Ακριβή μου… Αστυπάλαια – Μεγάλες επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ

Ακριβή μου… Αστυπάλαια – Μεγάλες επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ

Aπό τα πιο ακριβά νησιά ως προς την αξία ακινήτου ανά τετραγωνικό μέτρο είναι η Αστυπάλαια με βάση τους λογαριασμούς ΕΝΦΙΑ, που υπολογίστηκε με τις νέες αντικειμενικές.

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aπό τα πιο ακριβά νησιά ως προς την αξία ακινήτου ανά τετραγωνικό μέτρο είναι η Αστυπάλαια με βάση τους λογαριασμούς ΕΝΦΙΑ που καλούνται να πληρώσουν οι κάτοικοι. Ο φόρος ακίνητης περιουσίας υπολογίστηκε με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες από 650 ευρώ το τετραγωνικό έφθασαν να διαμορφωθούν σε 800-2.150 ευρώ. Ιδιοκτήτης ακινήτου στο Βαθύ, κτηνοτρόφος, ο οποίος εκτός από σπίτι 80 τετραγωνικών διαθέτει και έκταση 14 στρεμμάτων με ελιές και καλλιέργεια ζωοτροφών, πέρυσι πλήρωσε ΕΝΦΙΑ 1.336,57 ευρώ. Φέτος όμως ο λογαριασμός του έφθασε στις 8.698,37 ευρώ, εφόσον σπίτι και αγροτεμάχιο αποτιμήθηκαν με αντικειμενική αξία 1.441.276 ευρώ.

«Ο οικισμός στο Βαθύ είναι ένας οικισμός στον οποίο διαμένουν το πολύ δέκα άτομα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και ο οποίος δεν διαθέτει ούτε δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης ούτε και δρόμους. Οι επισκέπτες του νησιού το καλοκαίρι φθάνουν στο σημείο μόνο εφόσον θέλουν να επισκεφθούν τη μία και μοναδική ταβέρνα που λειτουργεί», τονίζει στην «Κ» ο δήμαρχος της Αστυπάλαιας Νίκος Κομηνέας.

Ο δήμαρχος του νησιού, έπειτα από επικοινωνία που είχε με το Αυτοτελές Τμήμα Εκτιμήσεων και Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων, πληροφορήθηκε ότι η εκτίμηση των αντικειμενικών αξιών έγινε από εταιρεία ορκωτών λογιστών. «Οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στο νησί καθορίστηκαν βάσει των αγγελιών πώλησης ακινήτων, οι οποίες όμως αντιπροσωπεύουν το επιθυμητό προσδοκώμενο όφελος και όχι το πραγματικό τελικά συμφωνηθέν τίμημα», υπογραμμίζει και συμπληρώνει ότι «δεν υπήρξε επαφή με τη ΔΟΥ ή τους συμβολαιογράφους που κάνουν εργασίες στο νησί». Παράλληλα, στο νησί δεν έχουν καθοριστεί ζώνες, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζεται το ίδιο ένα παραλιακό οικόπεδο με ένα άλλο που απέχει 1.500 μέτρα από τη θάλασσα, επισημαίνει.

Ο δήμαρχος αναφέρει ότι οι αντικειμενικές αξίες καθορίστηκαν με βάση τις αγγελίες πώλησης ακινήτων, ενώ στο νησί δεν έχουν καθοριστεί ζώνες.

Ενδεικτικά, η αντικειμενική αξία ενός ακινήτου στη Χώρα της Αστυπάλαιας έχει καθοριστεί στα 2.150 ευρώ ανά τετραγωνικό, ενώ η αντίστοιχη τιμή για τη Χώρα της Καλύμνου είναι 1.000 ευρώ το τετραγωνικό, στην Πάτμο 1.750 ευρώ/τετραγωνικό, στην Ιουλίδα της Κέας 1.100 ευρώ/τετραγωνικό, στη Χώρα της Αντιπάρου 1.900 ευρώ/τετραγωνικό. Το διοικητικό συμβούλιο της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, στο τέλος Φεβρουαρίου, έλαβε απόφαση να προβεί σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια προς το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να καθοριστούν νέα αντικειμενικά κριτήρια για το νησί.

Παράλληλα, ο δήμαρχος με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου έχει αποστείλει επιστολή προς το υπουργείο Οικονομικών και εξηγεί ότι, με τις νέες αντικειμενικές αξίες που καθορίστηκαν στο νησί, χωράφια που βρίσκονται σε αγροτικούς οικισμούς χωρίς καμία ανάπτυξη έχουν αξία αντίστοιχη με αστικές περιοχές – οικισμούς άλλων νησιών, όπως η Ερμούπολη στη Σύρο και ο Αρχάγγελος στη Ρόδο.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό με επιστολή του ο κ. Κομηνέας ζητεί την επέκταση του μέτρου της απαλλαγής ΕΝΦΙΑ –που τώρα ισχύει για τα νησιά με έως 1.200 κατοίκους– για τα νησιά που έχουν πληθυσμό έως 1.500 κατοίκους. Η Αστυπάλαια, με βάση την απογραφή του 2011, είχε πληθυσμό 1.270 ατόμων. «Το όφελος για τους κατοίκους του νησιού θα είναι πολύ μεγάλο και υπολογίσιμο μέγεθος», καταλήγει ο δήμαρχος στην επιστολή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή