ΕΚΑΒ: Στη μάχη της Αττικής και ιδιωτικά ασθενοφόρα

ΕΚΑΒ: Στη μάχη της Αττικής και ιδιωτικά ασθενοφόρα

Με ιδιωτικά ασθενοφόρα, χωρίς χρέωση του ασθενούς, θα πραγματοποιούνται έως τουλάχιστον τα μέσα Μαΐου δευτερογενείς διακομιδές, όπως εξιτήρια και εξετάσεις, σε τρία νοσοκομεία της Αττικής και συγκεκριμένα στον Ευαγγελισμό, στο Σισμανόγλειο και στο Ιπποκράτειο.

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ιδιωτικά ασθενοφόρα, χωρίς χρέωση του ασθενούς, θα πραγματοποιούνται έως τουλάχιστον τα μέσα Μαΐου δευτερογενείς διακομιδές, όπως εξιτήρια και εξετάσεις, σε τρία νοσοκομεία της Αττικής και συγκεκριμένα στον Ευαγγελισμό, στο Σισμανόγλειο και στο Ιπποκράτειο.

Με βάση το θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει την ανάθεση υπηρεσιών σε τρίτους για την κάλυψη κενών που προέκυψαν από την αναστολή καθηκόντων ανεμβολίαστων υγειονομικών, η 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής προχώρησε, με βάση την οικονομικότερη προσφορά, στην κατακύρωση υπηρεσιών μίσθωσης ασθενοφόρων σε ιδιωτική εταιρεία, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι διακομιδές ασθενών που λαμβάνουν εξιτήρια ή που πρέπει να υποβληθούν σε εξετάσεις σε άλλα νοσοκομεία.

Η μίσθωση έχει διάρκεια έως και τις 15 Μαΐου 2022, με δυνατότητα παράτασης από πλευράς ΥΠΕ, και αφορά πέντε ασθενοφόρα, εκ των οποίων δύο θα εξυπηρετούν τον «Ευαγγελισμό», δύο το Σισμανόγλειο και ένα το νοσοκομείο Ιπποκράτειο. Το ωράριο διαθεσιμότητας των ασθενοφόρων θα είναι από τις 8 π.μ. έως τις 11 μ.μ. και θα εξυπηρετούν αποκλειστικά non COVID περιστατικά.

Ο προγραμματισμός και ο συντονισμός των διακομιδών θα γίνεται από ομάδα εργασίας του νοσοκομείου με την εποπτεία του διοικητή και του αναπληρωτή διοικητή, ενώ ο χρόνος απόκρισης των ασθενοφόρων (για τα εξιτήρια) θα πρέπει να είναι εντός δύο ωρών μετά την ειδοποίηση από το νοσοκομείο.

Χρόνοι αναμονής

Η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής προχώρησε σε αυτή την ενέργεια προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εξυπηρέτηση των δευτερογενών διακομιδών από το ΕΚΑΒ –ειδικά και μετά τη θέση σε αναστολή καθηκόντων των ανεμβολίαστων υγειονομικών, μεταξύ των οποίων και πολλοί διασώστες – πληρώματα ασθενοφόρων–, το οποίο δίνει –προφανώς και λογικά– προτεραιότητα στα επείγοντα περιστατικά. Είναι ενδεικτικό ότι ο χρόνος αναμονής για ασθενοφόρο ενός ασθενούς που έχει λάβει εξιτήριο από νοσοκομείο της Αθήνας και θέλει να επιστρέψει σπίτι του υπερβαίνει τις 6-7 ώρες και μπορεί να φτάσει και τις 10 ώρες, γεγονός που συχνά οδηγεί τους ασθενείς και τους συγγενείς τους να αναζητήσουν ιδιωτικό ασθενοφόρο, πληρώνοντας οι ίδιοι το κόμιστρο, και παράλληλα καθυστερεί την «απελευθέρωση» κλινών νοσηλείας.

Η διάρκεια της σύμβασης

Αν και με βάση το θεσμικό πλαίσιο η σχετική σύμβαση μπορεί να είναι διάρκειας έως τριών μηνών, η διοίκηση της 1ης ΥΠΕ επέλεξε να ξεκινήσει «συντηρητικά». «Θέλουμε να δούμε αφενός εάν θα μπορέσουν να αποφορτιστούν τα νοσοκομεία, αφετέρου πώς θα ανταποκριθεί η εταιρεία», αναφέρει στην «Κ» ο διοικητής της 1ης ΥΠΕ Αττικής Παναγιώτης Στάθης, σημειώνοντας ότι εφόσον η συνεργασία αυτή βοηθήσει στην πιο γρήγορη εξυπηρέτηση των ασθενών, τότε θα παραταθεί και η διάρκεια της σύμβασης.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, στην Αττική μόνο τις καθημερινές και όχι τα Σαββατοκύριακα το ΕΚΑΒ διαθέτει 8-9 ασθενοφόρα για τις δευτερογενείς διακομιδές, ενώ χρειάζονται τουλάχιστον 20. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «αντί να κάνει προσλήψεις στο ΕΚΑΒ και να ενισχύσει τις υποδομές, προχωράει σε ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών». Σύμφωνα με τον ίδιο, το κόστος της ανάθεσης είναι 100.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή