Χωρίς μάσκες σε κλειστούς χώρους από 1/6

Χωρίς μάσκες σε κλειστούς χώρους από 1/6

Εξαιρούνται νοσοκομεία, γηροκομεία και μέσα μαζικής μεταφοράς

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ακόμα οχυρό έναντι της COVID-19 πέφτει για αυτό το καλοκαίρι, αφού από τις αρχές του επόμενου μήνα έως και τα μέσα Σεπτεμβρίου δεν θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. Εξαίρεση αποτελούν οι μονάδες υγείας, όπως νοσοκομεία, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και άλλες συναφείς δομές, καθώς και τα μέσα μαζικής μεταφοράς αστικού τύπου. Την προσεχή εβδομάδα αναμένεται να διευκρινιστεί τι θα ισχύσει στα σχολεία και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Την προσεχή εβδομάδα αναμένεται να διευκρινιστεί τι θα ισχύσει στα σχολεία και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Την άρση της υποχρεωτικότητας της χρήσης μάσκας, η οποία ωστόσο παραμένει ως σύσταση ειδικά για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και έχουν υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση, όπως είναι οι ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα (διαβήτη, παχυσαρκία, καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις κ.λπ.), ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Οπως ανέφερε, με βάση την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και κατόπιν της εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, αποφασίστηκε ότι «από 1.6.2022 έως 15.9.2022 αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους και συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς τα αεροπλάνα και οι υπεραστικές συγκοινωνίες όπου υπάρχουν αριθμημένες θέσεις, όπως είναι τα τρένα και τα ΚΤΕΛ. Η άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας αφορά και τους εργαζομένους στους χώρους αυτούς. Η υποχρεωτικότητα παραμένει στα νοσοκομεία, στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε συναφείς δομές, καθώς και στα μέσα μαζικής μεταφοράς αστικού τύπου, όπως τα λεωφορεία, ο ηλεκτρικός, το μετρό, το τρόλεϊ και το τραμ. Για τις εκπαιδευτικές δομές και τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες θα υπάρξει νεότερη εισήγηση της Επιτροπής σε συνεδρίαση που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα». Οπως διευκρίνισε ο υπουργός, «η άρση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σημαίνει ότι δεν θα επιβάλλεται το διοικητικό πρόστιμο. Ωστόσο παραμένει η προτροπή και η σύσταση ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε όλους αυτούς τους χώρους και ιδίως από τα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού».

Πλέον, ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων έχει υποχωρήσει στα επίπεδα που ήταν στα τέλη Δεκεμβρίου 2021, δηλαδή πριν από την έλευση και την επικράτηση της «Ομικρον 1» και της «Ομικρον 2». Αντίστοιχα, ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι στα επίπεδα του περασμένου Ιουλίου. Ειδικότερα, χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 4.626 νέα κρούσματα της COVID-19, αριθμός που είναι πολύ κοντά στον μέσο όρο των προηγούμενων επτά ημερών (4.400 κρούσματα την ημέρα). Δηλώθηκαν 19 νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19, ενώ από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 29.619 θάνατοι. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν χθες 161 ασθενείς (οι μισοί εξ αυτών ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι), ενώ έγιναν και 126 νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας. Σε γενικές γραμμές, οι επιδημιολογικοί δείκτες την τελευταία εβδομάδα είναι σταθεροί. Το ποσοστό θετικότητας ήταν την τελευταία εβδομάδα στο 5,2% έναντι 5,25% που ήταν μία εβδομάδα πριν. Τα σχετικά ποσοστά σε κάποια νησιά του Αιγαίου, όπως σε Κάρπαθο, Λήμνο, Θήρα, Τήνο, Πάρο, καθώς και στη Δυτική Αττική παραμένουν υψηλά και ξεπερνούν το 10%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή