Σκληρός ανταγωνισμός ελληνικού – ιταλικού ελαιολάδου

Σκληρός ανταγωνισμός ελληνικού – ιταλικού ελαιολάδου

Μια μοναδική εμπειρία ήταν η επίσκεψη και διαμονή στη Σητεία της Κρήτης για τους 30 διακεκριμένους διεθνώς ειδικούς του ελαιολάδου, οι οποίοι συμμετείχαν ως κριτές στον 7ο παγκόσμιο διαγωνισμό Athena, που πραγματοποιήθηκε εκεί.

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ελαιόλαδο από την Ιταλία και συγκεκριμένα την Πούλια, έξτρα παρθένο φυσικά, από την εταιρεία Maselli έλαβε το πρώτο βραβείο στον 7ο παγκόσμιο διαγωνισμό Αthena, o οποίος πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στη Σητεία του νομού Λασιθίου Κρήτης. Πρόκειται για έναν από τους τρεις κορυφαίους διαγωνισμούς ελαιολάδου στον κόσμο, ο οποίος διοργανώνεται κάθε χρόνο σε μια διαφορετική ελληνική ελαιοπαραγωγική περιοχή.

Φέτος από τα 550 δείγματα ελαιολάδων που υποβλήθηκαν στον διαγωνισμό, συμμετοχές από 23 χώρες, τα 32 απέσπασαν την ύψιστη διάκριση εφόσον βαθμολογήθηκαν με πάνω από 95%. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν δεκάδες ελληνικά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, από τα οποία αρκετά κατάφεραν να ξεπεράσουν τους 90 βαθμούς, γεγονός που αποδεικνύει ότι υπάρχει διαρκής εξέλιξη στον τομέα των premium έξτρα παρθένων ελαιολάδων στη χώρα μας, πολλά από τα οποία δεν διακινούνται καν στην Ελλάδα, αλλά εξάγονται απευθείας. Διπλό χρυσό, την ανώτατη διάκριση στον διαγωνισμό, έλαβαν επτά ελληνικά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, εκ των οποίων τα δύο αρωματισμένα. Η πρόσθεση αρωματικών χόρτων, κυρίως, αλλά και μπαχαρικών σε ελαιόλαδα είναι μια καινούργια τάση, την οποία έχουν υιοθετήσει πολλοί σεφ.

Σκληρός ανταγωνισμός ελληνικού – ιταλικού ελαιολάδου-1
Γεύμα για τους κριτές του διαγωνισμού στη Μονή Τοπλού. Τα ελαιόλαδα έκριναν διάσημοι ειδικοί από δώδεκα χώρες.

Στον παγκόσμιο διαγωνισμό Athena αρκετές ελληνικές συμμετοχές ξεπέρασαν τους 90 βαθμούς – Σε ελαιόλαδο από την Πούλια της Ιταλίας το πρώτο βραβείο.

Στη Σητεία βρέθηκαν 30 κριτές, διάσημοι ειδικοί του ελαιολάδου από δώδεκα χώρες, εφόσον σύμφωνα με τις προδιαγραφές του διαγωνισμού τα 2/3 της κριτικής επιτροπής προέρχονται από το εξωτερικό. Παρά το γεγονός ότι έχουν βρεθεί σε πολλές ελαιοπαραγωγούς χώρες στον κόσμο εντυπωσιάστηκαν από το τοπίο στη Σητεία. «Το τοπίο στην περιοχή είναι μοναδικό. Ολα, οι πλαγιές, οι λόφοι, όπου και να γυρίσεις το μάτι σου υπάρχουν ελιές», τονίζει ο ιδρυτής του Athena Γιώργος Στεργίδης, ο οποίος εξηγεί ότι πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που μπορεί να δει κάποιος στην Ισπανία, όπου όλα τα ελαιόδεντρα έχουν το ίδιο μέγεθος και είναι φυτεμένα σε αυστηρά ευθυγραμμισμένες συστοιχίες. «Αυτός είναι ο πλούτος σας, αυτόν πρέπει να αξιοποιήσετε», δήλωσε εμφατικά o José María Penco, παραγωγός και ειδικός σύμβουλος από την Κόρδοβα και μέλος πολλών διεθνών ομάδων γευσιγνωσίας, θαυμάζοντας την περιοχή και τον τρόπο με τον οποίο το ελαιόλαδο είναι κυριολεκτικά ενσωματωμένο στη διατροφή και τη ζωή των κατοίκων της Σητείας. Την πρώτη μέρα στην πλατεία του χωριού είχε οργανωθεί κρητικό γλέντι για την υποδοχή των καλεσμένων με μουσική, χορό με παραδοσιακές στολές και φυσικά κρητική μαγειρική επιτόπου. Χοχλιοί, αρνί με μάραθα και σκαλτσούνια εντυπωσίασαν τους επισκέπτες, που όπως ομολόγησαν «πρώτη φορά κατάλαβαν πόσο μεγάλη είναι η ποικιλία των βρώσιμων χόρτων».

Η βόλτα στο χωριό Πεύκοι, που βρίσκεται μέσα σε ελαιώνα με υπεραιωνόβιες ελιές, επίσης εντυπωσίασε, όπως επισημαίνει η πρόεδρος του Athena κ. Μαρία Κατσούλη. «Συμμετείχε όλο το Λασίθι, είχαμε μεγάλη υποστήριξη από τον δήμο, από τους φορείς και το Επιμελητήριο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT