Μήνυμα του Πανεπιστήμιο Αθηνών για την Ημέρα της Ευρώπης, 9η Μαίου

Μήνυμα του Πανεπιστήμιο Αθηνών για την Ημέρα της Ευρώπης, 9η Μαίου

Μεγάλη εκδήλωση από το ΕΚΠΑ, που η προεδρεία του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου CIVIS.

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τα μεγάλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, όπως το Πανεπιστήμιο CIVIS, μπορούν να οικοδομήσουν γέφυρες στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών, δημιουργώντας το υπόβαθρο για Στρατηγική Επικοινωνία, ειδικά σε περίπλοκα ζητήματα όπως πανδημίες ή προσφυγικές ροές και γεωστρατηγικές συγκρούσεις, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη διατήρηση της ειρήνης και της ευημερίας». Αυτό αναφέρει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θάνος Δημόπουλος συνδέοντας τη συμμετοχή του ΕΚΠΑ στο πιλοτικό πρόγραμμα της ΕΕ για τη δημιουργία ευρωπαϊκών πανεπιστημίων με την σημερινή Ημέρα της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, η 9η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα της Ευρώπης. Είναι η μέρα που ουσιαστικά εορτάζεται η ειρήνη και η ενότητα στην Ευρώπη. Τυπικά η 9η Μαΐου σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «Διακήρυξης Σουμάν». Στο Παρίσι το 1950, ο Ρομπέρ Σουμάν, ο οποίος ήταν τότε υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, πρότεινε μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη. Έτσι, από την Κοινότητα που θα διαχειριζόταν κεντρικά την παραγωγή άνθρακα και χάλυβα, μετέπειτα την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα και το ECU, εν συνεχεία την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Eurogroup και το ευρώ και τη μεγάλη, βεβαίως, παράδοση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ευρώπη και τα κράτη της εμπέδωσαν την κουλτούρα της συνεργασίας σε στέρεες βάσεις.

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών συμμετέχει, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για τα ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια (European Universities initiative), στη συμμαχία του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου CIVIS, το οποίο ξεκίνησε το 2018 έπειτα από την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δομήσει το μελλοντικό πλαίσιο για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό στην Ευρώπη.

Τα ιδρύματα που συμμετέχουν ισότιμα στο CIVIS είναι, πλην του ΕΚΠΑ, τα: Aix-Marseille Université, Universitatea din București, Université libre de Bruxelles, Universidad Autónoma de Madrid, Sapienza Università di Roma, Stockholm University και Eberhard Karls Universität Tübingen. Επίσης, έχει ενταχθεί στη συμμαχία ως συνεργαζόμενο μέλος το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, ενώ πρόσφατα εντάχθηκε και το Paris Lodron University of Salzburg.

Το ΕΚΠΑ έχει αναλάβει την Προεδρεία του CIVIS για το τρέχον ακαδημαϊκό εξάμηνο και θα διοργανώσει στην Αθήνα από 17/5 έως 20/5/2022 τη σημαντική ετήσια εκδήλωση Global CIVIS Days.

Όπως τονίζει ο κ. Δημόπουλος, «η συμμετοχή του ΕΚΠΑ στην πιλοτική προσπάθεια της ΕΕ είναι σημαντική, καθώς καθιστά το ίδρυμα μας συνδιαμορφωτή της νέας εποχής των πανεπιστημίων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά παράλληλα μας δίνει και την δυνατότητα να κάνουμε τις αλλαγές και προσαρμογές που είναι χρήσιμες στην σύγχρονη εποχή, συμβάλλοντας στο μεγάλο, κοινό ευρωπαϊκό όραμα της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα. Τα μεγάλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, όπως το Πανεπιστήμιο CIVIS, μπορούν να οικοδομήσουν γέφυρες στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών, δημιουργώντας το υπόβαθρο για Στρατηγική Επικοινωνία, ειδικά σε περίπλοκα ζητήματα όπως πανδημίες ή προσφυγικές ροές και γεωστρατηγικές συγκρούσεις, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη διατήρηση της ειρήνης και της ευημερίας».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT