Δημοσκόπηση: Απαισιόδοξοι οι πολίτες για τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Δημοσκόπηση: Απαισιόδοξοι οι πολίτες για τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Οι πολίτες σε ποσοστό 77% δηλώνουν «πολύ» και «αρκετά» προβληματισμένοι από τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις συνέπειές τους

6' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανήσυχοι σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία είναι οι πολίτες, βάσει δημοσκόπησης της Pulse για τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Το κοινό εμφανίζεται απαισιόδοξο σχετικά με το πότε θα τελειώσει ο πόλεμος, με το 35% να απαντά τους «επόμενους μήνες» και το 32% τις «επόμενες εβδομάδες». Ποσοστό 11% πιστεύει ότι ο πόλεμος θα τελειώσει «αργότερα», ενώ μόλις ένα 2% απαντά «τις επόμενες ημέρες».

Δημοσκόπηση: Απαισιόδοξοι οι πολίτες για τις εξελίξεις στην Ουκρανία-1

Οι πολίτες σε ποσοστό 77% δηλώνουν «πολύ» και «αρκετά» προβληματισμένοι από τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις συνέπειές τους, ενώ μόλις το 4% δηλώνει από ελάχιστα έως καθόλου προβληματισμένο.

Δημοσκόπηση: Απαισιόδοξοι οι πολίτες για τις εξελίξεις στην Ουκρανία-2

Στο ερώτημα εάν βρίσκουν βάσιμους ή αβάσιμους τους ρωσικούς ισχυρισμούς που οδήγησαν στον πόλεμο στην Ουκρανία, ένα 56% εκτιμά ότι οι ισχυρισμοί έχουν κάποια βάση, ενώ ένα 78% απαντά ότι οι πολεμικές επιχειρήσεις είναι απαράδεκτες.

Δημοσκόπηση: Απαισιόδοξοι οι πολίτες για τις εξελίξεις στην Ουκρανία-3

Νέο τελεσίγραφο Πούτιν: Αέριο με ρούβλια μέσω ρωσικών τραπεζών από αύριο

Διάταγμα σύμφωνα με το οποίο οι ξένοι αγοραστές πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο από την 1η Απριλίου υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως δήλωσε ο ίδιος.

Σε δήλωσή του, ανέφερε ότι οι ξένοι αγοραστές ρωσικού φυσικού αερίου πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρωσικές τράπεζες σε ρούβλια και να πληρώνουν μέσω αυτών, από την 1η Απριλίου. Ανέφερε, δε, ότι η Ρωσία θα διακόψει τα ενεργά συμβόλαια φυσικού αερίου εάν οι αγοραστές δεν συμμορφωθούν με το αίτημά της για πληρωμή σε ρούβλια.

«Αν δεν γίνουν αυτές οι πληρωμές, θα το θεωρήσουμε αθέτηση εκ μέρους των αγοραστών, με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται. Κανείς δεν μας πουλάει τίποτα δωρεάν, ούτε κι εμείς θα κάνουμε φιλανθρωπία – δηλαδή, τα υπάρχοντα συμβόλαια θα διακοπούν», πρόσθεσε. Μένει να διευκρινιστεί τι ακριβώς θα σημάνει αυτή η κίνηση από πλευράς Μόσχας.

Ο κ. Πούτιν είπε επίσης ότι το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας σε ευρώ -στο πλαίσιο των κυρώσεων της Δύσης για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία- σημαίνει ότι ορισμένες από τις παραδόσεις φυσικού αερίου, έγιναν δωρεάν.

Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε λόγο για οικονομικό πόλεμο σε βάρος της Μόσχας, ο οποίος άρχισε χρόνια πριν, με στόχο να υπονομευθεί η ανάπτυξη της Ρωσίας. Υποστήριξε ότι οι κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Μόσχας ήταν προσχεδιασμένες και ότι η Δύση θα επιχειρήσει να βρει νέες αφορμές για περαιτέρω κυρώσεις.

Τι προβλέπει το διάταγμα

Το διάταγμα καθορίζει τον μηχανισμό που θα χρησιμοποιούν οι αγοραστές για να μεταφέρουν ξένο νόμισμα σε έναν ειδικό λογαριασμό σε μια ρωσική τράπεζα η οποία στη συνέχεια θα στέλνει ρούβλια πίσω στον αγοραστή για να πληρώσει για το φυσικό αέριο. Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, η αλλαγή αυτή έχει ως στόχο να ενισχύσει την εθνική κυριαρχία της Ρωσίας, η οποία θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της σε όλα τα συμβόλαια.

Με βάση το διάταγμα, οι ξένοι αγοραστές θα πρέπει να χρησιμοποιούν ειδικούς λογαριασμούς στην τράπεζα Gazprombank για το φυσικό αέριο που εισάγουν. Ο ξένος αγοραστής θα καταθέτει συνάλλαγμα σε έναν ειδικό λογαριασμό, αποκαλούμενο «λογαριασμό Κ». Η Gazprombank στη συνέχεια θα αγοράζει ρούβλια για λογαριασμό του και θα τα μεταφέρει σε έναν άλλο «ειδικό λογαριασμό Κ». Κατόπιν, η τράπεζα θα μεταφέρει τα ρούβλια από τον «λογαριασμό Κ» του ξένου αγοραστή στους λογαριασμούς της Gazprom. Η Gazprombank μπορεί να ανοίξει τέτοιους λογαριασμούς χωρίς να απαιτείται η παρουσία κάποιου εκπροσώπου του ξένου αγοραστή.

«Όχι» από Γερμανία και Γαλλία σε Πούτιν

Η Γερμανία και η Γαλλία απέρριψαν το αίτημα της Ρωσίας να πληρώσουν οι ευρωπαϊκές χώρες για το φυσικό της αέριο σε ρούβλια ως απαράδεκτη παραβίαση των συμβολαίων, προσθέτοντας ότι ο ελιγμός ισοδυναμεί με «εκβιασμό».

Σε μια πρώτη του αντίδραση, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς επέμεινε ότι οι πληρωμές για το ρωσικό αέριο θα συνεχίσουν να γίνονται σε ευρώ ή δολάρια. Όπως τόνισε, είπε στον Ρώσο πρόεδρο ότι η χώρα του έχει ελέγξει τα συμβόλαιά της με τη Ρωσία για παραδόσεις φυσικού αερίου και θα συνεχίσει να πληρώνει για αυτά σε ευρώ και μερικές φορές σε δολάρια.

Επανέλαβε ότι η Γερμανία ελπίζει ότι δεν θα έχει ανάγκη τις ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου και άνθρακα εφέτος, αλλά θα χρειαζόταν περισσότερος χρόνος για να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο. Πρόσθεσε ότι τα κενά στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία πρέπει να κλείσουν για να συνεχιστεί η πίεση στον Πούτιν.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο κ. Σολτς είχε επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, ο Ρώσος πρόεδρος είπε στον Γερμανό καγκελάριο ότι τίποτα δεν θα αλλάξει για τους Ευρωπαίους και ότι οι πληρωμές θα εξακολουθήσουν να γίνονται σε ευρώ και θα μεταφέρονται στην Gazprombank, η οποία δεν επηρεάζεται από τις κυρώσεις για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Όπως πρόσθεσε, στη συνέχεια τα ποσά θα μετατρέπονται σε ρούβλια.

«Ο κ. Σολτς δεν συμφώνησε με αυτή τη διαδικασία στη συνομιλία, αλλά ζήτησε γραπτές πληροφορίες για να κατανοήσει καλύτερα τη διαδικασία», είπε ο Γερμανός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι παραμένει σε ισχύ η συμφωνία της G7, βάσει της οποίας οι προμήθειες ενέργειας από τη Ρωσία θα πληρώνονται μόνο σε ευρώ ή δολάρια.

Στο μεταξύ, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε ότι δεν έχει δει ακόμη την απόφαση που επιβάλλει τις πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια, υπογεγραμμένη από τον Πούτιν.

Πρόσθεσε ότι η Γερμανία είναι προετοιμασμένη για όλα τα σενάρια ακόμα και της διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Η προσπάθεια της Ρωσίας να διχάσει τους δυτικούς συμμάχους απαιτώντας πληρωμές σε ρούβλια απέτυχε, δήλωσε ο κ. Χάμπεκ, προσθέτοντας ότι οι δυτικοί σύμμαχοι είναι αποφασισμένοι να μην «εκβιαστούν» από τη Ρωσία.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ είπε από την πλευρά του ότι η Γαλλία και η Γερμανία απέρριψαν το αίτημα της Ρωσίας.

Ντράγκι: Η Ιταλία δεν αναμένει διακοπή των προμηθειών ρωσικού αερίου

Η Ιταλία δεν αναμένει διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, δήλωσε λίγο νωρίτερα ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, «δείχνοντας» πως πιστεύει ότι η Ρωσία θα υπαναχωρήσει από το αίτημα για πληρωμή σε ρούβλια.

Ο κ. Ντράγκι, ο οποίος μίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την Τετάρτη, είπε ότι ο κ. Πούτιν του είπε πως οι τρέχουσες συμβάσεις φυσικού αερίου εξακολουθούν να ισχύουν και ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα συνεχίσουν να πληρώνουν σε ευρώ και σε δολάρια, αντί σε ρούβλια. «Αυτό που κατάλαβα, αλλά μπορεί να κάνω λάθος, είναι ότι η μετατροπή της πληρωμής… είναι εσωτερικό θέμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», είπε ο κ. Ντράγκι σε συνέντευξη Τύπου.

Αντιδράσεις από δυτικούς αξιωματούχους στο τελεσίγραφο Πούτιν

«Είναι απίστευτα δύσκολο για τη Ρωσία να σταματήσει να πουλά πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Δυτική Ευρώπη», σημειώνουν σε μία πρώτη αντίδραση αξιωματούχοι της Δύσης, εκφράζοντας τη δυσπιστία τους για τις ρωσικές απειλές.

Έφοδος στα γραφεία της Gazprom από τις αντιμονοπωλιακές αρχές της Ε.Ε.

Χθες, Τετάρτη, οι αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές της Ε.Ε. πραγματοποίησαν έφοδο στα γραφεία της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom στη Γερμανία, στο πλαίσιο ενίσχυσης της έρευνάς τους σχετικά με τις προμήθειες φυσικού αερίου της εταιρείας στην Ευρώπη, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μετέβησαν στα γραφεία της Gazprom Germania και της Wingas. Οι αρχές της Ε.Ε. ερευνούν αν οι πρακτικές της Gazprom συνέβαλαν στην αύξηση των τιμών φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε επίπεδα ρεκόρ.

Με πληροφορίες από Skai.gr, Reuters, AFP, Bloomberg

Ειδήσεις σήμερα

Πόλεμος στην Ουκρανία – Ολες οι εξελίξεις από την 36η ημέρα εισβολής

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT