναι τα εργαλεία παντός καιρού» διαβεβαίωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοφ, μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους. «Η διπλωματία είναι παντός καιρού, και γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να διατηρούμε και το κάνουμε, τη συνεργασία με το υπουργείο των Εξωτερικών» υπογράμμισε, ενώ τόνισε πως δεν έχει καμία αμφιβολία ότι στο μέλλον οι διμερείς σχέσεις θα αποκατασταθούν.

17:05

Σε εξέλιξη οι συνομιλίες στην Μπρεστ

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συνομιλίες ανάμεσα σε Ουκρανούς και Ρώσους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό προεδρικό σύμβουλο Ποντόλιακ, τα βασικά θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι:

1. Άμεση κατάπαυση του πυρός

2. Ανακωχή

3. Ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την εκκένωση αμάχων από κατεστραμμένα ή συνεχώς βομβαρδισμένα χωριά/πόλεις. 

Σύμφωνα με τις πρώτες εικόνες, η αντιπροσωπεία των Ουκρανών προσήλθε με στρατιωτική ενδυμασία, ενώ οι Ρώσοι είναι με κοστούμια και γραβάτες.

17:04

Βίντεο: Η προσέλευση των Ουκρανών στο τραπέζι των συνομιλιών με τη ρωσική αντιπροσωπεία

17:00

Οι Φινλανδοί προσεγγίζουν το ΝΑΤΟ ανησυχώντας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκαλεί έναν ταχέως αυξανόμενο αριθμό Φινλανδών που υποστηρίζουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ, υποδηλώνοντας ότι η λεπτή ισρορριπία της χώρας μεταξύ του Κρεμλίνου και της στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ μπορεί να πλησιάζει στο τέλος της. 

Πολλοί Φινλανδοί ήταν παραδοσιακά επιφυλακτικοί με τη Ρωσία, με την οποία η σκανδιναβική χώρα τους μοιράζεται σύνορα 1.340 km (833 μίλια) και μια ιστορία δύο πολέμων μεταξύ 1939 και 1944 που κόστισαν στη Φινλανδία σημαντική επικράτεια. 

Αλλά για χρόνια η δημόσια υποστήριξη για την ένταξη στον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης παρέμεινε μόνο στο 20% περίπου, αν και για λίγο αυξήθηκε το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. 

«Δυστυχώς αυτά τα γεγονότα έδειξαν ότι δεν μπορούμε να νιώσουμε ότι ο κόσμος είναι ένα καλό μέρος και ότι δεν χρειάζεται να φοβόμαστε», δήλωσε στο Reuters η Mirja Uosukainen, επαγγελματίας υγείας, σε μια διαδήλωση έξω από τη ρωσική πρεσβεία στο Ελσίνκι. 

16:59

Βρετανίδα ΥΠΕΞ: Οι φίλοι του Πούτιν δεν μπορούν να κρυφτούν πουθενά

Η Βρετανίδα ΥΠΕΞΛιζ Τρας, δήλωσε σήμερα ότι «οι φίλοι του Πούτιν δεν μπορούν να κρυφτούν πουθενά».

Η Τρας δήλωσε μάλιστα ότι η Βρετανία «θα συνεχίζει να επιβάλλει κυρώσεις σε ολιγάρχες καθώς προετοιμάζει τα απαραίτητα στοιχεία» για να προβεί στην εν λόγω απόφαση, ενώ σημείωσε ότι: οι «νομικές απειλές δεν θα μας αποτρέψουν».

«Έχουμε μια περαιτέρω λίστα Ρώσων ολιγαρχών την οποία εξετάζουμε», ανέφερε η Βρετανίδα ΥΠΕΞ.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι έχουμε να καταθέσουμε τα κατάλληλα στοιχεία για τις κυρώσεις αυτές εναντίον Ρώσων», σημείωσε.

«Είναι ζωτικής σημασίας να διακόψουμε τη χρηματοδότηση στον Πούτιν. Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο παίζουν ρόλο - "κλειδί" σε αυτό», υπογράμμισε.

Επιπλέον, η Τρας ανέφερε ότι «σε συνάντησή μας, οι ΥΠΕΞ της G7 θα συζητήσουμε ποιες περαιτέρω κυρώσεις θα επιβληθούν».

16:57

Η ζωή συνεχίζεται υπόγεια στην κεντρική Ουκρανία

Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει, ότι το υπό πολιορκία Κίεβο συνεχίζει τη καθημερινότητα του υπογείως.

16:56

Ουκρανός ΥΠΕΝ: Να γίνουν περισσότερα για τη διακοπή της ροής ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει να προμηθεύεται φυσικό αέριο από τη ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας, εκφράζοντας τη λύπη του για το γεγονός ότι οι προμήθειες στο μπλοκ αυξήθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, ο Χέρμαν Χαλουσένκο δήλωσε επίσης ότι το Κίεβο εργάζεται πάνω σε τεχνικά θέματα προκειμένου να συνδεθεί η χώρα με το ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρισμού, με στόχο την ολοκλήρωση του σχεδίου αυτού μέχρι τις 14 Μαρτίου.

16:51

Ουκρανία: Άρχισαν οι συνομιλίες με τη Ρωσία

Σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας δήλωσε ότι οι συνομιλίες με τη Ρωσία έχουν αρχίσει.

16:50

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Το BBC χρησιμοποιείται για την υπονόμευση της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης στη Ρωσία

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών λέει ότι το βρετανικό δίκτυο BBC χρησιμοποιείται για την υπονόμευση της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης στη Ρωσία, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Ria.

16:42

Πολιορκία στο Κίεβο

Ουκρανός δημοσιογράφος μεταδίδει ότι καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας υπάρχει ομοβροντία από πυρά πυροβολικού στο Κίεβο. « Η μάχη μαίνεται», λέει.

16:40

 

Ουκρανία: Εγκρίθηκε νόμος για κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στη χώρα

 

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε σήμερα νομοσχέδιο για την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων ή ιδιοκτησιών στην Ουκρανία που ανήκουν στο ρωσικό κράτος ή σε Ρώσους πολίτες, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Βάσει του νόμου, η κυβέρνηση μπορεί να προτείνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας ποια περιουσιακά στοιχεία θα κατασχεθούν, το οποίο στη συνέχεια πρέπει να δώσει την έγκρισή του για τη μεταβίβασή τους στην ιδιοκτησία του ουκρανικού κράτους.

 

16:39

«Τα χειρότερα έρχονται» εκτιμά ο Μακρόν μετά την επικοινωνία με Πούτιν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι έκανε ένα «μεγάλο λάθος» στην Ουκρανία και ότι ο πόλεμος θα κοστίσει ακριβά στη Ρωσία μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με Γάλλο αξιωματούχο.

16:08

Βρετανός υπουργός Άμυνας προς Πούτιν: «Σταματήστε τον πόλεμο, δεν είναι αργά»

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας, κάλεσε σήμερα από το Ταλίν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, να «σταματήσει αυτό που κάνει», λέγοντας ότι «δεν είναι αργά».

«Το μήνυμα προς τον πρόεδρο Πούτιν είναι: Σταματήστε. Δεν είναι πολύ αργά να σταματήσετε αυτό που κάνετε. Αυτό που έχετε κάνει μέχρι τώρα είναι παράνομο και κινδυνεύετε να απομονωθείτε για τις επόμενες δεκαετίες», είπε ο Γουάλας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Εσθονό ομόλογό του Καλί Λανέτ.

15:55

H Γεωργία υπέγραψε και επίσημα αίτημα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση

15:50

Το Ερμιτάζ του Άμστερνταμ διακόπτει τους δεσμούς του με το διάσημο μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης

Το Ερμιτάζ του Άμστερνταμ, ένα μουσείο ρωσικής τέχνης στην ολλανδική πρωτεύουσα που δημιούργησε τη συλλογή του σε συνεργασία με το διάσημο μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης, ανακοίνωσε σήμερα ότι «διακόπτει τους δεσμούς» του με τη Ρωσία.

«Χάρη στη προσεκτικά δημιουργημένη σχέση μας είχαμε πρόσβαση σε μια από τις πιο διάσημες στον κόσμο συλλογές τέχνης που μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για να συμπληρώσουμε τις εκθέσεις μας», σημείωσε το ολλανδικό μουσείο σε ανακοίνωση.

Το μουσείο ανέφερε ότι είχε προσπαθήσει να παραμείνει ουδέτερο πολιτικά, αλλά «η πρόσφατη επίθεση από τη Ρωσία στην Ουκρανία σημαίνει ότι η ουδετερότητα δεν είναι πλέον εφικτή».

Το μουσείο ανακοίνωσε ότι το διοικητικό και το εποπτικό του συμβούλιο αποφάσισαν να τερματίσουν τη 30ετή συνεργασία μεταξύ των δύο μουσείων, αλλά εξέφρασαν τη ελπίδα ότι οι σχέσεις μπορεί μία ημέρα να αποκατασταθούν εάν υπάρξουν «αλλαγές στη Ρωσία».

15:50

TASS: Η ουκρανική αντιπροσωπεία έφτασε στο σημείο των συνομιλιών στη Λευκορωσία

15:48

Τουλάχιστον 9 νεκροί από ρωσικό αεροπορικό πλήγμα σε δύο σχολεία, σύμφωνα με κυβερνήτη της περιοχής Τσερνίχιφ

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν σε ρωσική αεροπορική επιδρομή που έπληξε δύο σχολεία και ιδιωτικά κτίρια στην περιοχή Τσερνίχιφ της Ουκρανίας, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής, Βιτσισλάφ Τσάους σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο.

«Οι επιχειρήσεις διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με τις κρατικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, προς το παρόν υπάρχουν εννέα νεκροί και τέσσερις τραυματίες», δήλωσε.

15:45

Ο Φινλανδός πρόεδρος καλεί τη χώρα του να είναι «ψύχραιμη» αναφορικά με το ζήτημα της ένταξης στο ΝΑΤΟ - Αύριο η συνάντηση με τον Μπάιντεν

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο κάλεσε σήμερα τη χώρα του να παραμείνει ήρεμη σε μια περίοδο κατά την οποία εντείνεται η συζήτηση για το αν θα ζητήσει ή όχι την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ενώ από το γραφείο του ανακοινώθηκε πως αύριο, Παρασκευή, θα συναντηθεί στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

«Στη μέση μιας οξείας κρίσης, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να παραμένουμε ψύχραιμοι και να αξιολογούμε επιμελώς τον αντίκτυπο της ουκρανικής κρίσης στην ασφάλειά μας», αναφέρει ο πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο σε ανακοίνωση που εξέδωσε αφού συναντήθηκε με βουλευτές και υπευθύνους του αμυντικού τομέα.

Από το προεδρικό γραφείο ανακοινώθηκε αργότερα πως «κατά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο οι πρόεδροι θα συζητήσουν για την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, τις συνέπειες του πολέμου για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, καθώς και τη διμερή συνεργασία ανάμεσα στη Φινλανδία και τις ΗΠΑ».

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε έντονη συζήτηση στη Φινλανδία για το κατά πόσο η χώρα αυτή, που είναι αδέσμευτη στρατιωτικά, έχει τώρα την ευκαιρία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, καθώς πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι, για πρώτη φορά, η πλειοψηφία Φινλανδών τάσσεται υπέρ της ένταξης.

Αιτήματα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος αναφορικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ συγκέντρωσαν στο τέλος Φεβρουαρίου δεκάδες χιλιάδες υπογραφές, πράγμα που σημαίνει ότι το θέμα θα συζητηθεί στο φινλανδικό κοινοβούλιο.

Η Φινλανδία, η οποία έχει σύνορα μήκους 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, παρέμεινε ουδέτερη στη διάρκεια του ψυχρού πολέμου με αντάλλαγμα τη διαβεβαίωση της Μόσχας ότι τα σοβιετικά στρατεύματα δεν θα καταλάμβαναν τη χώρα. Η σκανδιναβική αυτή χώρα των 5,5 εκατ. κατοίκων έχει έκτοτε ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διατηρεί μια στενή σύμπραξη με το ΝΑΤΟ, μέσω της οποίας μοιράζεται με τη συμμαχία πληροφορίες και πόρους.

«Το περιβάλλον ασφαλείας μας γνωρίζει σήμερα γρήγορες και θεαματικές αλλαγές», υπογράμμισε ο Νιινίστο, προσθέτοντας ότι καταλαβαίνει «απολύτως την ανησυχία που αισθάνονται οι Φινλανδοί και την ανάγκη να αντιδράσουμε στην κατάσταση».

Στο ζήτημα της ένταξης στο ΝΑΤΟ, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η Φινλανδία θα μπορούσε να ενεργήσει από κοινού με τη γειτονική της Σουηδία.

Ενδεχόμενη ένταξη αυτών των δύο χωρών θα αύξανε τις εντάσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση.

Την περασμένη Παρασκευή το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε προειδοποιήσει ότι η ένταξη σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ θα είχε «σοβαρές στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες», μια προειδοποίηση που αγνοήθηκε από το Ελσίνκι.

15:38

ΕΤΕπ: Έκτακτο πακέτο αλληλεγγύης στις ουκρανικές αρχές 

Έκτακτο πακέτο αλληλεγγύης στις ουκρανικές αρχές, με πρώτο βήμα την εκταμίευση 700 εκατ. ευρώ, ως άμεση στήριξη ρευστότητας, έχει αναπτύξει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, όπως ανέφερε κατά την παρέμβασή του στη σημερινή, πρώτη ημέρα των εργασιών της Συνόδου Περιφερειών και Δήμων της Ευρώπης, που διεξάγεται στη Μασσαλία, ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόγιερ.

«Έχουμε αναπτύξει ένα πακέτο έκτακτης αλληλεγγύης για την Ουκρανία, το οποίο σκοπεύουμε να εγκριθεί κατά τη διάρκεια της αυριανής έκτακτης συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΤΕπ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, επισημαίνοντας πως αυτό θα γίνει σε τρία βήματα.

«Πρώτον, σκοπεύουμε να παράσχουμε άμεση στήριξη ρευστότητας στις ουκρανικές αρχές, εκταμιεύοντας σχεδόν 700 εκατ. ευρώ. Μόλις λάβουμε το οικονομικό "πράσινο φως", μπορούμε να αρχίσουμε να εκταμιεύουμε χωρίς καθυστέρηση και εντός τριών ημερών οι ουκρανικές αρχές θα αρχίσουν να λαμβάνουν αυτά τα κεφάλαια στον τραπεζικό τους λογαριασμό» σημείωσε ο κ. Χόγιερ.

Δεύτερον, «θα επαναπροσδιορίσουμε δεσμεύσεις για έργα υποδομής, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, για την κάλυψη άμεσων επενδυτικών αναγκών και ανακατασκευής. Αυτό θα καλύψει τις μεταφορές, την ενέργεια, την αστική ανάπτυξη και την ψηφιακή τεχνολογία» τόνισε ο κ. Βέρνερ, επισημαίνοντας πως αυτό μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα, μόλις οι ουκρανικές αρχές είναι σε θέση να υπογράψουν συμφωνίες για τροποποιήσεις υφιστάμενων συμβάσεων.

Σε ό,τι αφορά το τρίτο βήμα, εξήγησε ότι η ΕΤΕπ θα βοηθήσει στην ανοικοδόμηση όσων δομών καταστρέψει ο ρωσικός στρατός και στη δημιουργία της νέας κρίσιμης οικονομικής και κοινωνικής υποδομής που απαιτείται. Δεσμεύτηκε δε ότι «η υποστήριξή μας δεν θα σταματήσει εκεί».

15:22

Δήμαρχος Μαριούπολης: Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να αποκλείσουν την πόλη

Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν κλοιό γύρω από τη Μαριούπολη, πραγματοποιώντας επιθέσεις σε σιδηροδρομικές συνδέσεις για να εμποδίσουν την απομάκρυνση των αμάχων, δηλώνει σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, ο δήμαρχος της πόλης, Βαντίμ Μποϊτσένκο.

Συνεχείς επιθέσεις τις τελευταίες 24 ώρες έχουν προκαλέσει τη διακοπή της υδροδότησης και της ηλεκτροδότησης και οι τοπικές αρχές έχουν ανάγκη μια κατάπαυση του πυρός για να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση, δήλωσε.

«Οι εισβολείς προσπαθούν συστηματικά και μεθοδικά να αποκλείσουν την πόλη της Μαριούπολης», υπογράμμισε ο δήμαρχος.

15:19

ΟΗΕ: «Η πυρηνική απειλή βαρύνει το σύνολο της ανθρωπότητας μετά τη ρωσική εισβολή»

Η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα προειδοποίησε σήμερα την διεθνή κοινότητα για την πυρηνική απειλή που βαρύνει «το σύνολο της ανθρωπότητας» μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Η στρατιωτική επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας άνοιξε ένα νέο και επικίνδυνο κεφάλαιο στην παγκόσμια ιστορία», δήλωσε η Μιτσέλ Μπατσελέ ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στην Γενεύη.

«Η αύξηση του επιπέδου συναγερμού των πυρηνικών δυνάμεων επισημαίνει την σοβαρότητα των κινδύνων που, πρόσθεσε, βαρύνουν ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Λίγες ημέρες μετά την έναρξη της εισβολής, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε «να τεθούν σε ειδικό επίπεδο συναγερμού μάχης οι δυνάμεις αποτροπής του ρωσικού στρατού», προκαλώντας τις έντονες δυτικές διαμαρτυρίες.

Τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συνέρχονται εκτάκτως με θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία, κατόπιν αιτήματος του Κιέβου που κατέθεσε σχέδιο απόφασης ζητώντας τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας.

Η ύπατη αρμοστής κατήγγειλε τις τρομακτικές συνέπειες της ρωσικής εισβολής για τον πληθυσμό της Ουκρανίας.

«Η επίθεση που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου προκαλεί τεράστιες επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρη την Ουκρανία», είπε η Μιτσέλ Μπατσελέ.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του ΟΗΕ, 230 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία, ανάμεσά τους 15 παιδιά, και 525 έχουν τραυματισθεί, αλλά η Μιτσέλ Μπατσελέ προειδοποιεί ότι οι πραγματικοί αριθμοί είναι πολύ μεγαλύτεροι.

«Οι περισσότερες απώλειες αμάχων προκλήθηκαν από το βαρύ πυροβολικό, τα συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών ρουκετών και τα αεροπορικά πλήγματα σε κατοικημένες περιοχές» και υπάρχουν «ανησυχητικές πληροφορίες που κάνουν λόγο για την χρήση όπλων διασποράς που πλήττουν μη στρατιωτικούς στόχους», είπε.

Η επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφασίσθηκε με ψηφοφορία, κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας, και υποστηρίχθηκε από μεγάλο συνασπισμό χωρών που καταγγέλλουν τον πόλεμο που εξαπέλυσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, η Ουκρανία επιδιώκει την ψήφιση απόφασης που καλεί «σε ταχεία και επαληθεύσιμη αποχώρηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από το σύνολο του διεθνώς αναγνωρισμένου εδάφους της Ουκρανίας» και ζητεί την επείγουσα συγκρότηση για διάστημα ενός έτους αρχικά «διεθνούς ανεξάρτητης επιτροπής έρευνας», κατά τα πρότυπα της επιτροπής έρευνας που έχει συσταθεί για τη Συρία.

Ορισμένες μη κυβερνητικές οργανώσεις θα ήθελαν το κείμενο της απόφασης να καταγγέλλει επίσης την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία και να ζητεί τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

15:14

Φοβούνται προβοκάτσια οι Ουκρανοί

Ο Ουκρανός Υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα προειδοποίησε μέσω Twitter πως είναι πιθανή μια ρωσική προβοκάτσια, προκειμένου να κατηγορηθεί η Ουκρανία. 

«Ανησυχητικές αναφορές: Οι Ρώσοι μπορεί να έστρεψαν συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων στο ρωσικό μεθοριακό χωριό Popovka στη δική τους επικράτεια. Γνωρίζοντας τη βάρβαρη φύση των ρωσικών ενεργειών φοβόμαστε προβοκάτσια» έγραψε. 

15:10

UEFA: Σε ουδέτερο γήπεδο οι αγώνες ομάδων από τη Λευκορωσία

Η UEFA ανακοίνωσε ότι οι ομάδες της Λευκορωσίας θα παίζουν τους διεθνείς αγώνες τους σε ουδέτερο γήπεδο, εκτός της επικράτειας της χώρας.

14:57

Έκρηξη σε φορτηγό πλοίο - Βουλιάζει ανοιχτά της Οδησσού

Έκρηξη σημειώθηκε σε φορτηγό πλοίο εσθονικής εταιρείας που πλέει υπό σημαία Παναμά ανοιχτά της Οδησσού.

Σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρεία, το πλοίο Helt ενδέχεται να χτύπησε νάρκη.

Τέσσερα άτομα αγνοούνται, ενώ δύο μέλη του πληρώματος επιβιβάστηκαν σε σωσίβια λέμβο, σύμφωνα με το Reuters.

Φωτ. marinetraffic.com
14:57

Ο Πούτιν τόνισε στον Μακρόν ότι οι στόχοι της ρωσικής επιχείρησης στην Ουκρανία θα επιτευχθούν σε κάθε περίπτωση

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το μεσημέρι, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε συνομιλία 90 λεπτών με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

14:45

Κεντρική τράπεζα Ουκρανίας: Η διεθνής οικονομική βοήθεια ανέρχεται σε 15 δισ. δολάρια

«Το τραπεζικό σύστημα παραμένει ανθεκτικό», δήλωσε την Πέμπτη ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Ουκρανίας, υπογραμμίζοντας ότι οι τράπεζες διαθέτουν επαρκείς πόρους.

Πρόσθεσε επίσης ότι οι κυβερνητικές πληρωμές πραγματοποιούνται χωρίς πρόβλημα και ανέφερε πως η διεθνής οικονομική βοήθεια ανέρχεται σε 15 δισ. δολάρια.

Σημειώνεται ότι η κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας έχει απαγορεύσει τις πληρωμές προς οντότητες στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, καθώς και τις συναλλαγές που αφορούν τα νομίσματα των δύο χωρών.

14:40

Διεθνής Αμνηστία: Εννέα πολίτες νεκροί, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί, σε τρεις επιθέσεις στο Χάρκοβο

14:37

Περίπου στις 16:00 οι συνομιλίες Ουκρανίας - Ρωσίας

Οι συνομιλίες μεταξύ των ουκρανικών και ρωσικών αντιπροσωπειών θα ξεκινήσουν στη Λευκορωσία περίπου στις 16:00 ώρα Ελλάδας και το Κίεβο σχεδιάζει να συζητήσει τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου, πριν προχωρήσουν άλλα ζητήματα, σύμφωνα με Ουκρανό αξιωματούχο.

14:32

ASEAN: Ζητά να τερματιστούν οι «στρατιωτικές εχθροπραξίες» στην Ουκρανία

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας απηύθυναν σήμερα έκκληση για τον άμεσο τερματισμό των «στρατιωτικών εχθροπραξιών» στην Ουκρανία και δήλωσαν πως πιστεύουν ότι «εξακολουθεί να υπάρχει χώρος για ειρηνικό διάλογο».

Σε δήλωση, στην οποία δεν γίνεται καμιά αναφορά στη Ρωσία, η Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) αναφέρει πως είναι έτοιμη να διευκολύνει, με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο, τον ειρηνικό διάλογο. Προσθέτει πως «ανησυχεί βαθιά για την αυξανόμενη σοβαρότητα» της κατάστασης.

14:16

Οι καμπάνες εκκλησιών στην Ευρώπη ήχησαν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ουκρανία 

Οι καμπάνες των σημαντικότερων εκκλησιών στην Ευρώπη, περιλαμβανομένου του Παρισιού, της Ρώμης και της Κολωνίας, ήχησαν σήμερα ταυτόχρονα για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς τον ουκρανικό λαό και το πένθος τους για όσους έχασαν τη ζωή τους από την ρωσική εισβολή και να προσευχηθούν για την ειρήνη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Καθεδρικών ανακοίνωσε ότι εκκλησίες «από τη Νορβηγία ως τη Μάλτα και από την Ισπανία ως την Ουκρανία» δεν θέλουν να παραμείνουν σιωπηλές απέναντι στον πόλεμο.

«Η Ευρώπη φλέγεται -θέλουμε να αφήσουμε τις καμπάνες των εκκλησιών μας να ηχούν για επτά λεπτά σήμερα Πέμπτη 23 Μαρτίου 2022 στις 12 το μεσημέρι, ένα λεπτό για κάθε ημέρα αυτού του παράλογου πολέμου», ανέφερε το πρωί η ένωση σε ανακοίνωσή της.

14:12

ΙΑΕΑ: Να σταματήσουν οι ρωσικές ενέργειες σε ουκρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις

H Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο καλεί τη Ρωσία να «σταματήσει αμέσως τις ενέργειες» στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας.

14:09

Βίντεο: Ρωσικά οχήματα και το Antonov An-225 φλέγονται στο αεροδρόμιο Γκοστομέλ

14:02

Η Βρετανία ζητά από Tik Tok και Facebook να εμποδίσουν την πρόσβαση στο RT

«Χάρηκα πολύ που είδα χθες ότι το κανάλι δεν υπάρχει στις βρετανικές τηλεοράσεις αφού έκλεισε και στς δορυφορικές πλατφόρμες Sky, Freeview και Freesat», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας Ναντίν Ντόρις στο κοινοβούλιο.

«Έγραψα στη Meta και την Tik Tok ζητώντας τους να κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν την πρόσβαση του RT στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως έκαναν στην Ευρώπη», τόνισε.

14:01

Ουκρανός αξιωματούχος: Σε λίγες ώρες οι συνομιλίες με Ρωσία

Σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου δήλωσε ότι οι συνομιλίες Ρωσίας - Ουκρανίας θα ξεκινήσουν σε λίγες ώρες. Ο ίδιος αξιωματούχος διευκρίνισε, σύμφωνα με το Reuters, ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία κατευθύνεται με ελικόπτερο στο σημείο όπου θα διεξαχθούν οι συνομιλίες, στα σύνορα Λευκορωσίας - Πολωνίας. Κατά τον ίδιο, θα τεθεί το ζήτημα ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου.

13:50

Επίτροπος Ενέργειας: Οι κυρώσεις της ΕΕ θα ελαττώσουν σταδιακά τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία θα πλήξουν σταδιακά τα έσοδα της Μόσχα από το πετρέλαιο, παρά το γεγονός ότι δεν στοχεύουν άμεσα τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου και αερίου, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ.

Η ΕΕ έχει επιβάλει αρκετά πακέτα κυρώσεων στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης στις εξαγωγές συγκεκριμένων τεχνολογιών διύλισης στη Ρωσία από την Ευρώπη, καθιστώντας τον εκσυγχρονισμό των διυλιστηρίων πετρελαίου πιο δύσκολο και πιο δαπανηρό για τη Ρωσία.

«Αυτές οι τεχνολογίες κατασκευάζονται στην Ευρώπη, δεν μπορούν εύκολα να εφαρμοστούν διεθνώς από άλλους προμηθευτές», δήλωσε η επίτροπος της ΕΕ για την ενέργεια Κάντρι Σίμσον.

«Άρα θα δούμε ότι εν καιρώ θα υπάρξει ελάττωση των εσόδων από το διυλισμένο πετρέλαιο που το 2019 εισέφερε 24 δισ. ευρώ εσόδων για τη Ρωσία», δήλωσε η ίδια σε επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι ρωσικές πωλήσεις πετρελαίου και αερίου αντιστοιχούσαν στο 36% του συνολικού προϋπολογισμού της χώρας πέρυσι, ξεπερνώντας κατά πολύ τις αρχικές προβλέψεις ως αποτέλεσμα των τιμών που έχουν εκτοξευθεί.

Οι κυρώσεις της ΕΕ δεν στοχεύουν άμεσα τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου και αερίου. Μια τέτοια κίνηση θα στερούσε από τη Μόσχα ένα σημαντικό κομμάτι των εσόδων της, αλλά θα επέφερε επίσης μεγάλο οικονομικό πλήγμα στην Ευρώπη και μπορεί να οδηγήσει ανοδικά τις ήδη υψηλές τιμές αερίου.

Η Ευρώπη εισάγει το 90% του αερίου της, περίπου το 40% αυτού από τη Ρωσία.

Η ΕΕ λέει ότι μπορεί να διαχειριστεί μια μερική διατάραξη στις ρωσικές ροές αυτό τον χειμώνα, χάρη στις αυξημένες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου και τα επίπεδα των αποθεμάτων.

Αλλά μια πλήρης ή παρατεταμένη παύση των ρωσικών προμηθειών θα απαιτήσει έκτακτα μέτρα για να μειωθεί η ζήτηση, όπως το κλείσιμο εργοστασίων, σύμφωνα με αναλυτές. Όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσουν τα σοκ στις προμήθειες αερίου.

Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να έχουν αποθέματα πετρελαίου έκτακτης ανάγκης που να καλύπτουν τουλάχιστον 90 ημέρες. Οι περισσότερες χώρες έχουν αποθέματα που ξεπερνούν το επίπεδο αυτό.

Οι ροές αερίου στην Ευρώπη από τη Ρωσία έχουν παραμείνει σταθερές μετά την εισβολή, αν και οι τιμές έχουν αυξηθεί εν μέσω ανησυχιών για προβλήματα στην τροφοδοσία. Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom έχει πει ότι οι εξαγωγές αερίου μέσω της Ουκρανίας συμβαδίζουν με τα αιτήματα των πελατών της.

13:43

Μακρόν - Πούτιν είχαν συνομιλία 90 λεπτών

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε συνομιλία 90 λεπτών με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

13:43

Ανάλυση: Τα τρία σενάρια για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία

13:38

Formula 1: Τερματίζεται το συμβόλαιο με Ρωσία

Κανένα ρωσικό Grand Prix δεν θα διεξαχθεί στο μέλλον, καθώς η Formula 1 τερματίζει το συμβόλαιο με τη Ρωσία, σύμφωνα με αξιωματούχο που επικαλείται το AFP.

13:37

ΥΠΕΞ Λιθουανίας: Αποσυνδέστε όλες τις ρωσικές τράπεζες από το SWIFT, σταματήστε να εισάγετε ενέργεια από τη Ρωσία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αποσυνδέσει όλες τις ρωσικές τράπεζες από το σύστημα πληρωμών SWIFT και να σταματήσει να εισάγει ενέργεια από τη Ρωσία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις, έπειτα από συνάντηση που είχε σήμερα με την Βρετανίδα ομόλογό του Τρας.

«Πρέπει να προσπαθήσουμε ώστε όλες οι ρωσικές τράπεζες να αποσυνδεθούν από το SWIFT, πρέπει να τολμήσουμε να αρνηθούμε τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία στην Ευρώπη», σημείωσε ο Λαντσμπέργκις από το Βίλνιους.

 

13:32

Αναπληρωτής γενικός γραμματέας ΟΗΕ: «Για όνομα του Θεού, προστατέψτε τους αμάχους»

«Για όνομα του Θεού, προστατέψτε τους αμάχους» στην Ουκρανία και «αφήστε μας να κάνουμε τη δουλειά μας», κάλεσε σήμερα ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για την ανθρωπιστική βοήθεια Μάρτιν Γκρίφιθς, απευθυνόμενους στις αντιμαχόμενες πλευρές και κυρίως στους Ρώσους.

«Τώρα που έχουμε τους όρους να κάνουμε τη δουλειά μας, έχουμε ανάγκη οι αντιμαχόμενες πλευρές να μας επιτρέψουν να το κάνουμε και να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», τόνισε ο Γκρίφιθς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο AFP, υπογραμμίζοντας πως συγκεντρώθηκαν μέσα σε δύο ημέρες 1,5 δισ. δολάρια από τα 1,7 δισ. που είχε ζητήσει ο οργανισμός ως έκτακτη βοήθεια.

13:32

Η Lego ανέστειλε τις παραδόσεις παραγγελιών στη Ρωσία

Η κατασκευάστρια εταιρεία παιχνιδιών Lego ανέστειλε τις παραδόσεις παραγγελιών σε 81 καταστήματα στη Ρωσία ως αποτέλεσμα των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Finans.

«Αναστείλαμε όλες τις παραδόσεις προϊόντων στη Ρωσία στον απόηχο των κυρώσεων και του απρόβλεπτου επιχειρησιακού περιβάλλοντος», μετέδωσε το Finans επικαλούμενο έναν εκπρόσωπο της Lego.

 

13:30

Ρομάνο Πρόντι: «Ο Πούτιν έκανε ιστορικό λάθος, δεν κατανοεί τις δημοκρατίες»

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ρομάνο Πρόντι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Stampa αναφέρεται στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και στις επιλογές του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Ο πόλεμος αυτός δεν συμφέρει την Κίνα. Το αγαθό που οι Κινέζοι αγοράζουν, στην φάση αυτή, είναι ο χρόνος. Οι Κινέζοι ενισχύονται, αναπτύσσονται και δεν θέλουν να ενοχλούνται από απρόοπτα γεγονότα», δηλώνει ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά την Γερμανία, χαρακτηρίζει «ιστορική» την απόφαση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες της χώρας του. Θεωρεί επίσης ότι στο μέλλον πρόκειται να διευκολυνθεί η συνεργασία όλων των ευρωπαϊκών χωρών στον τομέα της άμυνας, φτάνοντας σε μια πραγματική «καμπή».

Ο Ρομάνο Πρόντι στηρίζει τη γραμμή της κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι και υπογραμμίζει: «πριν από δύο μήνες, κανείς δεν μπορούσε να φαντασθεί ότι επρόκειτο να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ όλων των χωρών της ΕΕ, όπως και μεταξύ όλων των ιταλικών κομμάτων. Αυτό ήταν το μεγάλο ρωσικό λάθος, κάτι το ασύλληπτο. Πρόκειται για ελλιπή γνώση των δημοκρατιών, οι οποίες μπορεί να είναι αδύναμες, να δυσκολεύονται στη φάση της λήψης αποφάσεων, αλλά όταν βρίσκονται μπροστά σε δραματικά γεγονότα, ενώνονται. Ο Πούτιν δεν το κατάλαβε. Πρόκειται για ιστορικό λάθος».

13:28

Η Ikea αναστέλλει τις δραστηριότητές της σε Ρωσία και Λευκορωσία

Ο σουηδικός κολοσσός επίπλων Ikea ανακοίνωσε σήμερα την αναστολή των δραστηριοτήτων του στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, μια κίνηση που επηρεάζει σχεδόν 15.000 υπαλλήλους, 17 καταστήματα και 3 σημεία παραγωγής.

«Ο πόλεμος έχει τεράστιο ανθρώπινο αντίκτυπο και μεταφράζεται επίσης σε σοβαρή διατάραξη της αλυσίδας παραγωγής και εμπορίου, λόγους για τους οποίους οι εταιρίες του ομίλου αποφάσισαν να αναστείλουν προσωρινά τις δραστηριότητες της Ikea στη Ρωσία», ανέφερε ο όμιλος σε ανακοίνωση προς το Γαλλικό Πρακτορείο, υπογραμμίζοντας επίσης την αναστολή στη Λευκορωσία.

 

 

13:24

Η One Web αναστέλλει τις εκτοξεύσεις από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ

Η εταιρεία επικοινωνιών One Web που παρέχει υπηρεσίες διαδικτύου μέσω δορυφόρων και έχει την έδρα της στο Λονδίνο, ανακοίνωσε σήμερα την αναστολή εκτόξευσης δορυφόρων της από το ρωσικό κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ.

«Το διοικητικό συμβούλιο της OneWeb ψήφισε υπέρ της αναστολής όλων των εκτοξεύσεων από το Μπαϊκονούρ», επεσήμανε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Ο ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos, Ντμίτρι Ρογκόζιν, ζήτησε χθες από την OneWeb να δώσει εγγυήσεις στη Μόσχα ότι οι δορυφόροι της δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ρωσίας.

Αν αυτό δεν συμβεί, ο επικεφαλής της Roscosmos είχε επισημάνει ότι θα ακυρωθεί η προγραμματισμένη για τις 4 Μαρτίου εκτόξευση 36 δορυφόρων της OneWeb από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ, το οποίο η Μόσχα νοικιάζει από το Καζακστάν και η Ρωσία δεν θα αποζημιώσει την εταιρεία.

13:22

Η Ρωσία σταμάτησε να παρέχει κινητήρες πυραύλων στις ΗΠΑ 

Η Ρωσία αποφάσισε να παγώσει την παροχή κινητήρων στις ΗΠΑ ως απάντηση στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ουάσινγκτον στη Μόσχα λόγω της εισβολής των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos, Ντμίτρι Ρογκόζιν.

Η Roscosmos θα πάψει επίσης να συντηρεί τους κινητήρες που έχει παραδώσει παλαιότερα στις ΗΠΑ, πρόσθεσε,

13:18

Ουκρανία - Ρωσία: Ανακοινώσεις για τα θύματα των δύο πλευρών 

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Γενικό Επιτελείο των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, περίπου 9.000 Ρώσοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει:

  • 217 τανκς
  • 90 συστήματα πυροβολικού
  • 31 ελικόπτερα
  • 30 μαχητικά ή άλλα αεροσκάφη

Από την πλευρά της, η Ρωσία έδωσε χθες για πρώτη φορά συγκεκριμένο αριθμό για τις απώλειες που έχει στην Ουκρανία, σημειώνοντας πως 498 Ρώσοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και σχεδόν 1.600 τραυματίστηκαν.

Παράλληλα, η Μόσχα ανέφερε ότι είχε σκοτώσει 2.870 Ουκρανούς στρατιώτες και «εθνικιστές».

13:10

Θολό τοπίο για τον νέο γύρο συνομιλιών

Ρευστή παραμένει η κατάσταση γύρω από τις νέες συνομιλίες Κιέβου - Μόσχας που είχαν προαναγγελθεί για σήμερα. 

Η ρωσική πλευρά υποστηρίζει ότι οι διαπραγματεύσεις έχει συμφωνηθεί να ξεκινήσουν στις 2 το μεσημέρι, ωστόσο μιλά για διαφωνίες των Ουκρανών ως προς την τοποθεσία. 

13:08

Δήμος Μαριούπολης: Οι Ρώσοι καταστρέφουν υποδομές κρίσιμης σημασίας

Η Μαριούπολη έχει περικυκλωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, Άντον Χερασένκο.

«Οι δυνάμεις κατοχής θέλουν να την μετατρέψουν σε πολιορκημένο Λένινγκραντ», σημείωσε, αναφερόμενος στην πολιορκία από τα ναζιστικά στρατεύματα του Λένινγκραντ, όπως ονομαζόταν η Αγία Πετρούπολη, στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά την πολιορκία του Λένινγκραντ.

Παράλληλα το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης κατήγγειλε σήμερα ότι η Ρωσία βομβαρδίζει διαρκώς και σκοπίμως κρίσιμης σημασίας αστικές υποδομές στο λιμάνι αυτό στη νοτιοανατολική Ουκρανία, αφήνοντάς το χωρίς νερό, θέρμανση ή ηλεκτροδότηση και εμποδίζοντας την είσοδο προμηθειών ή την απομάκρυνση ανθρώπων.

«Σταματάνε τις προμήθειες τροφίμων, μας θέτουν σε αποκλεισμό, όπως στο παλιό Λένινγκραντ», υπογραμμίζει το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης σε ανακοίνωσή του.

«Σκοπίμως, για επτά ημέρες, καταστρέφουν υποδομές κρίσιμης σημασίας για τη διαβίωση. Δεν έχουμε φως, νερό ούτε θέρμανση ξανά», καταγγέλλει το δημοτικό συμβούλιο, προσθέτοντας ότι επιδιώκει να δημιουργήσει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για τη Μαριούπολη και ότι προσπαθεί να αποκαταστήσει τις ζημιές στις υποδομές.

«Η Μαριούπολη εξακολουθεί να δέχεται πυρά. Γυναίκες, παιδιά και οι ηλικιωμένοι υποφέρουν. Μας καταστρέφουν ως έθνος. Πρόκειται για γενοκτονία του ουκρανικού λαού», υπογραμμίζει.

13:04

Δήμαρχος Κιέβου: «Δύσκολη, αλλά υπό έλεγχο» η κατάσταση στην πόλη

Η κατάσταση στην ουκρανική πρωτεύουσα είναι «δύσκολη, αλλά υπό έλεγχο», δήλωσε ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο.

Δεν υπήρξαν απώλειες κατά τη διάρκεια της νύχτας, πρόσθεσε ο Κλίτσκο, σημειώνοντας ότι οι εκρήξεις τη νύχτα οφείλονταν στην κατάρριψη από τα ουκρανικά αντιαεροπορικά συστήματα ρωσικών πυραύλων που εκτοξεύονταν εναντίον της πρωτεύουσας.

Ο δήμαρχος του Κιέβου πρόσθεσε εξάλλου ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν σε εγκαταστάσεις συστήματος θέρμανσης από τον βομβαρδισμό τους χθες, Τετάρτη, από τις ρωσικές δυνάμεις θα επιδιορθωθούν στη διάρκεια της ημέρας.

 

13:00

Η Volkswagen σταματά την παραγωγή αυτοκινήτων στη Ρωσία

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen ανακοίνωσε ότι διακόπτει μέχρι νεοτέρας την παραγωγή αυτοκινήτων της στη Ρωσία, αναστέλλοντας τη λειτουργία της παραγωγικής της μονάδας στο Νίζνι Νόβγκοροντ λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Παράλληλα σταματά και την εξαγωγή οχημάτων της στη Ρωσία, όπως αναφέρει σε ανάρτησή της.

12:58

Βρετανίδα ΥΠΕΞ: Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η ρωσική οικονομία θα παραλύσει

Η Δύση πρέπει να διασφαλίσει ότι η ρωσική οικονομία θα παραλύσει, έτσι ώστε ο Βλαντιμίρ Πούτιν να μην μπορεί να συνεχίσει την εισβολή του στην Ουκρανία, δήλωσε την Πέμπτη η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Λιζ Τρας.

«Πρέπει να... υποβαθμίσουμε τη ρωσική οικονομία», σημείωσε η Λιζ Τρας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Λιθουανία. «Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η ρωσική οικονομία θα παραλύσει, ώστε να μην μπορεί να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τον Πούτιν και την πολεμική μηχανή».

12:57

Θεωρείο: Ο πόλεμος και τα σενάρια εκλογών

12:49

Ζελένσκι: Έρχονται 16.000 ξένοι εθελοντές να μας ενισχύσουν

Τον ερχομό των πρώτων αλλοδαπών εθελοντών στην Ουκρανία για να πολεμήσουν κατά των Ρώσων εισβολέων ανακοίνωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι αναμένεται 16.000 ξένοι να ενισχύουν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, ευχαριστώντας τους για την προσφορά τους.

Είναι γνωστό ότι πέρα από απόδημους Ουκρανούς που συρρέουν πίσω στη χώρα τους για να βοηθήσουν, υπάρχουν και μη Ουκρανοί που με τη σύμφωνη γνώμη των χωρών τους μεταβαίνουν στην Ουκρανία ώστε να συμμετάσχουν στην άμυνά της.

12:47

Οικονόμου: Η χώρα μας υποδέχεται τους πρώτους πρόσφυγες από την Ουκρανία

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου Ο κ. Οικονόμου τόνισε πως «η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εξακολουθεί να συγκλονίζει και να κινητοποιεί ολόκληρο τον κόσμο, να τονώνει την ενότητα και την αποφασιστικότητα της Ευρώπης απέναντι στην παραβίαση τους διεθνούς δικαίου απέναντι στον αυταρχισμό.

«Η αντίδρασή μας στέλνει ηχηρό μήνυμα στην Ρωσία και συνιστά έμπρακτη στήριξη του ουκρανικού λαού στο αγώνα που δίνει», ανέφερε και πρόσθεσε πως «οι διεθνείς εξελίξεις δικαιώνουν την επιλογή της κυβέρνησης, για τη στάση της έναντι της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά δικαιώνει και τις επιλογές ενίσχυσης της Εθνικής Άμυνας».

«Η Ελλάδα υποδέχεται τους πρώτους πρόσφυγες από την Ουκρανία, ενώ θα παρασχεθεί προσωρινή προστασία ενός έτους για δικαίωμα για εργασία και περίθαλψη», πρόσθεσε.

«Ουκρανοί πολίτες που δεν φέρουν μαζί τους ταξιδιωτικά έγγραφα μπορούν να εισέλθουν μόνο από το τμήμα διαβατηριακού ελέγχου του Προμαχώνα, στους οποίους θα χορηγείται σχετικό έγγραφο σε συνεργασία με το προσωπικό της ουκρανικής πρεσβείας στην Ελλάδα. Στην περιοχή θα υπάρχει δυνατότητα ολιγοήμερης φιλοξενείας. Σε περίπτωση άφιξης ασυνόδευτων ανηλίκων ενεργοποιείται αυτόματα ο εθνικός μηχανισμός εντοπισμού και προστασίας και την μεταφορά των παιδιών αυτών σε ειδικές δομές επείγουσας φιλοξενείας. Κατ΄όπιν θα ακολουθείται η διαδικασία για την ταυτοποίησή τους, εάν αυτό είναι απαραίτητο», σημείωσε ο κ. Οικονόμου.

Όπως είπε, η χώρα μας έχει αυξημένη ανθρωπιστική ευαισθησία στο θέμα των προσφύγων πολέμου. «Τα δύο τελευταία χρόνια έχει οργανωθεί αποτελεσματικά στο ζήτημα διαχείρισης των προσφύγων».

Παράλληλα, τόνισε πως η κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα το δίκαιο και τη νομιμότητα, καθώς έχει επενδύσει στην οδό του διεθνούς δικαίου. «Είμαστε με τους πολλούς, είμαστε με αυτούς που έχουν δίκιο».

12:41

Οι γαλλικές αρχές κατέσχεσαν γιοτ που συνδέεται με τον Σέτσιν της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft

Οι γαλλικές αρχές κατέσχεσαν γιοτ που συνδέεται με τον επικεφαλής της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft Ιγκόρ Σέτσιν -στενό σύμμαχο του Ρώσου πρόεδρου Βλαντίμιρ Πούτιν- στο λιμάνι της Μεσογείου Λα Σιοτά, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ.

Η εξέλιξη έγινε γνωστή ενώ κράτη της Δύσης επιβάλλουν μαζικές κυρώσεις, μεταξύ των οποίων «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων, σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή την Ουκρανία.

12:35

Τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν-Μακρόν

Σε εξέλιξη βρίσκεται τηλεφωνική συνδιάλεξη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, αποκάλυψε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Ρώσος διπλωμάτης ευχαρίστησε τον κ. Μακρόν για τις προσπάθειές του για διαμεσολάβηση και είπε ότι ελπίζει να στεφθούν από επιτυχία.

«Αλλά θα είμαστε μόνο χαρούμενοι εάν η Γαλλία αυτή τη φορά βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνιών που βασίζονται στις αρχές που έχουν εγκριθεί στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ και γενικά στο πλαίσιο των διεθνών σχέσεων», πρόσθεσε.

12:34

Το νότιο λιμάνι της Μαριούπολης έχει περικυκλωθεί από Ρώσους, αναφέρει Ουκρανός αξιωματούχος

Το λιμάνι της Μαριούπολης έχει περικυκλωθεί από ρωσικά στρατεύματα, δήλωσε την Πέμπτη ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών, Άντον Χεραστσένκο.

«Οι κατακτητές θέλουν να το μετατρέψουν σε πολιορκημένο Λένινγκραντ», δήλωσε, αναφερόμενος στην πολιορκία της τότε σοβιετικής πόλης από τη Ναζιστική Γερμανία, όπου περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

 

12:27

Το Κίεβο ζητεί την προστασία των ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων για την πρόληψη ενεργειών ρωσικής «πυρηνικής τρομοκρατίας»

Το Συμβούλιο των Κυβερνητών της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ενέκρινε απόφαση που επικρίνει τη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία και ζητεί ουκρανικό έλεγχο σε όλες τις ουκρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Μόνο δύο αρνητικές ψήφοι καταγράφηκαν κατά την ψηφοφορία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Το Συμβούλιο αναφέρει στο κείμενο της απόφασης ότι «καταδικάζει τις ενέργειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας».

Είκοσι έξι χώρες υπερψήφισαν το κείμενο καταγγελίας της Ρωσίας και δύο ψήφισαν κατά, ενώ καταγράφηκαν πέντε αποχές, σύμφωνα με δύο διπλωματικές πηγές.

Οι αρνητικές ψήφοι ανήκουν στη Ρωσία και την Κίνα. Το Πακιστάν, η Ινδία, η Νότια Αφρική, η Σενεγάλη και το Βιετνάμ απείχαν. Το Μεξικό και του Μπουρούντι απουσίαζαν από την ψηφοφορία.

Από το Λβιβ, το υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας ζήτησε από τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας να ζητήσει τη συνδρομή του ΝΑΤΟ για τον αποκλεισμό του εναερίου χώρου πάνω από τις ουκρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις ώστε να προληφθούν ενέργειες «πυρηνικής τρομοκρατίας» από την Ρωσία.

Η Ουκρανία διαθέτει 15 πυρηνικούς αντιδραστήρες και οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ήδη καταλάβει τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ.

«Επιμένουμε ότι πρέπει να προβείτε σε επείγουσες και αποφασιστικές ενέργειες», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Ενέργειας.

12:27

Στις 2 το μεσημέρι αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις στη Λευκορωσία

Ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα αρχίσει στις 3 το μεσημέρι ώρα Μόσχας (2 μ.μ. ώρα Ελλάδος) στη Βρέστη της Λευκορωσίας, διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντιμίρ Μεντίνσκι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι προτάσεις της Μόσχας προς την Ουκρανία περιλαμβάνουν ανθρωπιστικές, πολιτικές και στρατιωτικές-τεχνικές πτυχές. «Η ρωσική αντιπροσωπεία εργάζεται τώρα, γιατί έχουμε ένα μπλοκ προτάσεων σε τρία μέρη. Αφορά τη στρατιωτική-τεχνική πτυχή, την ανθρωπιστική, τη διεθνή και την πολιτική. Τώρα συγκεντρώνουμε τις θέσεις μας», είπε ο κ. Μεντίνσκι.

 

12:25

Με νέες κυρώσεις απειλεί η Ε.Ε. - «Να απεξαρτηθούμε από το ρωσικό αέριο»

Η ΕΕ θα λάβει περαιτέρω μέτρα εναντίον της Ρωσίας, αν η κατάσταση επί του πεδίου στην Ουκρανία επιδεινωθεί, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Εξάλλου η Ένωση προετοιμάζεται για την περίπτωση που η Ρωσία προχωρήσει σε αντίποινα, μεταξύ άλλων διαφοροποιώντας τις πηγές προμήθειας ενέργειας.

«Στόχος μας είναι να περιορίσουμε την ικανότητα του Κρεμλίνου να εξαπολύσει πόλεμο εναντίον των γειτόνων του», επεσήμανε η φον ντερ Λάιεν έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Ρουμάνο πρόεδρο Κλάους Γιοχάνις.

«Πρέπει να ανεξαρτητοποιηθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και τον άνθρακα. Η αποφασιστικότητά μας να προχωρήσουμε μπροστά προς αυτή την κατεύθυνση είναι ισχυρότερη από ποτέ», τόνισε η φον ντερ Λάιεν.

12:16

Ζελένσκι: Θα ξαναχτίσουμε κάθε σπίτι, κάθε δρόμο, κάθε πόλη

Στη συνέχεια του διαγγέλματός του, ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε, απευθυνόμενος στη Ρωσία, «ετοιμαστείτε να πληρώσετε αποζημιώσεις».

«Ακόμα κι αν καταστρέψετε όλους τους ουκρανικούς ναούς και τις εκκλησίες μας, δεν θα καταστρέψετε την πίστη μας, την ειλικρινή μας πίστη στην Ουκρανία και τον Θεό, την πίστη στους ανθρώπους», αναφέρει.

«Θα ξαναχτίσουμε κάθε σπίτι, κάθε δρόμο, κάθε πόλη. Και λέμε στη Ρωσία - μάθετε τις λέξεις "αποζημιώσεις" και "εισφορές". Θα μας επιστρέψετε πλήρως τα όσα κάνατε εναντίον του κράτους μας και του κάθε Ουκρανού.

12:06

Ε.Ε.: Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας αρχίζουν να έχουν αποτέλεσμα

Οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία αρχίζουν να έχουν αποτέλεσμα, δήλωσε σήμερα ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Πιστεύουμε ότι το πακέτο των κυρώσεων που έχουμε βάλει στο τραπέζι είναι ισχυρό και αρχίζει πλέον να έχει τα πρώτα αποτελέσματα», ανέφερε.

«Σε οικονομικό επίπεδο, έχουμε το χρηματιστήριο της Μόσχας να είναι κλειστό από την Δευτέρα. Η υποτίμηση του ρουβλίου είναι επίσης σφοδρή. Το γεγονός ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας αναγκάσθηκε επίσης να διπλασιάσει στο 20% το βασικό επιτόκιο», πρόσθεσε.

11:53

Ζελένσκι: Οι ουκρανικές γραμμές άμυνας αντέχουν

Νέο μήνυμα, μέσω βίντεο, στέλνει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τονίζοντας ότι δεν έχει σταματήσει ο βομβαρδισμός πόλεων από τη Ρωσία, αλλά οι αμυντικές γραμμές της Ουκρανίας αντέχουν.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η Μόσχα άλλαξε την τακτική της, στοχεύοντας περιοχές αμάχων, κατί που «δείχνει ότι η Ουκρανία πέτυχε να ανατρέψει το σχέδιο της Ρωσίας για γρήγορη νίκη».

«Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα εκτός από την ελευθερία μας», είπε ο Ζελένσκι τονίζοντας ότι η Ουκρανία παραλαμβάνει καθημερινώς προμήθειες όπλων από τους διεθνείς συμμάχους της.

Τέλος, σημείωσε ακόμη ότι έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που η Ουκρανία κατέγραψε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού: «Εδώ και μια εβδομάδα ένας άλλος ιός μας έχει επιτεθεί», είπε ο Ζελένσκι αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή.

11:49

Μολδαβία και Γεωργία καταθέτουν αίτημα ένταξης στην Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να λάβει αιτήματα ένταξης από τη Μολδαβία και την Γεωργία, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Ο ίδιος ανέφερε πως οι αιτήσεις θα κατατεθούν «πολύ σύντομα»

11:46

Ρώσος ΥΠΕΞ: Δεν μπορούμε να ανεχθούμε τους Δυτικούς στα σύνορά μας

Δεν μπορούμε να ανεχθούμε την ανάπτυξη των Δυτικών δυνάμεων στα σύνορά μας ούτε ενός αντιρωσικού κράτους σαν την Ουκρανία, είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη στον διεθνή Τύπο από τη Μόσχα.

«Η λεγόμενη γραμμή άμυνας της Δύσης ερχόταν όλο και πιο κοντά στη Ρωσία και έχει φτάσει πλέον υπερβολικά κοντά. Οι στρατιωτικές ασκήσεις γίνονταν με προφανή στόχο τη Ρωσία. Εμείς δεν μπορούμε να ανεχθούμε αυτή την κατάσταση, ούτε την ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια ενός αντι-ρωσικού κράτους στην Ουκρανία, όπως άρχισε επί [Πέταρ] Ποροσένκο και συνεχίζεται επί Ζελένσκι», είπε ο κ. Λαβρόφ, που αποκάλεσε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον «πρώτο Εβραίο πρόεδρο» στη χώρα. 

«Οι διαπραγματεύσεις θα ξαναρχίσουν και είμαστε ανοικτοί σε αυτές», είπε ο Ρώσος διπλωμάτης και πρόσθεσε: «Απευθύνομαι στο διπλωματικό ταλέντο της Δύσης».

11:41

Γιατί ξεπουλάνε Cartier και Bulgari στη Ρωσία;

Όσο οι Ουκρανοί κρύβονται από τις βόμβες στα υπόγεια του Κιέβου, οι Ρώσοι συρρέουν στα καταστήματα Bulgari και Cartier της Μόσχας.

Reuters

Περισσότερα στο moneyreview.gr

 

11:34

Βρετανός υπουργός Άμυνας: Η Ρωσία έχει αναπτύξει θερμοβαρικά όπλα στην Ουκρανία

«Ο Πούτιν έχει αναπτύξει θερμοβαρικά οπλικά συστήματα στην Ουκρανία και το Λονδίνο ανησυχεί για το αν θα μπορούσαν χρησιμοποιηθούν σε ευρεία κλίμακα», δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας.

«Το πόσο μακριά θα φτάσει (ο Πούτιν), ποια όπλα θα χρησιμοποιήσει για να επιτύχει τον τελικό του στόχο είναι άγνωστο, αλλά έχουμε δει τη μαζική χρήση του πυροβολικού. Είδαμε την ανάπτυξη θερμοβαρικών οπλικών συστημάτων και ανησυχούμε για το αν θα μπορούσαν χρησιμοποιηθούν σε ευρεία κλίμακα», επεσήμανε.

11:33

Αποσύρονται από τη Ρωσία, H&M, Spotify και Παγκόσμια Τράπεζα

Ο κατάλογος των διεθνών εταιρειών και οργανισμών που περιορίζουν ή διακόπτουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία διευρύνεται.

Η H&M ανακοίνωσε σήμερα ότι διακόπτει όλες τις πωλήσεις στη Ρωσία. Η αλυσίδα ρουχισμού είναι εξαιρετικά δημοφιλής στη χώρα, με περισσότερα από 155 καταστήματα, αριθμός που τοποθετεί τη Ρωσία στο top 10 του σχετικού καταλόγου διεθνώς.

Reuters

 

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι διακόπτει όλα τα προγράμματα στη Ρωσία και τη Λευκορωσία με άμεση ισχύ.

Η Τράπεζα είχε ήδη περιορίσει σημαντικά τις δραστηριότητές της μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, χωρίς να εγκρίνει κανένα νέο δανεισμό έκτοτε.

Το Spotify ανακοίνωσε επίσης την Τετάρτη ότι έκλεισε το γραφείο του στη Ρωσία επ' αόριστον ως απάντηση στην «απρόκλητη επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία».

Reuters

 

Από τον Ιούλιο του 2021, η ρωσική νομοθεσία υπογραφείσα από τον Πρόεδρο Πούτιν υποχρεώνει τις ξένες εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης με περισσότερους από 500.000 καθημερινούς χρήστες να ανοίγουν τοπικά γραφεία ή να υπόκεινται σε αυστηρούς περιορισμούς

11:32

Σ. Λαβρόφ: Η στάση της Δύσης έναντι της Ρωσίας είναι σαν το... Χόλιγουντ

Με το Χόλιγουντ παρομοίασε τη στάση της Δύσης έναντι της Ρωσίας ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα.

«Οι Αμερικανοί θέλουν να έχουν όλη την Ευρώπη υπό τον έλεγχό τους, και η Ευρωπαϊκή Ένωση απλώς εκπληρώνει έναν ρόλο σε αυτό. Είναι σαν το Χόλιγουντ, τις ταινίες με το απόλυτο κακό και το απόλυτο καλό, και εμάς μας εμφανίζουν σαν το απόλυτο κακό. Αυτό είναι θλιβερό και ελπίζουμε να σταματήσει».

«Μας είπαν επίσης ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί απειλή για εμάς... Πώς μπορεί κάποιος να μας υποδείξει τι είναι καλό για εμάς;», διερωτήθηκε ο κ. Λαβρόφ.

11:28

Διαπραγματεύσεις επί ίσοις όροις θέλει ο Ρώσος ΥΠΕΞ

Πιο έτοιμος για διαπραγματεύσεις σε σχέση με τις δύο προηγούμενες εβδομάδες εμφανίστηκε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα.

«Ένας είναι ο όρος μόνο που θέτουμε: Να είμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επί ίσοις όροις», είπε ο πολύπειρος διπλωμάτης.

«Ο σκοπός μας δεν είναι μόνο να αποστρατιωτικοποιήσουμε και να αποναζιστικοποιήσουμε την Ουκρανία. Θέλουμε να επιτρέψουμε στους Ουκρανούς να κάνουν τις επιλογές τους», τόνισε.

 

11:19

Οι Ρώσοι λένε ότι κατέλαβαν την Μπαλακλίγια και περίχωρα της Μαριούπολης

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη Μπαλακλίγια, νοτιοανατολικά του Χαρκόβου, ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Με 27.000 κατοίκους, κατά κύριο λόγο ρωσόφωνους, η Μπαλακλίγια βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα έξω από το Χάρκοβο, στη βορειοανατολική Ουκρανία, και αποτελεί σημαντικό σιδηροδρομικό κόμβο.

Ο κ. Κονασένκοφ πρόσθεσε ότι οι Ρωσόφωνοι αυτονομιστές του Ντονέτσκ σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τη Μαριούπολη και έθεσαν υπό τον έλεγχό τους έναν αριθμό οικισμών, συγκεκριμένα τους Βινογκράντνογιε και Βοντιάνογιε, αλλά και το χωριό Σαρτανά όπου το Σαββατοκύριακο είχαν σημειωθεί οι πρώτες απώλειες Ελλήνων ομογενών.

11:07

Νέα υποχώρηση για το ρούβλι - Στη βαθμίδα «junk» υποβάθμισαν το ρωσικό χρέος Fitch και Moody's

Το ρωσικό ρούβλι υποχώρησε περαιτέρω την Πέμπτη, σημειώνοντας νέες αρνητικές επιδόσεις έναντι του δολαρίου και του ευρώ, και αφού προηγουμένως οι οίκοι αξιολόγησης Fitch και Moody's υποβάθμισαν το κρατικό χρέος της Ρωσίας στη βαθμίδα «junk», στον απόηχο των δυτικών κυρώσεων.

REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Στις 08:30 (GMT) το ρούβλι υποχωρούσε πάνω από 10% έναντι του δολαρίου στα 117,5 ενώ είχε χάσει και άνω του 7% έναντι του ευρώ στο 124,1.

11:06

Δήμαρχος Μαριούπολης: Εκατοντάδες οι νεκροί, καταιγιστικός ο βομβαρδισμός

Φόβους για εκατοντάδες νεκρούς στη Μαριούπολη από τον καταιγιστικό βομβαρδισμό της πόλης στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας εκφράζει ο δήμαρχος της πόλης.

Ο ίδιος προσθέτει ότι είναι τόσο έντονος ο ρυθμός ρίψης βομβών στην πόλη στα νότια του Ντονμπάς το πρωί της Πέμπτης ώστε οι τοπικές αρχές δεν μπορούν καν να πάρουν τους τραυματίες που κείτονται στους δρόμους.

11:06

Και εάν ο πόλεμος συνεχιστεί το 2023; Η Oxford Economics μετρά τις ζημιές

Τι θα γίνει εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν αποδειχθεί τελικά σύντομος, αλλά συνεχιστεί ακόμα και μέσα στο 2023; Η Oxford Economics εξετάζει αυτό το δυσμενές σενάριο, που όπως τονίζει, δεν είναι το χειρότερο δυνατό.

«Πιο σοβαρά σενάρια σύγκρουσης είναι πιθανά», αναφέρουν οι αναλυτές, προειδοποιώντας σε κάθε περίπτωση ότι εάν ο πόλεμος συνεχιστεί μέσα στο 2023, οι επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία θα είναι σοβαρές, με την Ευρώπη να δέχεται το βαρύτερο πλήγμα. 

Διαβάστε περισσότερα στο moneyreview.gr

10:57

Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Η ρωσική πορεία προς το Κίεβο έχει πραγματοποιήσει μικρή πρόοδο τις τελευταίες τρεις ημέρες, ενώ το Χάρκοβο και η Μαριούπολη παραμένουν υπό ουκρανικό έλεγχο, σύμφωνα με τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών. 
  • Οι ρωσικές επιθέσεις στο Χάρκοβο έχουν επιφέρει τον θάνατο 34 αμάχων στις τελευταίες 24 ώρες 
  • Η Μόσχα συνεχίζει τις επαφές με τις ΗΠΑ, κυρίως μέσω των πρεσβειών και εκτιμά ότι οι σημερινές συνομιλίες με την ουκρανική πλευρά στη Λευκορωσία μπορούν να φέρουν αποτελέσματα, αλλά προειδοποιεί τη Δύση κατά νέων κινήσεων κλιμάκωσης. Αυτό δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με εγχώρια μέσα ενημέρωσης. 
  • Οι φιλορωσικές δυνάμεις προειδοποίησαν για νέες στοχευμένες επιθέσεις στη Μαριούπολη, εάν οι ουκρανικές δυνάμεις δεν παραδοθούν, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, που επικαλείται φιλορώσο αξιωματικό στο Ντονέτσκ. 
  • Η ουκρανική αντιπροσωπεία κατευθύνεται στη Λευκορωσία για τον δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων. 
  • Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την πρώτη ημέρα της εισβολής, κατευθυνόμενοι ως επί το πλείστον σε Πολωνία και Ρουμανία. 
10:48

Ολικός αποκλεισμός Ρώσων και Λευκορώσων από τους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς

Μία ημέρα πριν την έναρξη των Χειμερινών Παραολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο, η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή (IPC) απαγόρευσε ολοκληρωτικά τη συμμετοχή των Ρώσων και των Λευκορώσων αθλητών, ανατρέποντας προηγούμενη απόφαση που τους επέτρεπε να συμμετάσχουν χωρίς εθνικά διακριτικά.

Αιτία της απόφασης αυτής, είναι η εισβολή της Ρωσίας με την υποστήριξη και της Λευκορωσίας στην Ουκρανία, και μάλιστα σε περίοδο που καλύπτεται από την Ολυμπιακή Εκεχειρία.

Με προγενέστερη ανακοίνωση η IPC είχε δηλώσει ότι οι αθλητές αυτοί  θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στους Αγώνες με ουδέτερα χρώματα, μια απόφαση που προκάλεσε σοβαρότατες αντιδράσεις και απειλές μποϊκοτάζ από πολλές χώρες.

10:44

Πού κατέφυγαν οι Ουκρανοί πρόσφυγες;

H Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) επιβεβαίωσε χθες ότι πάνω από ένα εκατομμύριο Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τις οικίες τους καθώς συνεχίζεται η ρωσική εισβολή.

 

Οι περισσότεροι έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε γειτονικές χώρες, με μεγάλο αριθμό να εισέρχεται στην Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Μολδαβία και τη Σλοβακία.

Ο αριθμός αυτός αναλύεται ως εξής

  • Πολωνία - 505.582
  • Ουγγαρία - 139.686
  • Μολδαβία - 97.827
  • Σλοβακία - 72.200
  • Ρουμανία - 51.261
  • Ρωσία - 47.800
  • Λευκορωσία - 357

Τέλος, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι ακόμη 88.147 άνθρωποι έχουν καταφύγει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

10:37

Χωρίς νερό και ηλεκτρικό η Μαριούπολη

Στους 34 ανέρχονται οι νεκροί στο Χάρκοβο από τις ρωσικές επιθέσεις των τελευταίων 24 ωρών σύμφωνα με ανακοίνωση των τοπικών αρχών. 

Ζωή στα ουκρανικά καταφύγια. Lynsey Addario/The New York Times 

 

Επιπλέον ο επικεφαλής της -ελεγχόμενης από Ουκρανούς- ανατολικής περιοχής του Ντόνετσκ, ανέφερε ότι η Μαριούπολη, ένας από τους πρώτους στόχους των ρωσικών επιθέσεων, έχει μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό.

10:27

Για 9.000 νεκρούς «εισβολείς», πάνω από 1.000 κατεστραμμένα ρωσικά τεθωρακισμένα μιλούν οι Ουκρανοί

Την ώρα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κάνει λόγο για 498 νεκρούς Ρώσους στρατιώτες, το ουκρανικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων ανακοινώνει την εξουδετέρωση, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, περίπου 9.000 Ρώσων στρατιωτών, σε συνδυασμό με σημαντικά πλήγματα στον στρατιωτικό εξοπλισμό των δυνάμεων εισβολής.

Συγκεκριμένα από την αρχή της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου έως τις πρώτες πρωινές ώρες της 3ης Μαρτίου οι απώλειες των ρωσικών δυνάμεων κατά τους Ουκρανούς ανήλθαν περίπου σε 217 τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού, 900 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 90 συστήματα πυροβολικού, 42 πολλαπλά συστήματα εκτόξευσης πυραύλων και 11 συστήματα αεράμυνας.

Παράλληλα έχουν καταρριφθεί 30 αεροσκάφη και 31 ελικόπτερα, ενώ εξουδετερώθηκαν ακόμη δύο ελαφριά ταχύπλοα και 60 φορητές δεξαμενές καυσίμων.

Ο ουκρανικός στρατός επισημαίνει ότι τα δεδομένα είναι σε φάση διαρκούς διευκρίνισης, αφού ο υπολογισμός περιπλέκεται από την υψηλή ένταση των εχθροπραξιών.

10:18

Mπλόκο από twitter σε RT και Sputnik στην Ευρώπη

Ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης Twitter μπλόκαρε με τη σειρά του τους λογαριασμούς των ρωσικών μέσων ενημέρωσης RT και Sputnik στην ΕΕ, μετά την απαγόρευση που επέβαλαν οι χώρες μέλη στα μέσα αυτά στην ευρωπαϊκή αγορά και η οποία τέθηκε σε ισχύ χθες Τετάρτη.

REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

 

Τα δύο αυτά μέσα ενημέρωσης κατηγορούνται ότι είναι εργαλεία «παραπληροφόρησης» της Μόσχας στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας, σύμφωνα με την απόφαση των χωρών μελών της ΕΕ

Πλέον δεν είναι εφικτό στους χρήστες του Twitter στην ΕΕ να έχουν πρόσβαση στους διάφορους λογαριασμούς του Russia Today και του Sputnik.

Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, το περιεχόμενο του Sputnik και του RT στα αγγλικά, τα γερμανικά, τα γαλλικά και τα ισπανικά δεν μπορεί να μεταδοθεί πλέον στο διαδίκτυο και την τηλεόραση στις χώρες της Ένωσης.

Πριν καν τεθεί σε ισχύ αυτή τη απόφαση, μεγάλες εταιρείες του διαδικτύου ήδη είχαν προχωρήσει στην απαγόρευση του περιεχομένου των ρωσικών δικτύων: το Facebook και το Instagram ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι μπλοκάρουν στην ΕΕ το περιεχόμενο του RT και του Sputnik, ενώ την Τρίτη αντίστοιχη ανακοίνωση έκανε και το YouTube.

Από την πλευρά του το Spotify ανακοίνωσε σήμερα ότι έκλεισε επ’ αόριστον το γραφείο του στη Ρωσία σε απάντηση στην «απρόκλητη επίθεση της Μόσχας εναντίον της Ουκρανίας».

10:14

Η 32χρονη Βικτόρια, περιγράφει στον Guardian τη γέννηση του παιδιού της στο υπόγειο καταφύγιο του νοσοκομείου στο Κίεβο, εν μέσω βομβαρδισμών

10:12

«Δεν μπορούμε ούτε τους τραυματίες να μαζέψουμε από το δρόμο»

To λιμάνι της Μαριούπολης στη Μαύρη Θάλασσα συνεχίζει να δέχεται σφοδρά πυρά των ρωσικών δυνάμεων.

Ο δήμαρχος της πόλης σε μήνυμά του μέσω βίντεο ανέφερε: Δεν μπορούμε ούτε τους τραυματίες να μαζέψουμε από τους δρόμους και από τα διαμερίσματα καθώς ο βομαρδισμός είναι ασταμάτητος».

 

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, έχει ζητήσει από τους κατοίκους να εγκαταλείψουν την πόλη, μέσω αυτού που αποκαλεί «πράσινο διάδρομο», ασφαλούς αναχώρησης. 

Σήμερα, εκπρόσωπος των φιλορώσων αυτονομιστών δήλωσε ότι σχεδιάζονται στοχευμένες επιθέσεις παρεκτός εάν οι ουκρανικές δυνάμεις παραδοθούν

09:57

Ξεκινά από τη Ζαπορίζια το κονβόι με τους Έλληνες πολίτες 

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση εκκένωσης Ελλήνων πολιτών και μέρους του προσωπικού του προξενείου Μαριούπολης από την Ουκρανία (Νόστος 3).

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το κονβόι ξεκινάει από τη Ζαπορίζια, όπου διανυκτέρευσε, θα μετακινηθεί προς το Κιροβοχράντ (Kirovohrad) και εν συνεχεία προς τη Μολδαβία, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.

09:52

Η Γερμανία θα εφοδιάσει την Ουκρανία με 2.700 αντιαεροπορικούς πυραύλους

Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας ενέκρινε τον εφοδιασμό του στρατού της Ουκρανίας με 2.700 αντιαεροπορικούς πυραύλους μετά την εισβολή της Ρωσίας, δήλωσαν πηγές προσκείμενες σε αυτό στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Πρόκειται για πυραύλους τύπου Strela, σοβιετικής κατασκευής, που είχαν στα αποθέματά τους οι ένοπλες δυνάμεις της πάλαι ποτέ ΛΔΓ, εξήγησαν οι πηγές.

Η κυβέρνηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς αποφάσισε πλέον να αντιστρέψει την πολιτική περιορισμού των εξαγωγών όπλων που εφάρμοζε για χρόνια το Βερολίνο, να επιτρέψει την απευθείας παράδοση όπλων στην Ουκρανία, μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού.

09:36

Όρμπαν: Δεν θα ασκήσουμε βέτο στις κυρώσεις Ε.Ε. κατά της Μόσχας 

Η Ουγγαρία δεν θα ασκήσει βέτο στις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, ενώ τόνισε ότι είναι υψίστης σημασίας η ενότητα των 27 χωρών μελών της Ένωσης.

Σε συνέντευξή του στον ειδησεογραφικό ιστότοπο mandiner.hu ο Ορμπάν, ο οποίος έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις από την ουγγρική αντιπολίτευση για τις στενές του σχέσεις με τη Μόσχα, πρόσθεσε ότι οι δεσμοί της χώρας του με τη Ρωσία ήταν «ισορροπημένοι και δίκαιοι» μέχρι το πολύ πρόσφατο παρελθόν, όμως ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιούργησε μια νέα κατάσταση.

09:35

«Ανθρωπιστικούς διαδρόμους» ζητεί το Κίεβο 

Η Ουκρανία χρειάζεται ανθρωπιστικούς διαδρόμους τους οποίους θα στηρίζουν οργανισμοί όπως ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) λόγω της εισβολής της Ρωσίας στη χώρα, δήλωσε ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Τα χωριά και οι πόλεις όπου φτάνουν τα ρωσικά στρατεύματα μετατρέπονται αμέσως σε μέρη λεηλασίας, κλοπών, φόνου», κατήγγειλε ο Ποντόλιακ σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Χρειαζόμαστε ανθρωπιστικούς διαδρόμους -- τρόφιμα, φάρμακα, ασθενοφόρα, εκκενώσεις. Χρειαζόμαστε ενεργή βοήθεια από διεθνείς οργανισμούς, περιλαμβανομένου του ΟΑΣΕ. Αρκετά με τα λόγια», πρόσθεσε.

09:34

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας γνωστοποίησε ότι ο στρατός της χώρας έχει χτυπήσει 1.612 στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία από την πρώτη ημέρα της εισβολής 

 

 

09:33

Λονδίνο: Βήμα σημειωτόν η ρωσική προέλαση

Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου εκτιμά ότι η ρωσική προέλαση προς το Κίεβο έχει καθυστερήσει λόγω της «σθεναρής ουκρανικής αντίστασης, μηχανικών βλαβών και συμφόρησης» και παραμένει σε απόσταση άνω των 30 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης.

 

Στην τελευταία έκθεσή του προσθέτει ότι παρά τον σφοδρό ρωσικό βομβαρδισμό, οι πόλεις Χάρκοβο , Τσερνίχιβ και Μαριούπολη παραμένουν στα χέρια της Ουκρανίας.

Ορισμένες ρωσικές δυνάμεις έχουν εισέλθει στην πόλη Χερσώνα, αλλά η στρατιωτική κατάσταση παραμένει ασαφής.

Η έκθεση καταλήγει ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας «αναγκάστηκε να παραδεχτεί» ότι 498 Ρώσοι στρατιώτες έχουν ήδη σκοτωθεί και 1.597 τραυματίστηκαν στον πόλεμο, προσθέτοντας ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών και τραυματιών «θα είναι σχεδόν σίγουρα πολύ μεγαλύτερος» και θα συνεχίζουν να ανεβαίνουν.

08:49

Κατασχέθηκε γιοτ Ρώσου δισεκατομμυριούχου

Οι γερμανικές αρχές προχώρησαν στην κατάσχεση πολυτελούς θαλαμηγού, αξίας τουλάχιστον 600 εκατομμυρίων δολαρίων, ιδιοκτησίας του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Αλισέρ Ουσμάνοφ, σε βάρος του οποίου επιβλήθηκαν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η θαλαμηγός Dilbar, μήκους 156 μέτρων, κατασχέθηκε στο λιμάνι του Αμβούργου, κατά τις πληροφορίες του Forbes.Το πλοίο, κατασκευασμένο από το γερμανικό ναυπηγείο Lürssen, βρισκόταν για επισκευές και τροποποιήσεις στο ναυπηγείο Blohm + Voss, σημείωσε το αμερικανικό περιοδικό.

Σημειώνεται ότι οι Βρυξέλλες επέβαλαν κυρώσεις στον Ρώσο μεγιστάνα του τομέα της μεταλλουργίας και άλλες 25 προσωπικότητες του επιχειρηματικού κόσμου της Ρωσίας εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.

08:47

Το σημερινό εξώφυλλο του ΤΙΜΕ

08:40

Η εφιαλτική περιπολία των τανκς στην Χερσώνα 

Βίντεο που τράβηξαν κάτοικοι της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία δείχνουν ρωσικά στρατεύματα να περιπολούν στους δρόμους της πόλης.

Ο δήμαρχος της πόλης, Igor Kolykhaiev, επιβεβαίωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν αποβιβαστεί στην πόλη με ανάρτησή του στο Facebook αργά το βράδυ της Τετάρτης.

«Υπήρξαν ένοπλοι επισκέπτες στο δημοτικό συμβούλιο. Η ομάδα μου και εγώ είμαστε φιλήσυχοι άνθρωποι, δεν είχαμε όπλα ή επιθετικότητα από την πλευρά μας».

08:33

Ορμπάν: Δεν θα ασκήσουμε βέτο στις κυρώσεις κατά Μόσχας

O πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν δηλώνει ότι η χώρα του δεν πρόκειται να ασκήσει βέτο στις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. «Η ενότητα της Ε.Ε είναι ύψιστη προτεραιότητα», αναφέρει.

08:32

Όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία στέλνει η Ισπανία

Η Ισπανία θα στείλει αύριο Παρασκευή στην Ουκρανία ένα φορτίο επιθετικών όπλων και πυρομαχικών, συμπεριλαμβανομένων εκτοξευτών ρουκετών και αυτομάτων όπλων, προκειμένου να τη βοηθήσει να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή, όπως δήλωσε αργά χθες, η υπουργός Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες.

«Σε αυτό το πρώτο φορτίο που θα μεταφερθεί με δύο αεροσκάφη αναμένεται ότι θα στείλουμε 1.370 εκτοξευτές αντιαρματικών ρουκετών, 700.000 σφαίρες τυφεκίων και αυτομάτων όπλων, αλλά και ελαφρά αυτόματα όπλα» όπως δήλωσε η Ρόμπλες σε μία συνέντευξη στην τηλεόραση Antena3.

Όπως είπε η ίδια, τα δύο αεροσκάφη θα μεταφέρουν το υλικό σε μία τοποθεσία στην Πολωνία κοντά στα σύνορα, όπου Ουκρανοί αξιωματούχοι θα το παραλάβουν.

«Είναι πολύ σημαντικό επειδή τα όπλα αυτά επιτρέπουν την άμυνα σε ένα προσωπικό επίπεδο, καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από ανθρώπους που δεν έχουν μεγάλη εμπειρία στη χρήση τέτοιων όπλων» πρόσθεσε η ίδια.

08:21

 

 

 

Μία από τις εκρήξεις που έπληξαν το βράδυ το Κίεβο  

08:19

Κίεβο: Παραμένει σε ουκρανικά χέρια η Μαριούπολη

Σε τελευταία ενημέρωση, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας υποστηρίζει ότι οι ρωσικές δυνάμεις παραμένουν «ανεπιτυχείς» στις κατευθύνσεις που προελαύνουν και ότι η Μαριούπολη παραμένει στα χέρια της Ουκρανίας.

Φωτογραφία από το κέντρο του Κιέβου/Lynsey Addario/The New York Times

 

Η Μαριούπολη, η οποία δοκιμάστηκε από έντονους βομβαρδισμούς, θεωρείται βασικό «έπαθλο» για τους Ρώσους, καθώς θα ενώσει τις δυνάμεις τους στα νότια και τα ανατολικά.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, Ρώσοι αλεξιπτωτιστές έχουν παρατηρηθεί στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Το υπ. Αμυνας προειδοποίησε επίσης τους χρήστες του Διαδικτύου να μην κοινοποιούν «πληροφορίες βομβαρδισμού σε πραγματικό χρόνο»", εν μέσω ανησυχιών ότι οι αναρτήσεις τους θα βοηθήσουν τις ρωσικές δυνάμεις.

08:18

Kαθ’ οδόν προς Λευκορωσία η ουκρανική αντιπροσωπεία

Ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών των κυβερνήσεων της Ρωσίας και της Ουκρανίας, που θα επικεντρωθεί στην πιθανή κήρυξη κατάπαυσης του πυρός, αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα, μία εβδομάδα μετά την ρωσική στρατιωτική εισβολή.

Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντίμιρ Μεντίνσκι διαβεβαίωσε ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία είναι καθ’ οδόν, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν οι συνομιλίες να συνεχιστούν στην Μπρεστ (δυτική Λευκορωσία) και ο ρωσικός στρατός δεσμεύθηκε να εγγυηθεί πως θα υπάρξει «ασφαλής διάδρομος» για τη διέλευση της ουκρανικής αντιπροσωπείας.

Η ουκρανική πλευρά απλά επιβεβαίωσε ότι συμφώνησε να συνεχιστούν οι συνομιλίες.

08:06

Προμήθεια 30% στις αγορές ξένου συναλλάγματος 

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας επέβαλε προμήθεια 30% στις αγορές ξένου συναλλάγματος από ιδιώτες στα ανταλλακτήρια, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters το οποίο επικαλείται εργαζομένους σε αυτά.

07:49

Προσφυγικό κύμα ενός εκατομμυρίων Ουκρανών

Περισσότερα από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει τη Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής, επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της αρμόδιας αρμοστείας του ΟΗΕ.

 

07:44

Ρωσικά τανκς στη Χερσώνα

Πλάνα από κάμερα ασφαλείας δείχνουν ρωσικά άρματα μάχης στην κεντρική πλατεία της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία.

07:40

Δεύτερος γύρος στη σκιά σφοδρών επιθέσεων 

Σήμερα το πρωί αναμένεται η ουκρανική αντιπροσωπεία στη Λευκορωσία για τον δεύτερο γύρο των ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία, με σκοπό τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός, όπως μετέδωσε χθες το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο δηλώσεις του ρώσου διαπραγματευτή Βλαντίμιρ Μεντίνσκι στο TASS.

 

07:39

Επιβεβαιώνουν την κατάληψη της Χερσώνας

Oυκρανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν σήμερα την παρουσία του ρωσικού στρατού στη Χερσώνα, μεγαλούπολη της νότιας Ουκρανίας για την οποία η Μόσχα ανακοίνωσε χθες το πρωί ότι καταλήφθηκε έπειτα από σφοδρές μάχες.