Το χρονικό της κατεδάφισης στο ΑΠΘ – Δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., αν το ζητήσουν οι πρυτανικές αρχές

Το χρονικό της κατεδάφισης στο ΑΠΘ – Δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., αν το ζητήσουν οι πρυτανικές αρχές

«Οταν οι πρυτανικές αρχές μάς το ζητήσουν, θα στείλουμε δυνάμεις στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για να εξασφαλίσουμε ότι τα έργα για την κατασκευή της βιβλιοθήκης θα ολοκληρωθούν χωρίς προβλήματα». Αυτό ξεκαθάρισε χθες στην «Κ» κορυφαίος αξιωματικός της ΕΛΑΣ.

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οταν οι πρυτανικές αρχές μάς το ζητήσουν, θα στείλουμε δυνάμεις στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για να εξασφαλίσουμε ότι τα έργα για την κατασκευή της βιβλιοθήκης θα ολοκληρωθούν χωρίς προβλήματα».

Αυτό ξεκαθάρισε τη Δευτέρα στην «Κ» κορυφαίος αξιωματικός της ΕΛΑΣ, διευκρινίζοντας ότι έως τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας δεν είχε υπάρξει σχετική ενημέρωση από τη διοίκηση του Πανεπιστημίου.

«Πάντως», πρόσθεσε, «θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα ούτως ώστε η πρόσβαση στον χώρο κατά τις νυχτερινές ώρες να είναι απολύτως ελεγχόμενη».

Η ένταση και τα επεισόδια άρχισαν πριν από τις γιορτές του Πάσχα, με αφορμή την απόφαση της Συγκλήτου να κατασκευάσει βιβλιοθήκη σε χώρο εντός του Πανεπιστημίου που τελούσε επί σειρά ετών υπό κατάληψη και ήταν γνωστός ως «στέκι του Βιολογικού».

Η πρώτη φάση των εργασιών ολοκληρώθηκε παρουσία διμοιριών των ΜΑΤ, εξαιτίας της αντίδρασης από μερίδα φοιτητών που εναντιώνονται στη δημιουργία σε χώρο που μέχρι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και για τα προηγούμενα 34 χρόνια λειτουργούσε «αυτοδιαχειριζόμενο στέκι».

Συλλήψεις

Τη Μεγάλη Εβδομάδα δύο φοιτητές ηλικίας 23 και 25 ετών συνελήφθησαν για διατάραξη κοινής ειρήνης και φθορά ξένης ιδιοκτησίας στη διάρκεια επεισοδίων με την αστυνομία, ενώ ένταση επικράτησε και μετά τις γιορτές του Πάσχα, με τα ΜΑΤ να αποκλείουν με κλούβες την πρόσβαση των φοιτητών στη Σχολή Θετικών Επιστημών.

«Η αστυνομία θα μπει μαζί με τον εργολάβο και θα παραμείνει εκεί μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή της βιβλιοθήκης», διεμήνυσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Αστυνομικές πηγές περιέγραψαν τη Δευτέρα στην «Κ» ότι λόγω των αντιδράσεων, όχι μόνο από φοιτητές αλλά και από καθηγητές και διοικητικούς υπαλλήλους του Πανεπιστημίου, οι διμοιρίες πήραν εντολή να απομακρυνθούν με το αιτιολογικό ότι η παρουσία τους στο campus δυναμίτιζε την ατμόσφαιρα.

«Το αίτημα ήταν εύλογο», δήλωσε αρμόδια αστυνομική πηγή, σημειώνοντας ότι οι διμοιρίες μετακινήθηκαν η μια κοντά στο τουρκικό προξενείο και η δεύτερη στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», έξω δηλαδή από την περίμετρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Πάρτι 600 ατόμων

Το βράδυ της Παρασκευής σε υπαίθριο χώρο του Πανεπιστημίου, που απέχει μόλις 50 μέτρα από το «Βιολογικό», διοργανώθηκε πάρτι στο οποίο συμμετείχαν περισσότερα από 600-700 άτομα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας άγνωστοι, που εκμεταλλεύτηκαν την παρουσία μεγάλου αριθμού φοιτητών, μπήκαν στο campus και με βαριοπούλες και άλλα μηχανήματα γκρέμισαν ό,τι είχε προηγουμένως χτιστεί στον χώρο που προορίζεται να φιλοξενήσει τη νέα βιβλιοθήκη.

Οι υπάλληλοι του πανεπιστημίου επικοινώνησαν δύο φορές στη διάρκεια της νύχτας με την αστυνομία ενημερώνοντας για όσα συνέβαιναν εντός του campus.

Αρμόδια αστυνομική πηγή που ρωτήθηκε σχετικά διευκρίνισε ότι τυχόν επέμβαση εντός του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης την ώρα που μέσα στον χώρο βρίσκονταν εκατοντάδες φοιτητές, ενδεχομένως να είχε τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

«Η αστυνομία θα μπει μαζί με τον εργολάβο και θα παραμείνει εκεί μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή της βιβλιοθήκης», διεμήνυσε χθες μέσω του ραδιοφώνου του ΣΚΑΙ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, την ίδια στιγμή που έρευνα για να βρεθούν οι δράστες του βανδαλισμού διενεργεί η υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή