Ισόβια και 15 χρόνια για την Τοπαλούδη

Ισόβια και 15 χρόνια για την Τοπαλούδη

Ούτε μία μέρα από την ποινή που επιβλήθηκε πρωτοδίκως στους δράστες της στυγερής δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη δεν αφαίρεσε το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, που δίκασε την υπόθεση σε δεύτερο βαθμό.

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ούτε μία μέρα από την ποινή που επιβλήθηκε πρωτοδίκως στους δράστες της στυγερής δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη δεν αφαίρεσε το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, που δίκασε την υπόθεση σε δεύτερο βαθμό.

Ισόβια για την άγρια δολοφονία της άτυχης φοιτήτριας και 15 χρόνια για τον ομαδικό βιασμό της ήταν η ποινή που δικαστές και ένορκοι επιφύλαξαν στους δύο καταδικασθέντες, προκαλώντας την έντονη επιδοκιμασία όσων παρακολουθούσαν την ακροαματική διαδικασία.

Το δικαστήριο υιοθέτησε πλήρως την εισαγγελική πρόταση για την επιβολή των ανώτατων ποινών που προβλέπει ο νόμος για τα αποτρόπαια εγκλήματα που διέπραξαν εις βάρος της άτυχης Τοπαλούδη στη Ρόδο, συγκλονίζοντας το πανελλήνιο.

Στους δύο καταδικασθέντες δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό, καθώς το ειδεχθές του εγκλήματός τους δεν άφησε κανένα περιθώριο για την παραμικρή επιείκεια από το δικαστήριο για το νεαρό της ηλικίας τους ή για την αναγνώριση άλλων ελαφρυντικών, αφού και στη δίκη τους σε δεύτερο βαθμό εμφανίστηκαν ψυχροί και αμετανόητοι.

Καμία έκπτωση στην ποινή που επι-βλήθηκε πρωτοδίκως στους δύο δράστες για την άγρια δολοφονία και τον ομαδικό βιασμό της φοιτήτριας.

Οπως τόνισε και η εισαγγελέας, οι δύο καταδικασθέντες, αν και ήταν σε νεαρή ηλικία και θα μπορούσαν να τύχουν κάποιου ελαφρυντικού, «προκύπτει από τον τρόπο τέλεσης, τον σχεδιασμό, τη μεθοδευμένη δράση και την απαξίωση της έννομης τάξης, ότι η αποτρόπαιη πράξη τους δεν μπορεί να αποδοθεί σε μια μετεφηβική ανωριμότητα». Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε τη συμπεριφορά τους ως «συνειδητή επιλογή στα πλαίσια εγκληματικού σχεδίου», που «έλαβε χώρα για να ικανοποιηθεί με αρρωστημένο τρόπο η γενετήσια ορμή τους και να συγκαλυφθεί η εγκληματική τους δράση».

Δεν προκύπτει μεταμέλεια

Παράλληλα, κατά την εισαγγελέα, οι καταδικασθέντες «για αρκετά χρόνια έκαναν χρήση ναρκωτικών παραβιάζοντας τον νόμο», ενώ δεν προέκυψε, όπως επισήμανε, μεταμέλεια και ψυχική συντριβή για το έγκλημά τους. «Υπήρξε μια προσχηματική συγγνώμη για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση του συγκεκριμένου ελαφρυντικού», ανέφερε η εισαγγελέας, τονίζοντας ότι φυγοδικούσαν επί μία εβδομάδα και μόνον όταν οι Αρχές κατέληξαν στον έναν κατηγορούμενο υπήρξε παράδοση και ομολογία.

Παρούσες στο δικαστήριο, σε ένδειξη αλληλεγγύης στους χαροκαμένους γονείς της Ελένης Τοπαλούδη, ήταν η Μάγδα Φύσσα και οι μητέρες των άτυχων κοριτσιών που έχασαν τη ζωή τους σε στυγερά εγκλήματα στη Φολέγανδρο και στη Μυτιλήνη. Στο δικαστήριο επικράτησε ένταση και υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από τους γονείς της Ελένης Τοπαλούδη όταν ο συνήγορος του ενός καταδικασθέντος χαρακτήρισε τη φρικτή δολοφονία της άτυχης φοιτήτριας «μη αποτρόπαιο έγκλημα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή