COVID-19: Στα όρια συναγερμού ξανά

COVID-19: Στα όρια συναγερμού ξανά

Στα όρια του συναγερμού για ενδεχόμενο νέο επιδημικό κύμα COVID-19 βρίσκεται η χώρα μας.

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα όρια του συναγερμού για ενδεχόμενο νέο επιδημικό κύμα COVID-19 βρίσκεται η χώρα μας. Την τελευταία εβδομάδα, οι επιδημιολογικοί δείκτες που αφορούν τη διασπορά του ιού, δηλαδή αριθμός κρουσμάτων, δείκτης μεταδοτικότητας και ποσοστό θετικότητας, έχουν επιδεινωθεί, θυμίζοντας πλέον την εικόνα που επικρατούσε στη χώρα μας στα μέσα Ιανουαρίου. Προς το παρόν, πάντως, η επιδείνωση αυτή δεν έχει μεταφερθεί ως πίεση στο σύστημα υγείας, με τον αριθμό των νέων εισαγωγών και των διασωληνωμένων ασθενών να παραμένει σε σταθερά επίπεδα.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια περίοδο που τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του ιού έχουν χαλαρώσει σε μεγάλο βαθμό και, παράλληλα, επεκτείνεται η υποπαραλλαγή «Ομικρον 2», η οποία φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική από την «Ομικρον» που έχει επικρατήσει από τις αρχές του έτους στη χώρα μας. Σήμερα, η εθνική επιτροπή εμπειρογνωμόνων πρόκειται να συνεδριάσει προκειμένου να αξιολογήσει την επιδημιολογική εικόνα της χώρας της τελευταίας εβδομάδας και, βάσει αυτής, να εξετάσει εάν θα μπορούσαν να αρθούν και άλλα μέτρα, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για επαναφορά στην κανονικότητα έως τα τέλη Μαρτίου. Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα οι ειδικοί είχαν συζητήσει το ενδεχόμενο μείωσης του αριθμού των self tests στα σχολεία, χωρίς ωστόσο να λάβουν απόφαση και παραπέμποντας σε νέα συνεδρίαση την επανεξέταση του συγκεκριμένου θέματος.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια περίοδο που τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του ιού έχουν χαλαρώσει σε σημαντικό βαθμό.

Χθες, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 23.748 νέα κρούσματα COVID-19 σε σύνολο 318.848 εργαστηριακών τεστ PCR και rapid. Το ποσοστό θετικότητας την τελευταία εβδομάδα είναι στο 7,24% –όταν τον τελευταίο μήνα δεν είχε ξεπεράσει το 6%–, ενώ, συνυπολογίζοντας και τους αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους, υπολογίζεται στο 3,02%. Στην Ανδρο, την περασμένη εβδομάδα σχεδόν ένα στα δέκα τεστ που διεξάγονταν (PCR, rapid και self) ήταν θετικό –ποσοστό θετικότητας 9,71%–, στη Μήλο το 8,09%, στην Τήνο το 5,2% και σε Κάρπαθο και Ικαρία σχεδόν το 5%. Ο δείκτης μεταδοτικότητας του SARS-CoV-2 ξεπέρασε οριακά τη μονάδα (1,04) για πρώτη φορά μετά έξι εβδομάδες που ήταν κάτω από το συγκεκριμένο όριο ελέγχου της επιδημίας. Χθες δηλώθηκαν 44 θάνατοι ασθενών με COVID-19, ενώ διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν 354 ασθενείς. Ο αριθμός των νέων νοσηλειών ασθενών με COVID-19 ήταν χθες 345, έναντι 313 εξιτηρίων. Την τελευταία εβδομάδα έχουν σταθεροποιηθεί οι εισαγωγές περιστατικών κορωνοϊού στα νοσοκομεία, οι οποίες, ωστόσο, ήταν περισσότερες από τα εξιτήρια που εκδόθηκαν λόγω ίασης.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους σε ραδιοφωνική συνέντευξή του (Παραπολιτικά) σημείωσε ότι η «Ομικρον 2» έχει αυξημένη μεταδοτικότητα και πρόσθεσε πως η αυξητική τάση στον αριθμό των κρουσμάτων παρατηρείται σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. «Αυτό που θα καθορίσει τα πράγματα είναι εάν επιβαρύνει πάρα πολύ τις νοσηλείες και τους θανάτους, κάτι που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται», επισήμανε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT