Βάπτιση και όνομα παιδιού με ένα κλικ

Βάπτιση και όνομα παιδιού με ένα κλικ

Τέλος στις ουρές στα ληξιαρχεία βάζει η νέα ηλεκτρονική δυνατότητα του gov.gr, που έχει τεθεί σε εφαρμογή από χθες.

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέλος στις ουρές στα ληξιαρχεία βάζει η νέα ηλεκτρονική δυνατότητα του gov.gr, που έχει τεθεί σε εφαρμογή από χθες. Οι πολίτες μπορούν ηλεκτρονικά να δηλώνουν το όνομα του παιδιού τους ή να «παραδίδουν» στο ληξιαρχείο τη βεβαίωση βάπτισης, ώστε να επικαιροποιείται η ληξιαρχική πράξη γέννησης, την οποία στη συνέχεια μπορούν να κατεβάζουν ηλεκτρονικά μέσω της νέας εφαρμογής, σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση του υπουργών Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη. Η νέα υπηρεσία παρέχεται μέσω του gov.gr, από την ενότητα «Οικογένεια» και την υποενότητα «Γέννηση». Ειδικότερα, ο πολίτης συνδέεται μέσω των κωδικών Taxisnet ή με τους κωδικούς web banking και υποβάλλει τις δηλώσεις ηλεκτρονικά. Η δήλωση ονοματοδοσίας πραγματοποιείται συνδυαστικά και από τους δύο γονείς. Αρχικά, ο ένας γονέας θα πρέπει με τους κωδικούς του να κάνει τη δήλωση και στη συνέχεια και ο δεύτερος με τους δικούς του κωδικούς να μπαίνει στην εφαρμογή για να δώσει την έγκρισή του. Με την έγκριση και του δεύτερου γονέα, τη δήλωση παραλαμβάνει ηλεκτρονικά ο ληξίαρχος του δήμου όπου δηλώθηκε η γέννηση του παιδιού και προχωράει στην εγγραφή του ονόματος. Τη δυνατότητα ηλεκτρονικής δήλωσης βάπτισης έχει οποιοσδήποτε γονέας ή ο ανάδοχος, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία και ανεβάζοντας στην εφαρμογή τη δήλωση βάπτισης. Ο ληξίαρχος με τον ίδιο τρόπο καταχωρίζει το όνομα και ο πολίτης ενημερώνεται αντίστοιχα. Εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, ο πολίτης θα ενημερωθεί με μήνυμα στο κινητό του ή με email ότι η επικαιροποιημένη ληξιαρχική πράξη έχει αποσταλεί ηλεκτρονικά στη θυρίδα του και μπορεί να εκτυπώσει το έγγραφο μέσω του my.gov.gr. Το αντίγραφο ενσωματώνει όλα τα χαρακτηριστικά ασφαλείας (Κωδικός QR, Κωδικός ασφαλείας, Προηγμένη ηλεκτρονική σφραγίδα) και μπορεί να προσκομιστεί για κάθε νόμιμη χρήση.

Μέσω του gov.gr παρέχονται ήδη οι ακόλουθες υπηρεσίες: Ψηφιακή δήλωση γέννησης στο μαιευτήριο – Εκδοση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης – Εκδοση πιστοποιητικού γέννησης – Εκδοση πιστοποιητικού ιθαγένειας – Εκδοση πιστοποιητικού εγγυτέρων συγγενών – Εκδοση ληξιαρχικής πράξης γέννησης – Εκδοση ληξιαρχικής πράξης γάμου – Εκδοση ληξιαρχικής πράξης συμφώνου συμβίωσης – Εκδοση ληξιαρχικής πράξης θανάτου – Καταχώριση ληξιαρχικών πράξεων των αποδήμων από τα προξενεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή