Γερμανία: Μόνο ο Λίντνερ γνώριζε για την ιστορική στροφή που έκανε ο Σολτς

Γερμανία: Μόνο ο Λίντνερ γνώριζε για την ιστορική στροφή που έκανε ο Σολτς

Οι μετασεισμοί της ιστορικής απόφασης που έλαβε την Κυριακή ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς εξακολουθούν να συγκλονίζουν το γερμανικό πολιτικό σκηνικό

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Οι μετασεισμοί της ιστορικής απόφασης που έλαβε την Κυριακή ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς εξακολουθούν να συγκλονίζουν το γερμανικό πολιτικό σκηνικό, με την εφημερίδα «Ζιντόιτσε» να αποκαλύπτει ότι ο μόνος που ήταν ενήμερος για την εντυπωσιακή στροφή στη γερμανική πολιτική ασφαλείας ήταν ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ. Απευθυνόμενος στην έκτακτη συνεδρίαση της γερμανικής Βουλής το πρωί της Κυριακής, ο Σολτς ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα στείλει όπλα στην Ουκρανία και ότι θα δαπανήσει επιπλέον 100 δισεκατομμύρια ευρώ για τις ένοπλες δυνάμεις, ανεβάζοντας τον αμυντικό προϋπολογισμό στο 2% του ΑΕΠ.

Πρόκειται για το πάγιο αίτημα του ΝΑΤΟ, το οποίο εξίσου παγίως συναντούσε απορριπτική απάντηση από όλες τις γερμανικές κυβερνήσεις. Επειτα από εβδομάδες προσεκτικών χειρισμών στο θέμα της Ουκρανίας, ο Σολτς εξέπληξε τους πάντες και πρώτα από όλα το κόμμα του. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Ζιντόιτσε», ο Γερμανός καγκελάριος δεν είχε ενημερώσει ούτε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ούτε τους Πρασίνους, το δεύτερο κόμμα του τριμερούς κυβερνητικού συνασπισμού. Ο μόνος που γνώριζε ήταν ο Φιλελεύθερος υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ.

Μνήμες του 1990

Παρατηρητές σχολίασαν ότι ο αιφνιδιασμός Σολτς θύμισε τον αιφνιδιασμό στον οποίο είχε προχωρήσει στις αρχές του 1990 ο τότε καγκελάριος Χέλμουτ Κολ, ανακοινώνοντας τον οδικό χάρτη για τη γερμανική ενοποίηση, σε μία ομιλία που έθεσε προ τετελεσμένων τη γερμανική και τη διεθνή πολιτική σκηνή (προκειμένου να μη διαρρεύσει το περιεχόμενο της ομιλίας, την είχε δακτυλογραφήσει η σύζυγός του, Χανελόρε).

Η Γερμανία θα στείλει όπλα στην Ουκρανία και θα δαπανήσει επιπλέον 100 δισ. ευρώ για τις ένοπλες δυνάμεις.

Στην εφημερίδα ΤΑΖ, ο κοινοβουλευτικός συντάκτης Στέφαν Ράινεκε σημείωσε ότι οι αλλαγές που ανακοίνωσε ο Γερμανός καγκελάριος απαιτούν τροποποίηση του συντάγματος και άρα διακομματική συναίνεση. «Από την Κυριακή έχει πάψει να υπάρχει κυβερνητική πολιτική στον τομέα της άμυνας, γιατί θα είναι απαραίτητη η συναίνεση των Χριστιανοδημοκρατών για τις συνταγματικές αλλαγές», τόνισε. «Δεν είναι δείγμα ισχύος να ανακοινώνει κανείς μια απόφαση με τόσο ευρείες συνέπειες για τις συνταγματικά οριοθετημένες αρμοδιότητες του στρατού με τόσο αιφνιδιαστικό τρόπο», υποστήριξε ο αρθρογράφος, υποστηρίζοντας ότι ο Σολτς βρέθηκε υπό μεγάλη πίεση.

«Οχι» σε στράτευση

Οι Χριστιανοδημοκράτες, πάντως, δεν πρόκειται να συμφωνήσουν σε επαναφορά της υποχρεωτικής στράτευσης, όπως ξεκαθάρισαν χθες, μετά τις σχετικές συζητήσεις γύρω από το ζήτημα. Ως προς την οικονομική πτυχή των αλλαγών, εξακολουθεί να επικρατεί σιγή για την προέλευση των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, ιδίως σε περιβάλλον οικονομικής κρίσης που προκαλείται από την αύξηση του ενεργειακού κόστους και από τις άλλες οικονομικές παρενέργειες του οικονομικού πολέμου της Ευρώπης απέναντι στη Ρωσία. Θεωρείται πιθανό ότι οι Φιλελεύθεροι θα συμφωνήσουν σε αύξηση του δανεισμού, εγκαταλείποντας την πάγια προσκόλλησή τους στο «μαύρο μηδενικό» των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, αλλά και ότι θα υπάρξουν περικοπές σε κοινωνικές και άλλες δαπάνες.

H στροφή του Σολτς επικρίθηκε από τη νεολαία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, ενώ οριστικοποίησε την πλήρη ρήξη του με τον πρώην καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος παραμένει, παρά τις επικρίσεις, στα διοικητικά συμβούλια ρωσικών εταιρειών ενέργειας. Χθες παραιτήθηκαν ομαδικά οι συνεργάτες του Σρέντερ, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση του.

Ειδήσεις σήμερα

Live: Πόλεμος στην Ουκρανία – Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT