Υπ. Παιδείας: Νωρίτερα βάσεις και διορισμοί

Υπ. Παιδείας: Νωρίτερα βάσεις και διορισμοί

Στόχος του υπ. Παιδείας η επίσπευση της προετοιμασίας για το νέο ακαδημαϊκό έτος

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχέδιο για καλύτερη προετοιμασία της επόμενης σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς υλοποιεί το υπουργείο Παιδείας, ολοκληρώνοντας τις απαραίτητες διαδικασίες νωρίτερα σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Κομβικής σημασίας είναι η πιο έγκαιρη ολοκλήρωση των εγγραφών μαθητών και των τοποθετήσεων εκπαιδευτικών στα σχολεία. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», το υπουργείο Παιδείας έχει ζητήσει να γίνουν πάνω από 6.000 διορισμοί στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση για το 2022-2023, ωστόσο ο τελικός αριθμός θα αποφασιστεί στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδιασμού για το σύνολο των διορισμών στο Δημόσιο. Για τους υποψηφίους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι πιθανό οι βάσεις εισαγωγής να ανακοινωθούν τέλη Ιουλίου ή αρχές Αυγούστου.

Εγγραφές στα σχολεία

Ειδικότερα, στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση η βαθμολόγηση των γραπτών των μαθητών που έδωσαν εξετάσεις για τα Πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια θα ολοκληρωθεί έως, το αργότερο, την αρχή της επόμενης εβδομάδας και θα ακολουθήσει η ανακοίνωση των επιτυχόντων. Η περίοδος των εγγραφών των μαθητών στα υπόλοιπα σχολεία ολοκληρώθηκε στις 28 Μαρτίου (σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές που η διαδικασία έμενε ανοιχτή έως και τα τέλη Ιουνίου). Παράλληλα, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να καταθέσουν το αίτημά τους για μακροχρόνια άδεια έως τα τέλη Μαΐου ώστε οι υπηρεσίες του υπ. Παιδείας να αποκτήσουν έγκαιρα σαφή εικόνα για τον αριθμό των μαθητών σε κάθε σχολείο και να υπολογιστούν οι ελλείψεις που πρέπει να καλυφθούν για την επόμενη σχολική χρονιά.

Περίπου 6.000 νέοι μόνιμοι εκπαιδευτικοί στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια – Πιθανόν, τέλος Ιουλίου ή αρχές Αυγούστου τα αποτελέσματα εισαγωγής στην τριτοβάθμια.

Ως προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η ολοκλήρωση των πρακτικών δοκιμασιών για τις σχολές του Στρατού και της Αστυνομίας μέσα στην άνοιξη (έως πέρυσι ολοκληρώνονταν το καλοκαίρι) επιτρέπει στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπ. Παιδείας να ανακοινώσουν τις βάσεις εισαγωγής νωρίτερα από το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου, δηλαδή τέλη Ιουλίου ή το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Αυτό θα αλλάξει και τους χρόνους αναζήτησης φοιτητικής στέγης, επηρεάζοντας και τις καλοκαιρινές διακοπές των γονιών και των ιδιοκτητών.

Κατάθεση μηχανογραφικών

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε χθες ότι η διαδικασία υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου των υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις που εισάγονται στα ΑΕΙ σε ποσοστό 5% καθ’ υπέρβασιν του αριθμού των εισακτέων θα πραγματοποιείται εφεξής τον Μάιο. Ετησίως τέτοιου τύπου μηχανογραφικό καταθέτουν περίπου 1.500 απόφοιτοι Λυκείου. Από φέτος και στο εξής τα αποτελέσματα θα εκδοθούν το ίδιο διάστημα με τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Τα προηγούμενα χρόνια, η υποβολή μηχανογραφικού των υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις ξεκινούσε αρχές Σεπτεμβρίου και τα αποτελέσματά τους εκδίδονταν στα μέσα Οκτωβρίου – παλαιότερα είχαν εκδοθεί ακόμη και Δεκέμβριο. Αποτέλεσμα ήταν οι νέοι φοιτητές να ξεκινούν τις σπουδές τους από μειονεκτική θέση, χάνοντας ουσιαστικά το πρώτο εξάμηνο, με ψυχολογικές, οικονομικές, κοινωνικές και άλλες επιπτώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή