Στο στόχαστρο της ΔΟΕ μπήκε η «ελληνική PISA»

Στο στόχαστρο της ΔΟΕ μπήκε η «ελληνική PISA»

Μία ακόμη πολιτική μάχη κατά της αποτύπωσης των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων των Ελλήνων μαθητών αποφάσισε να δώσει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος.

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ακόμη πολιτική μάχη κατά της αποτύπωσης των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων των Ελλήνων μαθητών αποφάσισε να δώσει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος. Αυτήν τη φορά βάλλει κατά της «ελληνικής PISA», όπως ονομάζονται οι εξετάσεις που έχει προγραμματίσει το υπουργείο Παιδείας κατά τα πρότυπα του διαγωνισμού PISA του ΟΟΣΑ. Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Παιδείας, μιλώντας χθες στην «Κ», τόνισαν πως δεν πρόκειται να γίνει κατηγοροποίηση των σχολείων.

Ειδικότερα, την προσεχή Τετάρτη 18 Μαΐου θα διεξαχθούν σε εθνικό επίπεδο οι εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα για μαθητές της ΣΤ΄ τάξης των Δημοτικών και της Γ΄ τάξης των γυμνασίων. Οι εξετάσεις θα είναι στα γνωστικά αντικείμενα της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών, και, κατά το υπουργείο, «στοχεύουν στην έγκυρη και αξιόπιστη διάγνωση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων των μαθητών και μαθητριών μας, σύμφωνα με τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα. Θα καταστεί, έτσι, δυνατή, για πρώτη φορά στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, η διαμόρφωση βελτιωτικών παρεμβάσεων στη βάση μετρήσιμων, αξιόπιστων και αντιπροσωπευτικών δεδομένων». Για φέτος στις εξετάσεις θα συμμετάσχουν 6.000 μαθητές από 300 δημοτικά και 300 γυμνάσια. Τα αποτελέσματα θα είναι ανώνυμα και δεν θα συνεκτιμώνται από τους εκπαιδευτικούς κατά την αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών στα δύο μαθήματα.

Αποφάσισε τρίωρη στάση εργασίας την Τετάρτη 18 Μαΐου, ημέρα των εξετάσεων – Το υπ. Παιδείας λέει ότι ο διαγωνισμός θα είναι δειγματοληπτικός.

Ωστόσο, με τις ψήφους των συνδικαλιστικών παρατάξεων που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΚΚΕ και στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, το Δ.Σ. της ΔΟΕ αποφάσισε για την Τετάρτη να κηρύξει πανελλαδική διευκολυντική στάση εργασίας για το πρώτο τρίωρο του πρωινού προγράμματος, «προκειμένου να ακυρώσουμε τις εξετάσεις κατηγοριοποίησης και αποκλεισμού. Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί η γνώση σε τυποποιημένη μετρήσιμη δεξιότητα, θυσιάζοντας οποιαδήποτε έννοια ολόπλευρης ανάπτυξης και ουσιαστικής καλλιέργειας των μαθητών. Να μη “νεκρώσει” η γνώση και η κριτική σκέψη πάνω στα σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα», όπως λέει η Ομοσπονδία. Η ΔΟΕ αναφέρει ότι την επόμενη σχολική χρονιά προβλέπεται η καθολική εφαρμογή των εξετάσεων σε όλα τα δημοτικά και γυμνάσια της χώρας, θεωρώντας ότι «αποτελούν μέρος του συνολικού αντιδραστικού σχεδιασμού του ΥΠΑΙΘ για την εφαρμογή της αξιολόγησης μαθητών – εκπαιδευτικών – σχολικών μονάδων, με οδυνηρές συνέπειες για τη δημόσια εκπαίδευση, με περαιτέρω υποβάθμιση του ρόλου των εκπαιδευτικών και ασφυκτικό έλεγχο των σχολικών πρακτικών και διδασκαλίας». Βέβαια, όπως ανέφερε στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπ. Παιδείας, «ο σχεδιασμός είναι τα επόμενα δύο χρόνια ο διαγωνισμός να είναι δειγματοληπτικός. Στόχος, άλλωστε, είναι να έχουμε αντιπροσωπευτική εικόνα της αφομοίωσης της ύλης, που επιτυγχάνεται. Οχι να “κατηγοριοποιούμε” τα σχολεία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT