Το ΣτΕ είπε «ναι» στην πανεπιστημιακή αστυνομία

Το ΣτΕ είπε «ναι» στην πανεπιστημιακή αστυνομία

Με απόφαση της Ολομέλειας, το ανώτατο δικαστήριο έκρινε συνταγματικό τον νόμο και αναγκαία την εφαρμογή του.

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σκεπτικό το οποίο απαντάει σε κάθε πολιτική και συνταγματική επίκριση, το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε σε Ολομέλεια ότι το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει, αλλά ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί για την πανεπιστημιακή αστυνομία, δεν προσκρούει σε καμία συνταγματική διάταξη. Η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου δεν αφήνει περιθώρια αμφισβητήσεων για τη νομιμότητα της ίδρυσης της πανεπιστημιακής αστυνομίας, καθώς επιλύει με σαφή τρόπο κάθε συνταγματικό θέμα που είχε τεθεί.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην απόφαση, η ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας δεν παραβιάζει την ακαδημαϊκή ελευθερία, ούτε το αυτοδιοίκητο των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Παράλληλα οι ανώτατοι δικαστές, που εκλήθησαν να αποφανθούν για τη νομιμότητα ή μη της σύστασης του νέου αστυνομικού σώματος, στην απόφασή τους αναφέρονται εκτενώς και στους λόγους ασφάλειας και δημόσιας τάξης που υπηρετούνται από την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, ενώ προσθέτουν πως και λόγοι προστασίας της δημόσιας περιουσίας και των υποδομών των ΑΕΙ συνηγορούν υπέρ της ίδρυσής της.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, στην απόφαση υπογραμμίζεται ότι «το δημόσιο συμφέρον συνίσταται στην προστασία της δημόσιας τάξης και ασφάλειας αλλά και στην ίδια τη διασφάλιση της ακώλυτης άσκησης της ακαδημαϊκής ελευθερίας», ενώ σε άλλα σημεία της απόφασης γίνεται λόγος σε ηπιότερα μέτρα που ελήφθησαν στο παρελθόν για τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης μέσα στα πανεπιστήμια, τα οποία όμως δεν είχαν επιτυχή κατάληξη.

Ανοίγει ο δρόμος

Μετά την απόφαση του ΣτΕ, που λόγω της σοβαρότητάς της ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον πρόεδρο του δικαστηρίου Δημήτρη Σκαλτσούνη, η κυβέρνηση διευκολύνεται στην ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, καθώς κάθε νομικό, συνταγματικό και με ευρεία έννοια πολιτικό εμπόδιο έχει πλέον αρθεί, ενώ με την απόφαση αυτή, έμμεσα, αλλά με σαφήνεια, δόθηκαν απαντήσεις στις πολιτικές αιτιάσεις που είχαν εγείρει κατά καιρούς κόμματα αντιπολίτευσης, επιστήμονες, συνταγματολόγοι και πανεπιστημιακοί.

Βέβαια, για την εφαρμογή του νόμου η δικαστική απόφαση περί συνταγματικότητας του νομοθετικού πλαισίου για την πανεπιστημιακή αστυνομία δεν αρκεί, καθώς απαιτούνται συγκεκριμένα βήματα, προϊόντα πολιτικής βούλησης και συναίνεσης της πανεπιστημιακής κοινότητας. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το ανώτατο δικαστήριο με την απόφασή του σηματοδότησε με σαφήνεια την ανάγκη άμεσης εφαρμογής του νόμου.

Στην επιβεβαίωση των όσων το δικαστήριο αναφέρει για την αναγκαιότητα της πανεπιστημιακής αστυνομίας συνηγορούν τα γεγονότα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μετά την κατάληψη σε πανεπιστημιακό χώρο που έληξε έπειτα από 34 χρόνια και την προσπάθεια ανέγερσης στον ίδιο χώρο βιβλιοθήκης, προσπάθεια που έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις και πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή